Ειδήσεις

Συνδικαλιστικοί φορείς της Ρόδου καλούν σε «πανστρατιά» όλους τους εργαζόμενους

«Αντίδοτο στα  προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν  τα τελευταία χρόνια, είναι ο  αγώνας και όχι ο εφησυχασμός».
Αυτό υπογραμμίστηκε σε συνέντευξή τύπου χθες, στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου, με αφορμή τη συμμετοχή των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα  στην απεργία που προκήρυξαν για την Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Τους λόγους  για τους οποίους οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λάβουν μέρος στην απεργία εξήγησαν χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας,  ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ κ. Βασίλης Καραγιάννης και ο πρόεδρος του Τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος  Γρύλλης, συνεπικουρούμενοι από τον αντιπρόεδρο του ΕΚΡ κ.  Θανάση Σταμούλη, τον γραμματέα κ. Νίκο Τριπολίτη, τον ταμία κ. Παναγιώτη Εγγλέζο και τον πρόεδρο της ΕΜΔΥΔΑΣ κ. Φ. Φραντζή.
«Η απεργία προκηρύχθηκε από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ με επίκεντρο τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί στο προσεχές χρονικό διάστημα για μείωση των συντάξεων,  μεγαλύτερες  φορολογικές  επιβαρύνσεις και «κούρεμα»  των κονδυλίων για την Παιδεία και την Υγεία. Επιβαρύνει τους μικρούς και ευνοεί εκείνους που διαθέτουν χρήματα. Η κινητοποίηση δεν είναι  επετειακού χαρακτήρα. Προκηρύχθηκε έγκαιρα  ώστε να  ενημερωθούν οι πάντες. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μετέχουν στην απεργία. Την Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου το πρωί, θα πραγματοποιηθεί  συγκέντρωση στο ΕΚΡ και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας,  που θα έχει κατάληξη το κέντρο της πόλεως», εξήγησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας.
Αναλύοντας τα αιτήματα του αγώνα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου δήλωσε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την περικοπή  του επιδόματος ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
«Διεκδικούμε θέσεις εργασίας για τους ανέργους. Να  υλοποιηθούν δημόσια έργα για να απασχοληθούν και οι οικοδόμοι που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι.   Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την απασχόληση  αλλοδαπών  που διαμένουν παράνομα στη Ρόδο. Ζητήσαμε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να παρέμβουν άμεσα. Μας ενοχλεί  η τροποποίηση του νόμου 1264, που θα έχει ως αποτέλεσμα, την κατάργηση  του συνδικαλισμού. Έχουν φθάσει στο σημείο να επαναφέρουν νόμους του 1976.  Τώρα κινδυνεύουν περισσότερο οι  συνδικαλιστές  του ιδιωτικού  τομέα.    Αυτά συμβαίνουν μόνο στη  Βουλγαρία. Θα αγωνιστούμε  δυναμικά. Δεν θα μας φιμώσουν με νόμους. Οι εργαζόμενοι της Ρόδου θα πρέπει να λάβουν μέρος στην απεργία. Είδαμε πως  έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις  από αρκετούς φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει πανστρατιά. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα πως συντασσόμαστε με τους εργαζόμενους όλης της χώρας για να αλλάξει  η πολιτική που μόνο αδιέξοδα  έχει δημιουργήσει», τόνισε ο κ.  Σάββας Χατζησάββας.
Στα προβλήματα που ταλανίζουν τους εκπαιδευτικούς και γενικά τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου  κ. Βασίλης Καραγιάννης.
«Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι απαράδεκτη.   Θα είναι  ίδια η τύχη   των  εργαζόμενων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Η ποιότητα της ζωής  όλων, όσο περνάει ο καιρός, υποβαθμίζεται περισσότερο.  Για το λόγο αυτό θα αντιδράσουμε . Η απεργία της 27ης Νοεμβρίου είναι ένα  μόνο σημείο στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική κοινωνία. Και οι καθηγητές θα λάβουν μέρος στην κινητοποίηση. Θα αγωνιστούν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Συντονίζουν τον αγώνα με τον αγώνα όλων για την ανατροπή τη πολιτικής που  εφαρμόζεται. Μάταια προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει πως  έχει έρθει το τέλος των μνημονίων και της κρίσης.  Όλες οι διακηρύξεις  περί επιστροφής στην ανάκαμψη  και περί αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  αποδεικνύονται θέατρο σκιών. Η  Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ επιβεβαιώνουν με πράξεις, πως η πολιτική της σκληρής  και παρατεταμένης  λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας,  της διάλυσης όλων των  κοινωνικών δομών, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Τίθενται υπό αμφισβήτηση συλλογικά δικαιώματα δεκαετιών. Η εφαρμογή της αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα θα έχει ως  συνέπεια τις απολύσεις και τη φτώχεια για την πλειοψηφία των εργαζόμενων. Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς. Σε όλα αυτά η απάντηση πρέπει να είναι ο μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας των εργαζόμενων», δήλωσε ο πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Καραγιάννης και πρόσθεσε πως οι δηλώσεις για νέο μισθολόγιο σηματοδοτούν νέες μειώσεις στις αποδοχές όλων.
Στα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο των μηχανικών αναφέρθηκε  ο πρόεδρος Τμήματος Δωδεκανήσου του  ΤΕΕ, κ. Ιάκωβος Γρύλλης:
«Βιώνουμε με τραγικό τρόπο  και εμείς οι μηχανικοί  τις συνέπειες της κρίσης. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ύφεση που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν  μέχρι τώρα και προκάλεσαν τη διάλυση της κοινωνικής μέριμνας. Πέρα από την ύφεση που την βιώνουν όλοι οι κλάδοι, που σχετίζονται με την κατασκευή,  υπάρχουν και προβλήματα με το ταμείο μας. Θυμίζω το «κούρεμα»  των ομολόγων. Στην ουσία «λήστεψαν» δισεκατομμύρια ευρώ από το ΤΣΜΕΔΕ, που ήταν ένα εύρωστο ασφαλιστικό ταμείο.  Με νόμο έδωσαν την ευχέρεια στην Τράπεζα της Ελλάδος να χειρίζεται τα αποθεματικά μας.  Στη συνέχεια έγινε μεγάλη αύξηση των εισφορών. Σε ποσοστό   πάνω από 50%  οι συνάδελφοί μας μηχανικοί  δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το ταμείο. Αυτό  σημαίνει πως έχουν χάσει   την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη  και επιπλέον  δεν μπορούν να ασκήσουν και το επάγγελμα τους. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης αρκετοί νέοι μηχανικοί αφού δεν βρίσκουν δουλειά  στην Ελλάδα φεύγουν στο εξωτερικό.   Το επιλέγουν συνειδητά γιατί δεν μπορούν να ζήσουν. Αυτό είναι έγκλημα  που έχει ως θύμα την Ελλάδα.  Και εμείς   αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος στην απεργία της 27ης  Νοεμβρίου. Σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουμε στο προσεχές χρονικό διάστημα θα αναφερθούμε στα προβλήματά μας.  Δεν θα  πρέπει τα προβλήματα να γίνουν η αιτία για αντιπαραθέσεις. Όλοι μαζί θα πρέπει  να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Διαφορετικά δεν θα αλλάξει τίποτε», δήλωσε ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου