Ειδήσεις

RND: «Το εφετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακραίο από το 2023»

Για ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, ενδεχομένως χειρότερες από του 2023, προειδοποιεί το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND.

Το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα σηματοδοτήθηκε από ακραίες καιρικές συνθήκες, και οι μετεωρολόγοι ήδη προειδοποιούν για νέα και χειρότερα κύματα καύσωνα και δασικές πυρκαγιές για το 2024, αναφέρει το RND, προειδοποιώντας ότι οι τουρίστες θα πρέπει να προστατεύονται περισσότερο μέσα από ειδοποιήσεις στα κινητά τους τηλέφωνα.

Η Ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το Γερμανικό δίκτυο επενδύει δισεκατομμύρια στην προστασία από τις καταστροφές έχοντας υπόψη τους τουρίστες, οι οποίοι πέρυσι αναγκάστηκαν να επαναπατριστούν από την Ελλάδα εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών.

Παρότι το καλοκαίρι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, σε μετεωρολογικούς όρους, δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αναφέρει το RND. Από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Μαϊου οι Έλληνες πυροσβέστες χρειάστηκε να επιστρατευθούν για την αντιμετώπιση 3.543 πυρκαγιών, 22% περισσότερων από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε δηλώσεις του στο RND ο Δρ. Θεόδωρος Γιάνναρος από το Εθνικό Αστεροσκοπίο Αθηνών, εξέφρασε τις ανησυχίες του καθώς ορισμένες από τις πυρκαγιές αυτές ήταν πολύ μεγάλες, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες θα περίμενε κανείς στα μέσα του καλοκαιριού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην περίπτωση πυρκαγιάς στην Πιερία, η οποία εκδηλώθηκε σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, θα έπρεπε την εποχή αυτή να υπάρχουν χιόνια.

Η ξηρασία που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα την Άνοιξη του 2024 είναι πρωτοφανής για τις τελευταίες δεκαετίες και οι οιωνοί δεν είναι καλοί, αναφέρει το RND, ενώ η χώρα δοκιμάζεται και από τη σκόνη που ωθούν οι άνεμοι από τη Σαχάρα. Υπό κανονικές συνθήκες, στις αρχές Φεβρουαρίου η χώρα «σκεπάζεται» κατά το 10% έως 15% από χιόνι, όμως αυτό το χειμώνα το ποσοστό αυτό δεν ξεπέρασε το 3%.

Η ξηρασία και η μείωση των βροχοπτώσεων είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν σε δασικές πυρκαγιές, επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας κ. Χρήστος Ζερεφός. Σε αυτούς προστίθεται η άνοδος της θερμοκρασίας από χρονιά σε χρονιά.

Αν και τα κύματα καύσωνα δεν είναι ασυνήθιστα στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Κώστας Καρτάλης προειδοποιεί ότι θα υπάρχουν περισσότερα και μεγαλύτερης διάρκειας κύματα στο μέλλον.

Πέρυσι οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα έφτασαν τους 46,7 βαθμούς Κελσίου και 19.000 κάτοικοι και τουρίστες της Ρόδου χρειάστηκε να μεταφερθούν εξαιτίας της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που απείλησε χωριά και ξενοδοχεία. Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν επίσης στην Κέρκυρα και στην υπόλοιπη χώρα. Συνολικά το 2023 κάηκαν 174.000 εκτάρια δασικής έκτασης, χαμηλής βλάστησης και αγροτικής γης, έναντι του μέσου όρου των 50.000 εκταρίων που καίγονται κάθε χρόνο στη χώρα.

Το 2023 το θερμόμετρο δεν έπεσε κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα για 13 συνεχόμενες ημέρες και το κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα τον Ιούλιο ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία της Ελλάδας. Επιπλέον το 2023 ήταν το πιο ξηρό καλοκαίρι των τελευταίων 300 ετών. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προβλέψεων Καιρού, ECWMF, η μέση θερμοκρασία στην Ανατολική Μεσόγειο αυτό το καλοκαίρι θα είναι 0,5 έως 1,5 βαθμούς υψηλότερη από το μέσο όρο της περιόδου από το 1993 έως το 2016. Αυτό σημαίνει ότι το εφετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι ακόμη πιο θερμό από την περυσινό.

Το RND επισημαίνει ότι η Ελληνική κυβέρνηση επενδύει 2,1 δισ. ευρώ σε νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα διάσωσης και πυροσβεστικά οχήματα. Στα τέλη Μαρτίου, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την αγορά επτά νέων αεροσκαφών πυρόσβεσης DHC-515 από την De Havilland Canada σε τιμή μονάδας 52 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, υπάρχουν παραγγελίες για 25 μικρά πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractor. Η κυβέρνηση αγοράζει επίσης 990 σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα και προσλαμβάνει 700 νέους πυροσβέστες ειδικά εκπαιδευμένους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΕΕ ως μέρος του αποθεματικού πολιτικής προστασίας RescEU, θα έχει σε ετοιμότητα 28 πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα για τον έλεγχο δασικών πυρκαγιών. Η Ελλάδα συνεισφέρει με τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Επιπλέον, 556 πυροσβέστες από χώρες της ΕΕ και τα οχήματά τους θα σταθμεύσουν στις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από δασικές πυρκαγιές: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Το γεγονός ότι κανείς τουρίστας δεν έχασε τη ζωή του και δεν τραυματίστηκε σοβαρά στις μεγάλες πυρκαγιές της Ρόδου και της Κέρκυρας το περασμένο καλοκαίρι οφείλεται κυρίως στο Ελληνικό σύστημα προειδοποίησης, αναφέρει το RND. Το σύστημα αναπτύχθηκε μετά την καταστροφική πυκραγιά το Μάτι το 2018, όπου πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και προειδοποιεί κατοίκους και επισκέπτες σε περίπτωση καταστροφών όπως πυκραγιές, σεισμοί ή καταιγίδες.

Πηγή tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου