Ρεπορτάζ

Κατ’ οίκον θα εκτίσει την ποινή του 75χρονος που καταδικάστηκε για ακάλυπτη επιταγή

Με βούλευμα, που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου έγινε δεκτό το αίτημα ενός 75χρονου κατοίκου της Ρόδου για κατ’ οίκον έκτιση της ποινής φυλάκισης 10 μηνών μετατρέψιμης προς 10 ευρώ ημερησίως, που του επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου για έκδοση ακάλυπτης επιταγής.
Η ποινή που επιβλήθηκε στον 75χρονο κατέστη αμετάκλητη κατόπιν απόρριψης ως ανυποστήρικτης της εφέσεως που άσκησε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όποιος καταδικάστηκε σε ποινή στερητική της ελευθερίας έως δεκαπέντε έτη και έχει υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του, εκτίει την ποινή ή το υπόλοιπο της ποινής στην κατοικία του, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει ότι η έκτιση της ποινής σε κατάστημα κράτησης είναι απολύτως αναγκαία για να αποτραπεί από την τέλεση άλλων αντίστοιχης βαρύτητας εγκλημάτων.

Θέτοντας ως κριτήριο την ανάγκη αποτροπής από την τέλεση αξιόποινων πράξεων, ο νομοθέτης, τονίζει το στοιχείο της επικινδυνότητας του καταδικασθέντος, καλώντας τον Δικαστή να αποφανθεί με γνώμονα την επικινδυνότητα του εκάστοτε καταδικασθέντος.
Ο 75χρονος, στην αίτηση που υπέβαλε δια του συνηγόρου του κ. Βασίλη Υψηλάντη, επικαλείται ως εκ περισσού, αφενός μεν την οικονομική του αδυναμία να καταβάλει τις δόσεις της μετατροπής, αφετέρου δε την κλονισμένη του υγεία (καρδιακά προβλήματα), προφανώς για να αποσείσει την υπόνοια κατάχρησης των ευεργετικών προβλέψεων του άρθ. 82ΠΚ (δοσοποίηση και διεύρυνση προθεσμίας) με σκοπό να καθυστερήσει την εκτέλεση της καταγνωσθείσας ποινής μέχρι την συμπλήρωση του 75 έτους (πλέον του 70ου) της ηλικίας του.

Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε επίσης ότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την τέλεση της πράξεως (2007) χωρίς την εν τω μεταξύ τέλεση άλλων ομοειδών πράξεων και δεν παρίσταται αναγκαία η έκτιση της ποινής του εντός σωφρονιστικού καταστήματος για την αποτροπή του από την μελλοντική τέλεση άλλων αντίστοιχης βαρύτητας εγκλημάτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου