Τοπικές Ειδήσεις

Η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων

Ιδιαίτερο βάρος και σημασία δίνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.
Στο πλαίσιο του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019», οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει από το περασμένο έτος και συνεχίζονται φέτος, έχουν ως σημείο αναφοράς την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων που παράγονται στα νησιά της περιοχής ευθύνης της περιφέρειάς μας, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της παραγωγής και των παραγωγών μας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, η προσπάθεια πιστοποίησης πολλών προϊόντων συνεχίζεται και είναι σημαντικό το γεγονός, πως καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον τόσο από νέους όσο και από παλιούς παραγωγούς να πιστοποιήσουν, να προωθήσουν και να προβάλουν τα τοπικά προϊόντα τους, τόσο από τα Δωδεκάνησα όσο και από τις Κυκλάδες.
«Έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων στο μέτρο ένταξης νέων αγροτών –της 2ης πρόσκλησης που έχει απευθύνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Συνολικά κατατέθηκαν 108 αιτήσεις στην ΠΝΑΙ από νέους αγρότες. Απ’ αυτούς, 103 εντάσσονται κανονικά, 3 απορρίφθηκαν και 2 κλήθηκαν να συμπληρώσουν νέα δικαιολογητικά. Για τα Δωδεκάνησα οι αιτήσεις είναι 46 συνολικά, για τις Κυκλάδες είναι 57, για το νησί της Ρόδου είναι 19, για την Κω είναι 7, για την Κάλυμνο είναι 4, για την Κάρπαθο είναι 2, για την Αστυπάλαια είναι μία, για την Λέρο είναι 11, για τη Νίσυρο είναι μία και για την Σύμη είναι μία. Στην διάρκεια της επίσκεψης στην Ρόδο του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαράλαμπου Κασίμη, εμείς θέσαμε το αίτημα και 3ης πρόσκλησης για νέους αγρότες. Παρά την άρνησή του, εμείς πιέζουμε διότι παρατηρούμε ότι υπάρχουν και άλλοι νέοι που ενδιαφέρονται ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από αυτό το πρόγραμμα και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε» τόνισε ο κ. Ζαννετίδης.
Αναφερόμενος στην εξέταση τοπικών προϊόντων που μπορούν να πιστοποιηθούν με την ένδειξη Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως η ΠΝΑΙ θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τους παραγωγούς στο αμέσως επόμενο διάστημα στην έναρξη αναζήτησης αναδόχου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης φακέλου που θα κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης –όπως έχει γίνει και με τα προηγούμενα προϊόντα που έχουν ήδη πιστοποιηθεί: το μελεκούνι της Ρόδου, η σιτάκα της Κάσου και το Λόπι της Καταβιάς.
Ο κ. Ζαννετίδης είπε ακόμη πως η ανάγκη για ανάδοχο προκύπτει λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει στις υπηρεσίες, ώστε να αναλάβει την διαδικασία για την προώθηση των προϊόντων.

Ποια προϊόντα προωθούνται και ποια είναι
υπό διερεύνηση
Ερωτηθείς σχετικά με τα προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορούν να πιστοποιηθούν, δήλωσε πως είναι τα εξής:
• Μέλι της Ρόδου
• Κουλούρες Καρπάθου,
• Σπινιάλο Δωδεκανήσου
• Γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας
• Λάδι της Κω
• Κουφέτο Μήλου
• Λεμόνι Άνδρου
Επιπροσθέτως, τα προϊόντα που βρίσκονται υπό διερεύνηση -εάν υπάρχει δυνατότητα πιστοποίησης, είναι τα εξής:
• Σκόρδα από τα Καλαβάρδα
• Φράουλες Παραδεισίου
• Βερίκοκα Αφάντου
• Κολιός Λέρου
• Ροδάκινα Ρόδου
• Σιτάρι Ρόδου
• Καρπούζι Ρόδου
• Συμιακό Γαριδάκι
Σε κάθε περίπτωση, η ΠΝΑΙ συνεχίζει τις προσπάθειες για την ανάδειξη της Γαστρονομίας των νησιών μας, με συμμετοχές σε διεθνείς και πανελλαδικής εμβέλειας εκθέσεις τροφίμων και κρασιών, με ανάδειξη της τοπικής μας κουζίνας και με συνταγές που έχει αναλάβει η δημοφιλής σεφ, κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου -Πρέσβειρα του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019» και οι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου, καθώς και μια σειρά από άλλες δράσεις, που θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου