Με κλειστές ακόμα πολλές επιχειρήσεις, ξενοίκιαστα καταστήματα ακόμα και σε κεντρικά σημεία και με τα κλιμάκια ελέγχου ήδη να… κόβουν βόλτες, θα υποδεχθεί η Παλιά Πόλη της Ρόδου τους πρώτους τουρίστες.
Η σεζόν άνοιξε τυπικά την Κυριακή 25 Μαρτίου, με την πρώτη πτήση τσάρτερ να φτάνει στο νησί μας από τη Βιέννη, μεταφέροντας 85 επιβάτες, ωστόσο τίποτα ακόμα στο νησί δεν θυμίζει καλοκαίρι, αφού οι περισσότεροι ιδιοκτήτες βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας σε όλες τις τουριστικές περιοχές του νησιού.
Παρ΄όλα αυτά, τα κλιμάκια των υπηρεσιών του υπ. Οικονομικών… κόβουν βόλτες ήδη στην Παλιά Πόλη, προκειμένου να εντοπίσουν παραβάτες που απασχολούν προσωπικό για τις προετοιμασίες το οποίο δεν έχει δηλωθεί, προκαλώντας αντιδράσεις από καταστηματάρχες και επιχειρηματίες που υποστηρίζουν ότι ούτε και φέτος… «ξεκινήσαμε καλά», κάνοντας ανοιχτά λόγο για εμμονή και στοχοποίηση.
«Στην άδεια, φυσικά, απο κόσμο Παλιά Πόλη τριγυρνάει κλιμάκιο του Ι.Κ.Α. απο τη Λέσβο! Σε μια τελείως έρημη αυτή την εποχή περιοχή! Να είναι καλοκαίρι το κατανοώ, να γίνονται έλεγχοι αφού μέχρι εκεί φτάνει το νιονιό τους. Μέσα στο καταχείμωνο και για το καλό του κρατικού κορβανά να κινείσαι σε περιοχές εκτός εποχής κι όχι στις χειμερινές πιάτσες… Πόσο ανόητη μπορεί να είναι αυτή η τακτική; Εχει αναλογιστεί κανείς; Κάθε τόσο καταλαβαίνω καλύτερα τον ντόρο σχετικά με τις αξιολογήσεις στον δημόσιο τομέα! Δεν θα είχε μείνει πιθανότατα ούτε ένας απο δαύτους», λέει ο κ. Μ. Σαρρής, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Μ. Πόλη της Ρόδου.
Οι έλεγχοι, που πραγματοποιούνταν και καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα με το βλέμμα στραμμένο στην νέα σεζόν, όπως ανέφεραν καταστηματάρχες στην «δημοκρατική», με έμφαση στις περιοχές που προετοιμάζονται για την έναρξη της νέας σεζόν, όπως είναι η Παλιά Πόλη και οι τουριστικές περιοχές του νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια από την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας έχουν ήδη αφιχθεί στο νησί καθότι εκτιμάται πως πολλές επιχειρήσεις, στην έναρξη της σεζόν, δεν θα ασφαλίσουν το προσωπικό που απασχολούν και έχει σημάνει συναγερμός ενώ προετοιμάζονται πυρετωδώς για συνεχόμενους ελέγχους και σε όλη τη διάρκεια της νέας τουριστικής περιόδου.
Τα παράπονα των καταστηματαρχών πληθαίνουν, αφού όπως λένε, στοχοποιούνται μόνον συγκεκριμένες επιχειρήσεις την ίδια ώρα που η μαύρη εργασία στη Ρόδο οργιάζει σε πολλούς άλλους τομείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τοπικούς παράγοντες έχει κατ΄επανάληψη γίνει λόγος για «στοχοποίηση» της νησιωτικής Ελλάδας από τα ελεγκτικά κλιμάκια. Την άποψη αυτή είχε και επισήμως καταθέσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, τον περασμένο Σεπτέμβριο με επιστολή του προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλή, μεταφέροντάς του την δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις και του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για στοχοποίηση με σκοπό μας παρουσιάσουν ως κλέφτες στην υπόλοιπη χώρα, για να καταφέρουν να ανοίξουν μέτωπο και να διχάσουν τους κατοίκους, ώστε να καταργηθούν πιο εύκολα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Την ίδια άποψη είχε και ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Παπασταματίου ο οποίος με δηλώσεις του στη «δ» είχε επισημάνει κατ΄επανάληψη ότι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας είναι αυτές που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και θα πρέπει όχι μόνο να τους αναγνωριστεί, αλλά να προστατευθούν από την μειοψηφία των ελεγχόντων που δεν κάνει σωστά τη δουλειά της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ