Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι στην τοπική αγορά, παρά το γεγονός πως η τουριστική περίοδος οδεύει προς το τέλος της. Τα μικτά κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας, «αλωνίζουν» συνεχίζοντας ακάθεκτα τις «εφόδους» σε επιχειρήσεις στη Ρόδο αλλά και στα γύρω νησιά.
Αν και θα περίμενε κανείς, ότι οι έλεγχοι θα έχουν περιοριστεί, μιας και διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών, πιστό στις εξαγγελίες του, συνεχίζει με την ίδια ένταση τον εντοπισμό παραβατών με την προοπτική οι έλεγχοι να συνεχιστούν και στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Οι έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές είναι συνεχείς με έμφαση το κέντρο της πόλης, το Φαληράκι, την Ιξιά, την Ιαλυσό, την Λίνδο και όπου αλλού υπάρχει μαζική προσέλευση τουριστών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι συνεπείς και σύννομοι.

Ο φόβος του αυτοφώρου… συνέτισε τους θερμόαιμους
Παρατράγουδα με ξυλοδαρμούς και προπηλακισμούς μελών των ελεγκτικών κλιμακίων δεν καταγράφηκαν φέτος, όπως άλλες χρονιές, και σε αυτό συνετέλεσε όπως λέει στη «δ» ο πρόεδρος των εφοριακών υπαλλήλων κ. Θεοδόσης Στεφανάκης, η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για όσους βιαιοπραγούν κατά των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και παρεμποδίζουν τους ελέγχους, αφού πλέον αποτελεί αδίκημα η βιαιοπραγία κατά των εφοριακών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. «Η νομική θωράκιση μάς βοήθησε πάρα πολύ και λειτούργησε ανασταλτικά για τις επιθέσεις εναντίον μελών ελεγκτικών κλιμακίων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν από “θερμόαιμους” ελεγχόμενους. Πέρυσι στα Δωδεκάνησα καταγράφηκαν τρία σοβαρά περιστατικά, φέτος –ευτυχώς- πέρα από φραστικές επιθέσεις, που δυστυχώς είναι αναμενόμενες, δεν είχαμε βιαιοπραγίες. Εχουν περιοριστεί σημαντικά, οι επιθέσεις όπως συνέβη και στην υπόλοιπη χώρα», λέει ο κ. Θεοδόσης Στεφανάκης.
Επιπλέον, πέραν της αυστηροποίησης της νομοθεσίας, σε εξειδικευμένους ελέγχους, όπως για παράδειγμα στους ελέγχους που αφορούν σε νυχτερινά μαγαζιά και κέντρα διασκέδασης, ζητείτο η συνδρομή της αστυνομίας για να μην οξυνθούν τα πνεύματα.

«Κούρασαν οι
έλεγχοι αλλά…»
Όπως λέει ο πρόεδρος των εφοριακών υπαλλήλων Δωδεκανήσου, απαντώντας στα παράπονα για «ασφυκτικούς ελέγχους», οι έλεγχοι ενισχύθηκαν εξαιτίας και της αυξημένης τουριστικής κίνησης που καταγράφηκε στην περιοχή μας. Φέτος επίσης, η «ανταλλαγή» κλιμακίων εντατικοποιήθηκε, προκειμένου να μην τίθεται ζήτημα εντοπιότητας μεταξύ ελεγχόμενων και ελεγκτών. Όπως λέει ο κ. Στεφανάκης, στη Ρόδο ήρθαν φέτος κλιμάκια από Αθήνα, Πειραιά, Κρήτη, άλλα νησιά αλλά και από την ηπειρωτική χώρα και αντιστοίχως κλιμάκια της ΔΟY Ρόδου μετέβησαν σε άλλα νησιά για ελέγχους. «Οι συνεχείς έλεγχοι ενδεχομένως να κούρασαν σε περιοχές όπως η Παλιά Πόλη, το Φαληράκι και γενικά σε πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές, εκ των πραγμάτων όμως δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά», λέει ο κ. Στεφανάκης, σημειώνοντας πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όχι όμως με την ίδια ένταση που απαιτεί η θερινή περίοδος.

Ερχεται… ο μεγάλος
αδελφός!
Περαιτέρω, πέρα από την παρουσία των κλιμακίων σε επιχειρήσεις της Ρόδου, ο έλεγχος πλέον θα γίνεται και ηλεκτρονικά. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει βοηθήσει σημαντικά η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών με την αξία των συναλλαγών να ενισχύεται κατά 40% το 2017 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και τον αριθμό των συναλλαγών να διευρύνεται κατά 93%! Ετσι, μέσω του πλαστικού χρήματος μπορεί εύκολα το Υπ. Οικονομικών να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων καθώς όλα είναι καταγεγραμμένα από τις τράπεζες. Μέχρι το τέλος του 2019 αναμένεται να έχουν αναβαθμιστεί πλήρως όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα διασταυρώσεων ώστε οι φορολογικές υπηρεσίες να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο το ύψος των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ρεκόρ ελέγχων!
Στην Φορολογική Περιφέρεια Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά, όπου περιλαμβάνεται η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, όπου χτυπά η καρδιά του τουρισμού της Ελλάδας, ο αυξημένος αριθμός ελέγχων κατέδειξε και αυξημένο αριθμό παραβάσεων. Οι καθημερινοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις της Ρόδου, ιδίως στις τουριστικές, από τα ελεγκτικά κλιμάκια που έρχονται στο νησί σχεδόν ανά εβδομάδα, εντάσσονται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίαινα» που βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας. Η Φορολογική Περιφέρεια Πειραιώς, έκανε σύμφωνα με τα στοιχεία, ρεκόρ ελέγχων πραγματοποιώντας περισσότερους από 10.871 το τρίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο επιτελείο της ΑΑΔΕ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η επεξεργασία των στοιχείων που προέκυψαν απο τους φετινούς φορολογικούς ελέγχους προκειμένου τα συμπεράσματα να αξιοποιηθούν για τις αλλαγές που θα τους καταστήσουν αποτελεσματικότερους.
Το Υπουργείο Οικονομικών πάντως, από την αρχή της σεζόν έχει ρίξει στην μάχη όλα τα όπλα, διαμηνύοντας ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν προς κάθε κατεύθυνση.
Παράλληλα συνεχίζονται και έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να περιοριστεί η μαύρη και αδήλωτη εργασία, που στον καιρό της κρίσης έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ