ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκθεση Διεθνούς Οίκου: Η Ελλάδα στην δεκάδα με τους υψηλότερους φόρους – Με τα υψηλότερα ποσοστά στους έμμεσους φόρους

news room 4 λεπτά ανάγνωση
φοροι

Στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την υψη­λό­τερη φορο­λο­γία στην Ευρώπη βρί­σκε­ται η Ελλάδα, σύμφωνα με μια νέα ευρω­παϊκή φορο­λο­γική μελέτη που διε­νήρ­γη­σαν οι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες της Utility Bidder. Οι υψηλοί έμμεσοι φόροι και το εκρη­κτικό μείγμα του φόρου εισο­δή­μα­τος και των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών φέρνουν τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης μαζί με ακόμα εννέα χώρες.

Στην Ευρω­παϊκή Φορο­λο­γική Έκθεση γίνεται ουσια­στικά κατα­γραφή των χωρών με τα υψη­λό­τερα φορο­λο­γικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, τον υψη­λό­τερο φόρο επί αγαθών και υπη­ρε­σιών ως ποσοστό του ΑΕΠ και τον φόρο εισο­δή­μα­τος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψη­λό­τερα ποσοστά στους έμμε­σους φόρους, και συγκε­κρι­μένα τα έσοδα από ΦΠΑ και ειδι­κούς φόρους κατα­νά­λω­σης ανέρ­χο­νται στο 15,4% του ΑΕΠ, όταν, για παρά­δειγμα, τα έσοδα από τον φόρο εισο­δή­μα­τος είναι σχεδόν τα μισά ή, δια­φο­ρε­τικά, απο­τε­λούν το 8,1% του ΑΕΠ.

Βέβαια, το χαμηλό αυτό ποσοστό εσόδων στο εισό­δημα, συγκρι­τικά με τις υπό­λοι­πες ευρω­παϊ­κές χώρες, είναι απο­τέ­λε­σμα της υψηλής φορο­δια­φυ­γής αλλά και της υπο­φο­ρο­λό­γη­σης των χαμηλών εισο­δη­μά­των. Ακόμα και η πρώτη κυβέρ­νηση της Ν.Δ. “φρό­ντισε” περισ­σό­τερο τα χαμηλά εισο­δή­ματα, σε αντί­θεση με τη μεσαία τάξη, η οποία κατα­βάλ­λει το 51% των φόρων και εισφο­ρών, ενώ το 2007, αντι­προ­σω­πεύ­ο­ντας το 48% των νοι­κο­κυ­ριών, είχε κατα­βά­λει μόνο το 37,5% των φόρων και εισφο­ρών.

Από την άλλη πλευρά, η τερά­στια φορο­δια­φυγή κυρίως από τους επαγ­γελ­μα­τίες, που ευερ­γε­τή­θη­καν ωστόσο τα τελευ­ταία χρόνια, είναι ένας σημα­ντι­κός λόγος, ίσως ο κυριό­τε­ρος, που τα φορο­λο­γικά έσοδα είναι χαμη­λό­τερα. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η κυβέρ­νηση προ­χώ­ρησε τον περα­σμένο Δεκέμ­βριο στην υιο­θέ­τηση του τεκ­μαρ­τού τρόπου υπο­λο­γι­σμού του εισο­δή­μα­τος, ανα­γκά­ζο­ντας επί της ουσίας τους επαγ­γελ­μα­τίες να δηλώ­νουν ελά­χι­στο φορο­λο­γη­τέο εισό­δημα 10.920 ευρώ, όταν οι περισ­σό­τε­ροι εξ αυτών δήλωναν φορο­λο­γη­τέο εισό­δημα 5.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις εισφο­ρές, και πάλι η χώρα μας κάνει πρω­τα­θλη­τι­σμό και βρί­σκε­ται στην έκτη θέση στην Ευρώπη. Πάντως, τα τελευ­ταία χρόνια έχουν μειωθεί οι εισφο­ρές, αλλά και πάλι είναι σε ιδιαί­τερα υψηλά επίπεδα, ανε­βά­ζο­ντας σημα­ντικά το εργο­δο­τικό κόστος για τις επι­χει­ρή­σεις.

Οι έμμεσοι φόροι

Όπως ανα­φέρ­θηκε ανωτέρω, η Ελλάδα έχει από τα υψη­λό­τερα φορο­λο­γικά έσοδα από τους έμμε­σους φόρους συνε­πεία των υψηλών συντε­λε­στών. Με βάση τα στοι­χεία της Ε.Ε., μόνο η Ουγ­γα­ρία, η Κροατία, η Δανία και η Σουηδία έχουν υψη­λό­τερο ΦΠΑ από την Ελλάδα και όλες είναι χώρες εκτός Ευρω­ζώ­νης. Επί της ουσίας, στη ζώνη του ευρώ η Ελλάδα με τη Φιν­λαν­δία κρατάνε τα πρωτεία με συντε­λε­στή 24%.

Σε ό,τι αφορά τους ειδι­κούς φόρους κατα­νά­λω­σης, η Ελλάδα επίσης έχει από τους υψη­λό­τε­ρους συντε­λε­στές. Συγκε­κρι­μένα, στη χώρα μας εφαρ­μό­ζε­ται ο τέταρ­τος υψη­λό­τε­ρος φόρος κατα­νά­λω­σης στη βενζίνη και, ως εκ τούτου, πλη­ρώ­νουμε ακριβά τη βενζίνη. Σύμφωνα με τη νομο­θε­σία της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, το ελά­χι­στο ύψος που προ­βλέ­πε­ται όσον αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατα­νά­λω­σης στη βενζίνη ανέρ­χε­ται στα 0,36 ευρώ/λίτρο. Βέβαια, ελά­χι­στες χώρες έχουν υιο­θε­τή­σει τον κατώ­τατο συντε­λε­στή ΕΦΚ. Η Ολλαν­δία κατέχει την πρώτη θέση, και συγκε­κρι­μένα ο φόρος ανέρ­χε­ται στα 0,81 ευρώ/λίτρο, ενώ ακο­λου­θούν η Ιταλία με 0,73 ευρώ/λίτρο και η Φιν­λαν­δία με 0,72 ευρώ/λίτρο. Η χώρα μας, όπως προ­α­να­φέρ­θηκε, κατέχει την τέταρτη θέση, καθώς κάθε λίτρο αμό­λυ­βδης βεν­ζί­νης φορο­λο­γεί­ται με 0,7 ευρώ. Στον αντί­ποδα, ο χαμη­λό­τε­ρος Ειδικός Φόρος Κατα­νά­λω­σης επι­βάλ­λε­ται στην Ουγ­γα­ρία, και δια­μορ­φώ­νε­ται στα 0,34 ευρώ/λίτρο. Ο επό­με­νος πιο χαμηλός Ειδικός Φόρος Κατα­νά­λω­σης επι­βάλ­λε­ται στη Βουλ­γα­ρία (0,36 ευρώ/λίτρο), ενώ πίσω της ακο­λου­θούν η Πολωνία και η Ρου­μα­νία, με 0,37 ευρώ/λίτρο.

Σύμφωνα με την έκθεση της Utility Bidder, τα συνο­λικά φορο­λο­γικά έσοδα της χώρας μας απο­τε­λούν το 39,4% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη δεκάδα με βαθ­μο­λο­γία 6,74 στα 10. Από την επε­ξερ­γα­σία της έκθεσης προ­κύ­πτουν επίσης τα εξής:

1. Η Φιν­λαν­δία είναι στην κορυφή της λίστας των ευρω­παϊ­κών χωρών με την υψη­λό­τερη φορο­λο­γική βαθ­μο­λο­γία, με 8,26 / 10. Η χώρα σημεί­ωσε υψηλή βαθ­μο­λο­γία σε παρά­γο­ντες όπως τα συνο­λικά φορο­λο­γικά έσοδα, οι φόροι επί αγαθών και υπη­ρε­σιών.

2. Η Γαλλία κατα­λαμ­βά­νει τη δεύτερη θέση, με φορο­λο­γικό σκορ 7,50 στα 10. Αν και ο φόρος της Γαλλίας επί αγαθών και υπη­ρε­σιών και εισο­δή­μα­τος και κερδών δεν είναι εξαι­ρε­τικά υψηλός, οι εισφο­ρές κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης και τα συνο­λικά φορο­λο­γικά έσοδα τοπο­θε­τούν τη χώρα στη δεύτερη θέση στη λίστα μας.

3. Η Αυστρία κατέχει την τρίτη θέση, με φορο­λο­γικό σκορ 7,27 στα 10. Ο φόρος της Αυστρίας επί αγαθών και υπη­ρε­σιών μπορεί να μην είναι ο υψη­λό­τε­ρος, ωστόσο οι εισφο­ρές κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης και τα συνο­λικά φορο­λο­γικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ της είναι από τα υψη­λό­τερα στην Ευρώπη.

Η έκθεση απο­κά­λυψε επίσης:

1. Το Καζακ­στάν κατέ­γραψε τη χαμη­λό­τερη φορο­λο­γική βαθ­μο­λο­γία, 0,68 στα 10, σημειώ­νο­ντας χαμηλή βαθ­μο­λο­γία σε όλους τους παρά­γο­ντες και τα χαμη­λό­τερα φορο­λο­γικά έσοδα του ΑΕΠ, με μόλις 15,6%.

2. Η Δανία έχει τα υψη­λό­τερα φορο­λο­γικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη, στο 47,4%.

Πηγή capital.gr

του Δημήτρη Παπα­δό­που­λου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.