Τον πανικό έσπειραν χθες στη Pόδο ανόητοι φαρσέρ, εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Eλλάδα, που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.
Στην πρώτη περίπτωση, μια γυναίκα τηλεφώνησε στις 14.30 χθες στα επείγοντα του Γενικού Nοσοκομείου της Pόδου και δήλωσε ότι συγγενής της που επέστρεψε προ δεκαημέρου από τη Iταλία παρουσίασε έντονη δύσπνοια και υψηλό πυρετό έχοντας ενδείξεις για πιθανά συμπτώματα κορωνοϊού και επρόκειτο να μεταβεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν άπαντες και τελικά να αποδειχθεί ότι επρόκειτο για κακόγουστη φάρσα.
Στη δεύτερη περίπτωση, χρήστες του διαδικτύου διέσπειραν ψευδώς ότι στη Pόδο εντοπίστηκε το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Eλλάδα, λέγοντας μάλιστα οτι πρόκειται για 29χρονο που νοσηλεύεται στην ιδιωτική κλινική Euromedica.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξάλλου η ιδιωτική κλινική Euromedica, αναφέρονται τα εξής:
«Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων που κάνουν αναφορά σε δήθεν θετικά επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού που διαγνώστηκε στην Euromedica-Γενική Κλινική Δωδεκανήσου στην Ρόδο, η διοίκηση της κλινικής διαψεύδει κατηγορηματικά τα εν λόγω δημοσιεύματα και ενημερώνει το κοινό ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων στο μέλλον».

Mάσκες… τέλος!

Χειρουργική μάσκα… ούτε για δείγμα στη Ρόδο, καθώς έχουν εξαντληθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα και δεν αναμένεται ανεφοδιασμός στην καλύτερη των περιπτώσεων, πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου!
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δ», οι Ρόδιοι άδειασαν τα φαρμακεία και τα ράφια των καταστημάτων από μάσκες, οι οποίες κοστίζουν περίπου 25 λεπτά η μία, είναι μιας χρήσης και έχουν διάρκεια ζωής μόλις τεσσάρων ωρών.
Οι φαρμακοποιοί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε θα γίνουν οι νέες παραλαβές, οι φαρμακαποθήκες δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση, πέραν του ότι είναι σε έλλειψη και οι προμηθευτές δεν είναι σε θέση να τους δώσουν ακριβή ημερομηνία. Ενας από τους προμηθευτές ενημέρωσε εκπρόσωπο φαρμακαποθήκης στη Ρόδο ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αποσταλούν εντός του Μαρτίου, παρ’ ότι πρόκειται -όπως είπε- για μια πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη.
Οι περισσότερες χειρουργικές μάσκες κατασκευάζονται στην Κίνα και πλέον έχουν γίνει δυσεύρετες, αφού η χώρα έχει σταματήσει τις εξαγωγές της λόγω του κορωνοϊού. Επιπλέον, οι διαθέσιμες μάσκες στη Ρόδο εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα, καθώς ο κόσμος αγόραζε ολόκληρα κουτιά και όχι τεμάχια, που ήταν και το σύνηθες μέχρι την εμφάνιση του κορωνοϊού.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης επιβεβαίωσε, μιλώντας στη «δ», ότι έχουν εξαντληθεί οι χειρουργικές μάσκες στα φαρμακεία και πως τελούν σε κατάσταση αναμονής για νέες παραλαβές. Το πότε θα γίνει αυτό, είναι άγνωστο. Ωστόσο ο ίδιος επισήμανε ότι θα πρέπει η κατάσταση να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία, σημειώνοντας ότι η χειρουργική μάσκα προστατεύει από τον κορωνοϊό σε ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 40%. Σύμφωνα με τον κ. Ν. Φουτούλη, η χειρουργική μάσκα προφυλάσσει τους γύρω μας αν νοσούμε, σημειώνοντας ότι ο ιός μεταδίδεται είτε από το στόμα, είτε από τη μύτη, είτε από τα μάτια, είτε από τα χέρια. Μάλιστα ανέφερε ότι αρκετοί είναι και εκείνοι που παίρνουν μάσκες χωρίς λόγο όπως επίσης και αντιικά φάρμακα.
Η εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα χθες, ενέτεινε την αγωνία των πολιτών οι οποίοι απευθύνονταν στα φαρμακεία για χειρουργικές μάσκες, πλην όμως έφευγαν με τα χέρια άδεια.
Ο κ. Ηλ. Πιπίνος, ιδιοκτήτης της εταιρείας ΙΝΕΜΑ, που δραστηριοποιείται στην εμπορία ιατρικών και νοσοκομειακών ειδών σε Ρόδο και Κω, δήλωσε στη «δ» ότι οι μάσκες εξαντλήθηκαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα εξαντλήθηκαν οι τελευταίες 10.000 (!) μάσκες που είχε στην αποθήκη οι οποίες διατέθηκαν σε φαρμακεία, φαρμακοποθήκες αλλά και απευθείας σε καταναλωτές. «Δεν περίμενα ότι θα εξαντληθούν τόσο γρήγορα, να σκεφτείτε ότι δεν κρατήσαμε μάσκες ούτε για εμάς τους ίδιους», είπε ο κ. Ηλ. Πιπίνος.

Επιπλέον ανέφερε ότι οι παραγγελίες για ανεφοδιασμό έχουν «παγώσει» και το πρόβλημα θα γίνει ακόμα εντονότερο στο επόμενο διάστημα, μετά και την εμφάνιση του κορωνοϊού καθώς όσοι δεν προμηθεύτηκαν ήδη με μάσκες είναι σχεδόν αδύνατον να βρουν πλέον. «Εξαντλήθηκαν οι χειρουργικές μάσκες λόγω του πανικού, πριν καν εμφανιστεί ο ιός στην Ελλάδα. Το πρόβλημα θα εντείνεται καθημερινά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη «δ».
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην φαρμακοποθήκη του κ. Γ. Φρόνα όπου οι μάσκες έχουν εξαντληθεί ήδη από τις προηγούμενες ημέρες καθώς τα φαρμακεία έκαναν μαζικές αγορές την ίδια ώρα που στο γνωστό κατάστημα με ορθοπεδικά είδη ΧΑΡΙΤΟΣ επίσης δεν υπάρχει ούτε μια μάσκα από την Δευτέρα που δόθηκε το τελευταίο κουτί. Όπως χαρακτηριστικά δηλώθηκε στη «δ», από το κατάστημα ΧΑΡΙΤΟΣ διατέθηκαν 4.000 μάσκες μόνο τις τελευταίες ημέρες, σε γιατρούς, φαρμακεία αλλά και στη λιανική πώληση!
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, όπου επίσης οι χειρουργικές μάσκες έχουν από μέρες εξαντληθεί.

Εξαιτίας των μαζικών αγορών που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, άνθρωποι που πραγματικά τις έχουν ανάγκη, όπως οι καρκινοπαθείς ή σοβαρά ασθενείς που το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι κλονισμένο, δεν μπορούν να προμηθευτούν με αποτέλεσμα να φοβούνται ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή, σε περίπτωση που ο κορωνοϊός εμφανιστεί και στην περιοχή μας.
Η ζήτηση για εξοπλισμό προσωπικής προστασίας λόγω του κορωνοϊού, όπως μάσκες και αναπνευστήρες είναι 100 φορές πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα τη τιμή τους να έχει αυξηθεί περίπου κατά 20 φορές σε σχέση με την κανονική τιμή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
O ΠΟΥ προειδοποίησε για «σοβαρή αναστάτωση» στην αγορά εξοπλισμού ατομικής προστασίας τονίζοντας ότι τα αποθέματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι «τώρα ανεπαρκή» για να καλύψουν τη ζήτηση. Η προειδοποίηση ήρθε από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom, στις 7 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος τόνισε ότι η κατάσταση είχε «επιδεινωθεί από την εκτεταμένη και ακατάλληλη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας εκτός της περίθαλψης των ασθενών» κάτι που οδήγησε σε εξάντληση των αποθεμάτων και καθυστερήσεις.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ