Τοπικές Ειδήσεις

Ελαττωματικοί οι ισολογισμοί των ετών 2017 και 2018 του Δήμου Ρόδου λόγω χαρτοπετσετών!!

Λανθασμένη αποτίμηση των αποθεμάτων με υπολογισμό εκατοντάδων χιλιάδων χαρτοπετσετών όχι σε φύλλα χαρτοπετσέτας αλλά σε… ευρώ!

«Τα Πεντοχίλιαρα» που δεν ήταν πετσετάκια για να τα παίρνει με τη σέσουλα και να φτιάχνει ραβασάκια, είναι ένα άσμα που έχει τραγουδήσει με μεγάλη επιτυχία η Γλυκερία.
Μαζί της λογικά το έχουν σιγοτραγουδήσει και πολλοί από εσάς που διαβάζετε τώρα αυτό το κείμενο, που έχει γίνει εσωτερικό ανέκδοτο το τελευταίο διάστημα στον Δήμο Ρόδου.
Πρόκειται για μια απίθανη ιστορία ίσως χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των ΟΤΑ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σαφέστατα προκύπτει από τα συμπεράσματα της έκθεσης του Ορκωτού Λογιστή επί του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων του Δήμου Ρόδου το έτος 2019, την 3η Δεκεμβρίου 2020, ολοκληρώθηκε, ο κατασταλτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη διαχειριστική χρήση 2017, από τον οποίο προέκυψε ουσιώδες σφάλμα των αποθεμάτων λήξης που εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου 2017.
Πιο συγκεκριμένα βασικός στόχος του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν αφενός μεν να εξεταστεί η ορθή ή μη, σύμφωνα με τις γενικά παραδεκτές διεθνείς λογιστικές αρχές και το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, παρουσίαση της χρηματοοικονομικής θέσης και των αποτελεσμάτων χρήσης του Δήμου Ρόδου στις αντίστοιχες Οικονομικές Καταστάσεις και αφετέρου, το ίδιο το λογιστικό σύστημα.
Επίσης εξετάστηκαν σε επιλεγμένες διαδικασίες, ο σχεδιασμός, η ύπαρξη και η λειτουργία εσωτερικών δικλίδων καθώς και η συμμόρφωση των εξεταζόμενων συναλλαγών και διαδικασιών στο εφαρμοστέο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.
Από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου προέκυψε ότι οι οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Ρόδου αποτυπώνουν εύλογα τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και γεγονότα του οικονομικού έτους 2017 εκτός όμως από τις επιπτώσεις της λανθασμένης αποτίμησης των αποθεμάτων τέλους χρήσης.
Διαπιστώθηκαν και περαιτέρω αδυναμίες οι οποίες εντοπίζονται στην λογιστική διαχείριση και παρακολούθηση των αποθηκών των πάγιων περιουσιακών στοιχείων καθώς και αδυναμία βεβαίωσης και είσπραξης θεσμοθετημένων εσόδων και ιδίως των ανείσπρακτων απαιτήσεων παρελθόντων οικονομικών ετών.
Πιο συγκεκριμένα από τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων προέκυψε ότι τα αποθέματα το 2017 ανήλθαν σε 927.359 ευρώ έναντι 111.979,34 ευρώ που ήταν το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Αποτυπώθηκε έτσι στις οικονομικές καταστάσεις και στον ισολογισμό του 2017 μια αύξηση ύψους 728,15% στα αποθέματα, γεγονός, που δεν ξένισε ούτε τότε, ούτε και το επόμενο οικονομικό έτος το 2018.
Αποτέλεσμα ήταν και οι δύο ισολογισμοί των ετών 2017 και 2018 να είναι ελαττωματικοί και να έχει κινηθεί η διαδικασία επανέκδοσης και επαναδημοσιεύσης τους.
Προέκυψε το ακόλουθο απίθανο:
Οτι καταγράφησαν από λάθος στα αποθέματα των αποθηκών χαρτοπετσέτες αξίας περίπου 900.000 ευρώ ενώ το απόθεμα δεν αφορούσε αξία αλλά φύλλα… χαρτοπετσετών!!!
Διογκώθηκε έτσι με «χαρτοπετσέτες» το απόθεμα της αποθήκης αφού τα χαρτιά υπολογίστηκαν ως ευρώ!!
Ηδη την 8η Οκτωβρίου 2020 ανατέθηκε σε εκπρόσωπο της εταιρείας Ορκωτών Λογιστών «Αuditask» από τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη ο έλεγχος λαθών στο ισοζύγιο αποθεμάτων του Δήμου Ρόδου τα έτη 2017 και 2018.
Η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το προσεχές διάστημα αναμένεται η επαναδημοσίευση των ισολογισμών των ετών 2017 και 2018 του Δήμου Ρόδου με διορθωμένα τα στοιχεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου