«Πιστεύω ότι το Σκοπιανό δεν θα έλθει ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές» δήλωσε, σημειώνοντας ότι λόγω αυτού δεν τίθεται και θέμα κυβερνητικής συνοχής και παραμονής των ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση. Το σχόλιο για τους δύο στρατιωτικούς.

«Δικαιώθηκα για τα περί ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» τόνισε ο Πάνος Καμμένος, αναφέροντας ότι αυτή την ορολογία χρησιμοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ορεστιάδα και αυτό είναι το πνεύμα της παρέμβασης της ΕΕ στην Τουρκία, ενώ έδωσε ηχηρή απάντηση στις δηλώσεις Κουβέλη περί «υπερτροφικού λόγου» από τον ΥΕΘΑ και επικεφαλής των ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι «την πολιτική του Υπ. Εθνικής Άμυνας την χαράζω εγώ, σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά του σχόλια, αλλά ο στόχος είναι να γυρίσουν οι δύο Έλληνες. Ο κ. Κουβέλης, για τον διορισμό του οποίου συμφώνησα κι εγώ, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την αμυντική βιομηχανία. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνεργαζόμαστε άριστα».

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε ότι «οι δύο στρατιωτικοί είναι όμηροι, διότι βρίσκονται έγκλειστοι σε μια φυλακή, χωρίς επί 26 ημέρες να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, ενώ εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια, σε ανάλογες περιπτώσεις, στρατιώτες και από την Ελλάδα και από την Τουρκία επεστράφησαν μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των διοικητών των μονάδων στη μεθόριο».

«Από την πρώτη στιγμή, που δεν έγινε εφικτή η συνεννόηση μεταξύ των Ταξιάρχων, κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρόκειται για ομηρία. Μιλάμε για Ευρωπαίους πολίτες. Δεν είναι Έλληνες, διότι είναι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί που φυλούν ευρωπαϊκά σύνορα και είναι και ΝΑΤΟϊκοί στρατιωτικοί», συμπλήρωσε ο υπ. Εθνικής Άμυνας.

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα γυρίσουν ως το Πάσχα»

«Θεωρώ ότι η παρέμβαση των κ. Γιούνκερ και Τουσκ θα έχει αποτέλεσμα και οι δύο στρατιωτικοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Ωστόσο, δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί, διότι στην Τουρκία υπάρχει και ένας Αμερικανός όμηρος, ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τις ΗΠΑ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν», σημείωσε ο κ. Καμμένος, σημειώνοντας ότι «αν η Τουρκία πράγματι είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατεί δύο στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ, όπου είναι μέλος».

«Θα κάνουμε οτιδήποτε για να εμποδίσουμε χρήση του όρου “Μακεδονία”»

«Είναι αδύνατον, με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στα Σκόπια, να γίνει αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που είναι όρος της ελληνικής πλευράς, καθώς αυτό προϋποθέτει εκλογές», εκτίμησε ο Πάνος Καμμένος, τονίζοντας «εμείς θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας», ενώ ερωτηθείς αν αυτό μπορεί να σημάνει και αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας ότι η σύμπραξη των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε στη βάση συγκεκριμένων όρων και στόχων.

«Αν ωστόσο όλα αυτά γίνουν», προσέθεσε ο Πάνος Καμμένος, «εμείς, ως κυβερνητικός εταίρος, δεν θα συμφωνήσουμε να έρθει τέτοια συμφωνία στη Βουλή, κάτι που προϋποθέτει και τη συμφωνία της ΝΔ, τότε θα δούμε ποιες θα είναι οι διαδικασίες», είπε ο κ. Καμμένος, συμπληρώνοντας ότι «για να πέσει η κυβέρνηση, πρέπει να το θέλουμε κι εμείς και ο κ. Τσίπρας».

Ν. Κοτζιάς – Σκόπια – επίσκεψη

Σχολιάζοντας την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ονομασία «Gorna Macedonija»είπε ότι «αυτή είναι η άποψη του πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι ο ίδιος είναι υπ. Άμυνας σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με «κόκκινες γραμμές» από τους δύο εταίρους, οι οποίες γίνονται σεβαστές κάθε φορά από κάθε μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού». Συμπληρώνοντας, «πιστεύω ότι το Σκοπιανό δεν θα έλθει ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές», σημίωσε ότι λόγω αυτού δεν τίθεται και θέμα κυβερνητικής συνοχής και παραμονής των ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις κόντρες και τους χαρακτηρισμούς μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος είπε ότι είναι φυσιολογικές, καθώς υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικά «πιστεύω» και απόψεις τις οποίες υπερασπίζονται.

«Πυρά» κατά της ΝΔ

Αναφερόμενος στην υπόθεση της αντιπαράθεσης με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη είπε ότι αυτή δεν έχει καμία σχέση με τον Ολυμπιακό και τους οπαδούς του, λέγοντας ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για όλους, στρέφοντας ωστόσο τα βέλη του κατά του επιχειρηματία για στοχοποίηση του ΥΕΘΑ μέσω των ΜΜΕ που διαθέτει, για συγκεκριμένες υποθέσεις.

Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση της, βάλλοντας προσωπικά κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ σε ό,τι αφορά την κριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκείνον ότι εμφανίζεται συχνά με στρατιωτικές στολές, είπε ότι όλοι οι υπ. Αμυνας φορούν διακριτικά και στολές των Μονάδων που επισκέπτονται, προκειμένου να τις τιμήσουν, αναφέροντας ότι στο παρελθόν υπουργοί και πρωθυπουργοί της ΝΔ το έχουν κάνει και είναι υποβολιμαία η στάση της Νέας Δημοκρατίας, καταλήγοντας «αν θέλουν να χτυπήσουν εμένα να το κάνουν, αλλά να αφήσουν έξω από αυτό τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ