Ειδήσεις

Υπεραμύνεται της νομιμότητας κατασκευής του νέου υποσταθμού η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση που προκάλεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Δόμησης του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών του Δήμου Ρόδου και κατά παντός άλλου υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος από τον Σύλλογο «Αναπτυξιακός Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κατοίκων Συνοικιών Αγ. Νικολάου, Αγ. Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου («Α.ΠΟ.ΠΕ.Σ.») και 8 μέλη του διοικητικού του συμβουλίου.
Οι τελευταίοι κατήγγειλαν συγκεκριμένα ως παράνομη την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε για την ανέγερση και λειτουργία του υποσταθμού υψηλής τάσεως στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην περιοχή της νέας μαρίνας Ρόδου.
Ο κ. Κ. Νιωτάκης, διευθυντής Ρόδου της Διεύθυνσης Περιφέρειας Νησιών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε επεσήμανε συγκεκριμένα ότι η εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή του απαραίτητου για τις λειτουργικές ανάγκες του δικτύου, «Τριώροφου κτιρίου με υπόγειο για Κέντρο Διανομής Υ/Σ 150kV/20kV και γραφεία», επί ακινήτου ιδιοκτησίας της Δ.Ε.Η. Α.Ε επί της οδού Αυστραλίας.
Επεσήμανε ότι για την ανέγερση του παραπάνω υποσταθμού εκδόθηκε από την τότε Διεύθυνση Πολεοδομίας η υπ’ αριθμό 77/2009 οικοδομική άδεια, της τότε Διευθύνσεως Πολεοδομίας του δήμου Ρόδου, της οποίας προηγήθηκε η έκδοση της υπ’ αριθμό 4376/2007 εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων, από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου.
Η οικοδομική αυτή άδεια ανακλήθηκε, όπως υποστήριξε, παρατύπως και παρανόμως από συνδυασμό αποφάσεων της τότε δημοτικής αρχής, ενώ ταυτόχρονα με επίσης παράνομη απόφαση ανακλήθηκε και η ισχύς της ως άνω υπ’ αριθμό 4376/2007 εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων, από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου.
Κατά των παραπάνω αποφάσεων η αρχική δικαιούχος της οικοδομικής αδείας Δ.Ε.Η. Α.Ε., προσέφυγε ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς και Συμβουλίου της Επικρατείας και δικαιώθηκε και στις δύο περιπτώσεις.
Υπέρ των παραπάνω αποφάσεων προσέφυγαν ο Σύλλογος με την επωνυμία «Αναπτυξιακός, Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κατοίκων Συνοικιών Αγ. Νικολάου Ρόδου, Αγ. Δημητρίου και Αγ. Γεωργίου Πόλεως Ρόδου» και ένδεκα ακόμη κάτοικοι της περιοχής.
Μετά την έκδοση και επίδοση των παραπάνω αποφάσεων και ειδικά της υπ’ αριθμό 588/2016 αποφάσεως του Δ.Ε. Πειραιώς, και την προβλεπόμενη θεώρηση της οικοδομικής αδείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον Μάρτιο του 2017, ξεκίνησαν εκ νέου οι οικοδομικές εργασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανέγερση του υποσταθμού και να τεθεί αυτός σε λειτουργία.
Ταυτόχρονα, πρόσφατα μετά από νέες καταγγελίες προς το Υπουργείο Πολιτισμού, εκδόθηκε η από 24 – 07 – 2017 απόφαση του, η οποία δικαίωσε και πάλι την εταιρία.
Αναφορικά με τις οικοδομικές εργασίες οι οποίες εκτελέσθηκαν και εκτελούνται, υποστήριξε ότι εκτελούνται κατόπιν της νομίμου υπ’ αριθμό 77/2009 οικοδομικής αδείας, όπως αυτή νομίμως ισχύει μετά την έκδοση της υπ’ αριθμό 588/2016 απόφασης του ΔΕΦ Πειραιά και των λοιπών αποφάσεων ΣτΕ, Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων αρμοδίων φορέων ενώ τονίζει ότι νομίμως αναθεωρήθηκε τόσο στο παρελθόν, όσο και πρόσφατα, βάσει των προβλεπομένων, από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου της Ρόδου.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Γ. Μαυρομάτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου