ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόσιαλος: Τα εμβόλια θα ανακόψουν την «Δέλτα» – Το παράδειγμα της Σκωτίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Με την αύξηση του αριθμού των εμβο­λια­σθέ­ντων στη χώρα μας θα μπο­ρέ­σουμε και εμείς να ανα­κό­ψουμε την αυξη­τική πορεία της μετά­δο­σης της «Δέλτα» ανα­φέ­ρει σε ανάρ­τησή του ο καθη­γη­τής του LSE, Ηλίας Μόσια­λος.

Και προ­σθέ­τει: «Δεν πρό­κει­ται να κατα­στρα­φούμε, ούτε να αντι­με­τω­πί­σουμε χει­ρό­τε­ρες κατα­στά­σεις από αυτές που συνα­ντή­σαμε στα προη­γού­μενα κύματα της παν­δη­μίας. Αυτό όμως με την προ­ϋ­πό­θεση πως θα κάνουμε αυτά που πρέπει. Δηλαδή εάν εμβο­λια­στούμε και εάν παράλ­ληλα τηρούμε τα γνωστά μέτρα δημό­σιας υγείας».

Επι­κα­λού­με­νος στοι­χεία που ανα­κοι­νώ­θη­καν σε Σκωτία και Αγγλία για την πορεία της Covid – 19, επι­ση­μαί­νει: «Στη Σκωτία έχει αρχίσει να υπο­χω­ρεί η επί­πτωση της παραλ­λα­γής Δέλτα. Οφεί­λε­ται αυτό στο γεγονός ότι δεν γίνο­νται πλέον πολλά τεστ; Μάλλον όχι, γιατί ταυ­τό­χρονα με τα νέα κρού­σματα (μπλε γραμμή) πέφτουν και οι εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία (κόκκινη γραμμή)».

 

Επι­πλέον, ο καθη­γη­τής τονίζει ότι «είναι σημα­ντικό να στα­μα­τή­σουν να επι­κοι­νω­νού­νται αντι­κρουό­μενα μηνύ­ματα. «Δεν βοηθούν σίγουρα στο επίπεδο της συνοχής και της ενη­μέ­ρω­σης των πολιτών, και δεν βοηθούν ούτε στην υγειο­νο­μική αντι­με­τώ­πιση. Η χώρα μας θα τα κατα­φέ­ρει. Θα υπάρ­ξουν απώ­λειες αλλά μπο­ρούμε να τις περιο­ρί­σουμε δρα­στικά. Δεν χρειά­ζε­ται πανικός ούτε υπέρ­με­τρη κιν­δυ­νο­λο­γία. Χρειά­ζε­ται ψυχραι­μία, και κυρίως λιγό­τε­ρος “θόρυβος”, υλο­ποί­ηση των αυτο­νό­η­των και στο­χευ­μένη ενη­μέ­ρωση: με λίγα αλλά ουσια­στικά μηνύ­ματα».

Σε προη­γού­μενη ανάρ­τησή του ο κ. Μοσιά­λος ανα­φέ­ρει: «Με βάση τα πρό­σφατα στοι­χεία του Οργα­νι­σμού Δημό­σιας Υγείας της Αγγλίας, δυστυ­χώς φαί­νε­ται πως οι ανεμ­βο­λί­α­στοι απει­λού­νται περισ­σό­τερο από την παραλ­λαγή “Δέλτα” σε σχέση με τους εμβο­λια­σμέ­νους. Όπως φαί­νε­ται στα στοι­χεία που ανα­κοι­νώ­θη­καν και παρα­τί­θε­νται στα γρα­φή­ματα [εικ. 2], οι ανεμ­βο­λί­α­στοι άνω των 50 έχουν 11-12 φορές μεγα­λύ­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να νοση­λευ­θούν ή να πεθά­νουν μετά από λοίμωξη από την παραλ­λαγή Δέλτα του ιού, σε σύγκριση με τους πλήρως εμβο­λια­σμέ­νους».

«Η επιλογή είναι προ­σω­πική αλλά αυτά είναι τα στοι­χεία, και είναι δια­θέ­σιμα σε όλους», κατα­λή­γει.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.