Μικρές προσδοκίες έχουν οι έμποροι από την εορταστική κίνηση του Πάσχα. Το εορταστικό ωράριο ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου θα λειτουργήσει η αγορά. Ωστόσο οι καταστηματάρχες αναφέρουν ότι οι καταναλωτές για μία ακόμη φορά θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες αγορές, αδυνατώντας λόγω της φοροεπιδρομής, των αυξημένων υποχρεώσεών και τον περιορισμό των εισοδημάτων τους να στηρίξουν την αγορά.
«Δυστυχώς δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες για την τόνωση της αγοραστικής δύναμης κατά την περίοδο του Πάσχα. Θα παραμείνει στο τέλμα όπως και πέρυσι και πιθανότατα να έχουμε και πτώση των τζίρων. Η φοροεπιδρομή, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έχουν πλήξει την αγορά μας καθώς η τιμή όλων των αγαθών έχει αυξηθεί κατά 10% με αποτέλεσμα να αδυνατούν πραγματικά οι καταναλωτές να στηρίξουν την αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νίκος Μπόνης .
Παρόλο που ξεκίνησε η τουριστική σεζόν και οι αφίξεις αναμένεται να πυκνώσουν γύρω στην 1η Απριλίου λόγω του καθολικού Πάσχα, δεν επικρατεί αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν οι τουρίστες να καλύψουν την αδυναμία των ντόπιων καταναλωτών. «Μπορεί να έχουμε περισσότερους επισκέπτες, ξοδεύουν όμως λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με το παρελθόν. Και σε αυτή την περίπτωση δεν βοηθά η υψηλή φορολόγηση και η αναγκαστική αύξηση των τιμών των τουριστικών πακέτων. Εκτιμούμε ότι θα επηρεάσει αρνητικά η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης την τοπική αγορά», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ.
Τη στιγμή που οι ντόπιες επιχειρήσεις βλέπουν αβέβαιο το μέλλον τους, νέα υποκαταστήματα πολυεθνικών ετοιμάζονται να λειτουργήσουν στην τοπική αγορά. Άλλωστε τα υφιστάμενα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος…
«Όλο και περισσότερες πολυεθνικές βλέπουμε να θέλουν να επεκτείνονται στα νησιά μας. Παίρνουν όποιο κομμάτι έχει απομείνει από την αγορά. Δυστυχώς οι ντόπιοι καταναλωτές δεν καταλαβαίνουν ποιο πρόβλημα δημιουργείται από τις πολυεθνικές. Η είσπραξη της ημέρας, όπως αντιλαμβάνεστε δεν μένει στον τόπο, με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό. Για μία ακόμη φορά θα επαναλάβουμε ότι απαιτείται καταναλωτική συνείδηση», τόνισε ο κ. Μπόνης.

Τη Δευτέρα 9.04.2018 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από την ΤΡΙΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ επανέρχεται το θερινό ωράριο όπως προβλέπεται από το άρθρο 12 του Ν. 3377/2005, σύμφωνα με το οποίο η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δεν μπορεί να ξεπερνά από Δευτέρα έως και Παρασκευή την 21.00 και το Σάββατο την 20.00.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ