Ρεπορτάζ

Απάτη με αγορά και αντιπροσώπευση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Ρόδο

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με αγωγή αποζημίωσης από αδικοπραξία κατά ενός κατοίκου των Αθηνών προσέφυγε γνωστός επιχειρηματίας της Ρόδου που εξαπατήθηκε στην αγορά προς αντιπροσώπευση εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων της αλλοδαπής.
Ο επιχειρηματίας τα τελευταία 8 χρόνια παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο internet τις εξελίξεις στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων ιταλικής εταιρείας.
Αρχές του 2020 πληροφορήθηκε από ανάρτηση στο διαδίκτυο ότι η συγκεκριμένη ιταλική εταιρεία είχε αποκλειστικό εισαγωγέα και αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα εταιρεία με έδρα την Αθήνα της οποίας νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής ήταν ο εναγόμενος με τον οποίο ήλθε σε επικοινωνία χρησιμοποιώντας στοιχεία που αναγράφοντο στην διαφημιστική ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
Στις επανειλημμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε από την επιχείρησή του στη Ρόδο με τον εναγόμενο, του είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ότι επιθυμούσε να οριστεί στη Ρόδο αντιπρόσωπος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων για όλα τα Δωδεκάνησα.
Παρήγγειλε τηλεφωνικά στις 21 Φεβρουαρίου 2020 δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνολικής αξίας με τα αναγκαία αξεσουάρ 53.728,58 ευρώ.
Την ίδια ημέρα του απέστειλε ηλεκτρονικά μη εξοφλημένο ισόποσο τιμολόγιο και μετά παρέλευση 4-5 ημερών ο εναγόμενος του απέστειλε την από 22 Φεβρουαρίου 2020 έγγραφη συμφωνία αντιπροσωπείας με την οποία τον όρισε αντιπρόσωπο διάθεσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων για όλα τα Δωδεκάνησα με την υποχρέωση να προβεί σταδιακά στην αγορά 6 τουλάχιστον οχημάτων.
Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του εναγομένου το πρώτο αυτοκίνητο θα έφθανε στην Ελλάδα στις 15 Μαρτίου 2020 και το δεύτερο το αργότερο στις αρχές Μαΐου του 2020.
Πειθόμενος στις ψευδείς διαβεβαιώσεις του έσπευσε και κατέθεσε στις 5 Μαρτίου 2020 σε λογαριασμό το ποσό των 53.728,58 ευρώ δικαιούχος του οποίου εμφανίζεται η εταιρεία του.
Εν όψει της «βέβαιης» συνεργασίας του με την εταιρεία και της επικείμενης άφιξης στη Ρόδο του πρώτου από τα δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα που είχε παραγγείλει ετοίμασε ειδικό έντυπο διαφημιστικό υλικό και επραγματοποίησε παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες επίσκεψη αστραπή στα νησιά Τήλο, Σύμη, Νίσυρο, Κω, Κάλυμνο και Λέρο προκειμένου να ενημερώσει τους πελάτες του και να προωθήσει την πώληση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων διότι στα νησιά αυτά λειτουργούν γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και θα έπρεπε να προλάβει την τουριστική περίοδο του 2020 για να τα εφοδιάσει με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Στα μέσα Μαρτίου του 2020 και αφού στο μεταξύ ο αντίδικος είχε εισπράξει το παραπάνω ποσό ως δια μαγείας εξαφανίσθηκε και έπαψε να απαντά στις τηλεφωνικές του κλήσεις. Αντ’ αυτού απαντούσε κάποια γραμματέας του η οποία σε μόνιμη βάση του δήλωνε ότι ο εναγόμενος βρισκόταν εκτός Ελλάδος για επαγγελματικούς λόγους και ότι θα υπάρξει υποχρεωτικά κάποια καθυστέρηση στην παράδοση του πρώτου αυτοκινήτου λόγω της πανδημίας.
Μετά από επανειλημμένες αλλά άκαρπες τηλεφωνικές του κλήσεις η γραμματέας του εναγόμενου του δήλωσε ότι ο εργοδότης της επέστρεψε μεν από το εξωτερικό αλλά ήταν απομονωμένος στο σπίτι του διότι είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό!!
Εστειλε τότε έναν φίλο του στο κατάστημά του και συνομίλησε μαζί του και του ανέπτυξε το ίδιο αναληθές σενάριο ότι δηλαδή είναι ο αποκλειστικός εισαγωγέας αντιπρόσωπος της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, ότι η εταιρεία του διατηρεί έκθεση και υποκατάστημα στην Ιταλία με διαρκή παρακαταθήκη ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ότι διέθετε μεγάλη έκθεση αυτοκινήτων.
Αποδείχθηκε στην πορεία πανηγυρικά, ότι είχε πέσει θύμα απάτης του εναγόμενου και στην οδό που βρισκόταν δήθεν η αντιπροσωπεία του δεν υπήρχαν ούτε γραφεία ούτε έκθεση αυτοκινήτων αλλά μία έρημη και ακατοίκητη πολυκατοικία.
Απέστειλε στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 ηλεκτρονικό μήνυμα στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας με το οποίο γνωστοποίησε ότι ενώ προπλήρωσε την αξία 2 ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον γενικό αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα, ο αντιπρόσωπός της αυτός είχε εξαφανιστεί και ότι οι διαφημιζόμενες από αυτόν εγκαταστάσεις του ήταν ανύπαρκτες!!
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 και αφού μεσολάβησαν επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες η εταιρεία του απέστειλε ηλεκτρονική απάντηση στην οποία του ανέφερε ότι αγνοούσε εντελώς τη συναλλαγή του με τον εναγόμενο και κυρίως ότι είχε διακόψει κάθε συνεργασία τόσο με τον εναγόμενο όσο και με την εταιρεία του και ότι η τελευταία ουδέποτε είχε αγοράσει αυτοκίνητα από την ιταλική εταιρεία.
Ο Ροδίτης τονίζει πως ο εναγόμενος με το ίδιο σύστημα και χρησιμοποιώντας το επίθετο της μητέρας του έχει εξαπατήσει άλλα 10 τουλάχιστον άτομα ιδρύοντας εταιρείες φαντάσματα με έδρα την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιρλανδία.
Με την αγωγή του διεκδικεί αποζημίωση ύψους 83.728,58 ευρώ.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου