Συνεντεύξεις

Ξ. Κριτσινέλια: «Εκτιμώ πως θα υπάρξει φέτος νέο ρεκόρ αφίξεων»

«Η σεζόν ξεκίνησε αρκετά καλά με αύξηση των κρατήσεων και των αφίξεων σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Το ποσοστό της αύξησης είναι σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η κίνηση ήταν ανεβασμένη. Εκτιμώ πως θα υπάρξει νέο ρεκόρ αφίξεων. Εφόσον γίνει προσπάθεια για την επιμήκυνση της σεζόν από τους φορείς του νησιού όλα θα πάνε καλά».

Την εκτίμηση πως η φετινή τουριστική σεζόν θα εξελιχθεί πολύ καλά και ενδεχομένως να σημειωθεί και νέο ρεκόρ αφίξεων κάνει σε συνέντευξή της στη «δ», η αερολιμενάρχης κ. Ξανθή Κριτσινέλια.

Σε ερώτηση για τις αφίξεις των τουριστών από τη Ρωσία, δηλώνει:
«Υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τις εκεί εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό. Με κάθε επιφύλαξη εκτιμώ πως με τη βελτίωση των συνθηκών και λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων ενδεχομένως να μην υπάρξει μείωση. Ο τουρισμός όμως είναι αρκετά ευαίσθητο προϊόν και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και απρόβλεπτα γεγονότα».

Η αερολιμενάρχης αναφέρεται επίσης και στις εργασίες που γίνονται για την βελτίωση των υποδομών του αερολιμένα «ΔΙΑΓΟΡΑΣ».

Η συνέντευξη της αερολιμενάρχη, αναλυτικά:
• Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε για την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν για τη Ρόδο;
Η σεζόν ξεκίνησε αρκετά καλά με αύξηση των κρατήσεων και των αφίξεων σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Το ποσοστό της αύξησης μπορεί να ξεπεράσει το 15% αν λάβουμε υπόψη ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η κίνηση ήταν αυξημένη. Αυτό φάνηκε από τις πτήσεις εσωτερικού που σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 39% και του εξωτερικού κατά 61%. Θεωρώ πως αυτό δείχνει την πορεία της φετινής σεζόν που θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και σίγουρα καλύτερη και από την περσινή. Εκτιμώ πως θα υπάρξει νέο ρεκόρ αφίξεων. Εφόσον γίνει προσπάθεια για την επιμήκυνση της σεζόν από τους φορείς του νησιού, όλα θα πάνε καλά.

• Θα είναι αυξημένη η κίνηση στο αεροδρόμιο του νησιού μας και την Κυριακή;
Αναμένονται στη Ρόδο (το Σάββατο και την Κυριακή) 132 πτήσεις τσάρτερ. Η κίνηση αυτή είναι πολύ μεγάλη για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου. Δεν υπήρξε τέτοια κίνηση πέρσι. Γενικά είμαστε αισιόδοξοι και περιμένουμε πως όλα θα εξελιχθούν καλά.

• Ποιες είναι οι αγορές που δείχνουν πως θα πάνε καλά φέτος;
Υπάρχουν θετικές ενδείξεις από όλες τις παραδοσιακές και νέες αγορές. Αυτές που αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, σημειώνοντας ανοδική πορεία είναι της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και των Σκανδιναβικών χωρών.

• Είναι πράγματι μεγάλο το ποσοστό της μείωσης που δείχνει να παρουσιάζει η τουριστική αγορά της Ρωσίας;
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχει αισθητή μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία. Όμως υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τις εκεί εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό. Με κάθε επιφύλαξη εκτιμώ πως με τη βελτίωση των συνθηκών και λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων ενδεχομένως να μην υπάρξει μείωση. Ο τουρισμός όμως είναι αρκετά ευαίσθητο προϊόν και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και απρόβλεπτα γεγονότα.

• Πώς θα εξελιχθεί η κίνηση στις γραμμές εσωτερικού; Θα αυξηθούν τη θερινή περίοδο οι πτήσεις που θα συνδέουν τη Ρόδο με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;
Αυτή τη στιγμή με τις εταιρείες Aegean και Ryanair υπάρχουν καθημερινά επτά πτήσεις από και προς Αθήνα. Υπάρχει και μια καθημερινά για Θεσσαλονίκη και κάθε Σάββατο δύο. Θεωρώ πως τα δρομολόγια αυτά καλύπτουν την ζήτηση, ικανοποιώντας τις ανάγκες του κοινού και της αγοράς. Δεν έχουν προγραμματιστεί επιπλέον πτήσεις για τους προορισμούς μέσα στην θερινή σεζόν.

• Έχουν ξεκινήσει και πώς θα εξελιχθούν στη διάρκεια της θερινής σεζόν οι πτήσεις που θα συνδέουν τη Ρόδο με την Κωνσταντινούπολη;
Σχετικά με αυτή την σύνδεση γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση των σχετικών εγκρίσεων. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Δεν έχει αποκλεισθεί και το ενδεχόμενο να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες εντός της θερινής περιόδου.

• Ποια είναι τα έργα που καταφέρατε να υλοποιηθούν φέτος στο αεροδρόμιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ; Τι προγραμματίζετε για την χειμερινή περίοδο;
Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και την οικονομική δυσχέρεια που βιώνουμε όλοι, έγιναν οι αναγκαίες εργασίες στο αεροδρόμιο. Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται προκειμένου να συντηρηθούν οι υποδομές και για την αποκατάσταση της περίφραξης. Έγιναν συντηρήσεις στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, τις μεταφορικές ταινίες και τις οθόνες. Συνεχίζονται οι εργασίες στο κτήριο της Πυροσβεστικής και στον πύργο ελέγχου. Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού στις περιοχές ζωνών ασφαλείας. Υπάρχουν ακόμη και άλλα αιτήματα προς την ΥΠΑ για την εκτέλεση εργασιών και αναμένεται να εγκριθούν οι πιστώσεις.

• Πώς εξελίσσεται η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του αερολιμένα; Έχετε λάβει κάποιες οδηγίες από το αρμόδιο υπουργείο ή το ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα αυτό;
Εκτός από τις επισκέψεις στον αερολιμένα και την κατάθεση των οικονομικών προσφορών τον μεθεπόμενο μήνα, δεν έχω άλλη ενημέρωση για το θέμα αυτό. Δεν έχω και αρμοδιότητα για το ζήτημα αυτό.

• Αναμένονται στο νησί μας και άλλοι επενδυτές προκειμένου να επιθεωρήσουν το αεροδρόμιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ;
Επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο εκπρόσωποι πέντε ομίλων. Ήρθαν στη Ρόδο προκειμένου να ενημερωθούν για τη λειτουργία του αερολιμένα και τον εξοπλισμό που διαθέτει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου