Ρεπορτάζ

Tο ντοκιμαντέρ της Ροδιακής Ταινιοθήκης για το Κοντσεντραμέντο, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πελοποννήσου!

Η τρίτη ταινία της ΡΟΔΙΑΚΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ, “ΤΟ ΚΟΝΤΣΕΝΤΡΑΜΕΝΤΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ – Κρυφομιλώντας με τη λευτεριά” του κινηματογραφικού εργαστηρίου Cine Chevalier, του Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμ & Μ. Σταματίου, επιλέχθηκε ως επίσημη συμμετοχή στο 7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, που θα διεξαχθεί στις 7-16 Μαΐου 2021 στην Καλαμάτα, με ταυτόχρονες προβολές σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου.
Τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει τη θεματική “ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, με ταινίες που γιορτάζουν την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος και την ανθεκτικότητα μπροστά στο άδικο.
«Είναι πραγματικά μεγάλη μας χαρά και τιμή να εκπροσωπήσουμε την Δωδεκάνησό μας, κάνοντας γνωστή και την δική μας τοπική ιστορία και τους αγώνες των προγόνων μας για την Ελευθερία σε αυτό το κομμάτι ελληνικής γης!!! Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συμμετείχαν στη δημιουργία της ταινίας», δήλωσε ο κ. Γ. Τζεδάκης εκ των συντελεστών του ντοκιμαντέρ.

Πρόκειται για την τρίτη ταινία της Ροδιακής Ταινιοθήκης, μιας προσπάθειας που ξεκίνησε η κινηματογραφική ομάδα του “Cine Chevalier”, του Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμ. & Μ. Σταματίου, το οποίο επιτελεί σπουδαίο έργο, αφήνοντας παρακαταθήκη όχι μόνο στις επόμενες γενιές Ροδίων αλλά και των Ελλήνων, που θα δουν πτυχές της νεότερης ιστορίας του τόπου μας, τις οποίες δεν έχει αναδείξει κανείς στη διάσταση που τους αξίζει.
Το Κοντσεντραμέντο
της Ρόδου: «Κρυφομιλώντας με τη λευτεριά»
…Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, με εντολή του διοικητή των «ιταλικών νήσων του Αιγαίου» Cesare Maria De Vecchi, όσοι Δωδεκανήσιοι είχαν ελληνική υπηκοότητα συνελήφθησαν από καραμπινιέρους και οδηγήθηκαν σε περιορισμένο χώρο της τάφρου της παλιάς πόλης της Ρόδου. Μέσα σε λίγες ημέρες περισσότεροι από τριακόσιοι άντρες ηλικίας από δεκαοκτώ έως εξήντα ετών, από διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου, βρέθηκαν κρατούμενοι στο στρατόπεδο που έμεινε γνωστό με το όνομα «Κοντσεντραμέντο», αιχμάλωτοι ενός πολέμου του οποίου το θέατρο των επιχειρήσεων βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η αγωνία του εγκλεισμού και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης αντισταθμίστηκαν από το πνεύμα ενότητας και πατριωτισμού που διέκρινε τους κρατουμένους καθώς και από την έμπρακτη αλληλεγγύη που επέδειξε στο σύνολό του ο ροδιακός λαός. Παρόλες τις αντιξοότητες, οι έγκλειστοι Δωδεκανήσιοι δεν έπαψαν να ελπίζουν και να ονειρεύονται, έπειτα από αιώνες σκλαβιάς, την πολυπόθητη κι ακριβοπληρωμένη λευτεριά.

Δημιουργοί της συγκλονιστικής ταινίας-ντοκιμαντέρ είναι ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του Εργαστηρίου κινηματογράφου “Cine Chevalier” του Ιδρύματος Σταματίου, δικηγόρος/διαπιστευμένος διαμεσολαβητής κ. Γιώργος Τζεδάκης, ο ΕΔΙΠ στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ιδρύματος κ. Δημήτρης Κόκκινος, η κινηματογραφίστρια – ανθρωπολόγος (κόρη του αειμνήστου Yves Marie Gauguet της κ. Αλίκης Μοσχή Gauguet) κ. Ολυμπία Γκογκέ, ενώ την μουσική της ταινίας συνέθεσε ο μουσικός κ. Σάββας Αθανασιάδης, (φαρμακοποιός στο επάγγελμα).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου