Ειδήσεις

Σακελλαροπούλου: Η σύνθεση της νέας Βουλής γεννά πολλές προκλήσεις

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να ενημερωθεί για τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή που προέκυψε κατά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο κ.Τασούλας είπε ότι «η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού μου έδωσε βάσει του Συντάγματος τα αποτελέσματα των εκλογών. Αυτή τη φορά έχουμε την ποθητή δεδηλωμένη. Σας παραδίδω τη σύνθεση της νέας Βουλής για να δρομολογήσετε τις πολιτειακές σας αρμοδιότητες».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Εχω καλέσει να έρθει ο αρχηγός της ΝΔ για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη μέρα. Νομίζω ότι η σύνθεση της νέας οκτακομματικής Βουλής γεννά πολλές προκλήσεις για το νέο πρόεδρό της και θα τις ζήσουμε όλοι μαζί. Εύχομαι το καλυτερο για τον τόπο», είπε.

Τα επόμενα βήματα
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακολούθως, θα αναθέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Δύο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου