Ρεπορτάζ

Περισσότερα από 1.000 καταλύματα ενοικιάζονται μέσω Airbnb στη Ρόδο!

Περίπου 1.000 καταλύματα εκτιμάται ότι νοικιάζονται στη Ρόδο μέσω του Airbnb. Ο αριθμός τους σε σύγκριση με πέρυσι το καλοκαίρι έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να έχει οξυνθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων του τουρισμού, αυτά τα καταλύματα είναι παράνομα σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 50%!
«Το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης παίρνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1.000 καταλύματα νοικιάζονται αυτή τη στιγμή στη Ρόδο μέσω του Airbnb. Διαπιστώνουμε όμως ότι δεν υπάρχουν επαρκείς έλεγχοι, υπάρχει φοροδιαφυγή και τελικά καλλιεργείται έντονος αθέμιτος ανταγωνισμός. Όπως αντιλαμβάνεστε, προκαλείται μεγάλη ζημιά στους νόμιμους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου», δήλωσε στη «δημοκρατική», ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Σημειώνεται ότι εδώ και δύο χρόνια το ΞΕΕ, ο ΣΕΤΕ, ο ΣΕΤΚΕ και οι τοπικοί φορείς της Ρόδου πιέζουν την κυβέρνηση για να θεσμοθετηθεί νομικό πλαίσιο προκειμένου να γίνει καταγραφή όλων των ενοικιαζομένων δωματίων και κατοικιών που βρίσκονται στο σύστημα “Airbnb” ώστε να φορολογούνται, λόγω του ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ, κ. Παναγιώτης Τοκούζης, τονίζει ότι από τη στιγμή που τα καταλύματα δεν έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, όπως προβλέπεται από τον νόμο που διέπει τις ενοικιάσεις μέσω Airbnb, είναι παράνομα. Δυστυχώς όμως πολλές τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονται στη Ρόδο…
«Μετά από έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι το 40% με 50% όλων αυτών των καταλυμάτων που νοικιάζονται στη Ρόδο είναι παράνομα, καθώς δεν είναι καταχωρημένα στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο. Από τη στιγμή που δεν έχει προχωρήσει η καταγραφή τους στο Μητρώο, δεν μπορούν να διατίθενται προς ενοικίαση. Γενικά αυτός ο νόμος για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις τύπου Airbnb δίνει τη δυνατότητα να… βαπτίζονται οι κατοικίες τουριστικά καταλύματα χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Αυτού του τύπου οι μισθώσεις δημιουργούν ανταγωνισμό κατά κύριο λόγο στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα. Δημιουργείται στην ουσία μία νέα κατηγορία ενοικιαζόμενων δωματίων που όμως είναι φορολογικά στο απυρόβλητο. Βλέπουμε να σφραγίζονται εμπορικά καταστήματα που δεν έκοψαν αποδείξεις για ένα-δυο καφέδες και μπροστά σε μία καραμπινάτη περίπτωση φοροδιαφυγής, το κράτος κάνει τα στραβά μάτια… Έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό συνάντηση με την υπουργό, κα Κουντουρά και ακόμη περιμένουμε», επεσήμανε ο κ. Τοκούζης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου