Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και στην περίπτωση της εξασφάλισης των φαρμάκων για τις ανοσοθεραπείες των καρκινοπαθών στο Νοσοκομείο της Ρόδου, φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό, καθώς διακόπηκαν εκ νέου μέσα σε λίγους μήνες!
Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για να γίνει η αγορά των απαραίτητων φαρμάκων, προκειμένου οι ογκολογικοί ασθενείς να μπορούν να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους.
Παρόμοιο πρόβλημα είχε ανακύψει τον περασμένο Αύγουστο, το οποίο επιλύθηκε (;) τον Σεπτέμβριο για να ξαναδημιουργηθεί, όπως προκύπτει, τον Νοέμβριο με άγνωστο χρονοδιάγραμμα για την επίλυσή του.
Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, πέρα από αριθμούς, μαθηματικές πράξεις και προσθαφαιρέσεις, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και ασθενείς που εξαρτώνται άμεσα από τις ανοσοθεραπείες. Ηδη, υπάρχουν ασθενείς που έχουν καθυστερήσει δύο εβδομάδες και μέχρι να εξασφαλιστούν τα κονδύλια θα καθυστερήσουν κι άλλο, προκειμένου να υποβληθούν στη θεραπεία η οποία καθορίζει την ποιότητα αλλά και τον χρόνο ζωής τους. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε ήδη να είχε βρεθεί μόνιμη λύση.
«Λυπάμαι που θα το πω, αλλά πλέον οι καρκινοπαθείς έχουν γίνει ζητιάνοι για να μπορέσουν να πάρουν τα φάρμακά τους! Δεν ξέρω σε ποιο άλλο πολιτισμένο κράτος μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, αλλά αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει οι ανοσοθεραπείες δεκάδων καρκινοπαθών.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως και απολύτως τις ανάγκες της περιόδου λόγω της πανδημίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ογκολογικών ασθενών. Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, κι εκτός από τον κορωνοϊό που μας απειλεί ευθέως πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την άλλη μεγάλη “ασθένεια”, αυτή της έλλειψης κονδυλίων για την αγορά των φαρμάκων.
Οσοι καρκινοπαθείς έχουν χρήματα, προκειμένου να μην χάσουν άλλο χρόνο για τις θεραπείες τους, απευθύνονται στον ιδιώτη ιατρό που έρχεται περίπου κάθε 20 ημέρες στη Ρόδο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής καλείται να πάρει τα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια να απευθυνθεί στον ιδιώτη ιατρό για τη θεραπεία του, πληρώνοντας φυσικά από την τσέπη του.
Παρότι ο ιδιώτης γιατρός, αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και δεν ζητά χρήματα από ασθενείς που ξέρει ότι δεν έχουν, το κράτος πρόνοιας είναι ο μεγάλος “απών”.
Οσοι δεν έχουν χρήματα, ή δεν μπορούν να δανειστούν από συγγενείς και φίλους, περιμένουν στωικά πότε το δυσκίνητο αυτό κράτος θα κινήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες για να φτάσουν τα φάρμακα στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Ο χρόνος όμως που έχει ήδη χαθεί από τις θεραπείες τους και από την ίδια τους τη ζωή, δεν μπορεί να αναπληρωθεί», λέει στη «δ» η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού. Όπως λέει η κ. Μ. Κρητικού, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο μήνα, επεσήμανε το πρόβλημα της τακτικής έλλειψης φαρμάκων και μάλιστα πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις μέσα από το υπόμνημα το οποίο του παρέδωσε προσωπικά, ωστόσο μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα οι ογκολογικοί ασθενείς βρέθηκαν και πάλι στην ίδια δυσάρεστη θέση.
«Έχουν διαπιστωθεί επανειλημμένα σημαντικές ελλείψεις χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στο Φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου ωστόσο το οξύμωρο σε αυτή τη περίπτωση είναι πως ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ διαθέτει όλα τα απαραίτητα φάρμακα και σε επαρκείς ποσότητες. Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό, να μπορεί ο ασθενή να προμηθευτεί απευθείας τα φάρμακα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ και όχι να αναγκάζεται να απευθύνεται σε ιδιώτη ιατρό με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση του ασθενή. Επιπλέον, επαναφέραμε το αίτημα όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, της αποσυμφόρησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ η οποία δεν υλοποιήθηκε πλήρως, χωρίστηκαν τα φάρμακα σε νοσοκομειακά και μη και στην πράξη ξανά φέρνουν τον νοσοκομειακό ασθενή στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ για τους αυξητικούς παράγοντες. Είμαστε σε αναμονή της ικανοποίησης των αιτημάτων μας, καθώς εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και ζητήματα ζωής και θανάτου», λέει η κ. Κρητικού.

Τηλεδιάσκεψη
με τον Β. Υψηλάντη
Όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη των μελών του Δ.Σ. με τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Βασίλη Υψηλάντη, για θέματα που αφορούν τους καρκινοπαθείς. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έκανε γνωστό ο κ. Υψηλάντης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης τον διαβεβαίωσε ότι προχωρά ο σχεδιασμός και υλοποίηση Ακτινοθεραπευτικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως σημαντική.
Κλειστό το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ λόγω… κορωνοϊού
To φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Ρόδο παραμένει κλειστό, λόγω εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού, και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επαναλειτουργήσει σήμερα Πέμπτη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς οι οποίοι προμηθεύονται τα ακριβά σκευάσματα για τις σοβαρές ασθένειες από το συγκεκριμένο φαρμακείο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ