Τοπικές Ειδήσεις

Εγγραφες εξηγήσεις έδωσαν οι πρώην δήμαρχοι Αρχαγγέλου και Πεταλούδων

Eγγραφες εξηγήσεις έδωσαν χθες στην Πταισματοδίκη Ρόδου ο πρώην δήμαρχος Αρχαγγέλου κ. Αλέκος Παπουράς και ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων κ. Μιχάλης Κορδίνας, που ελέγχονται με τους αντιδημάρχους επί των οικονομικών των ετών 2007 – 2012 για τυχόν τέλεση των αδικημάτων της απιστίας και της υπεξαίρεσης σε ΟΤΑ.
Πρόκειται για μια έρευνα, που όπως έγραψε η «δημοκρατική», εκκρεμούσε από το έτος 2011. Αφορμή αποτέλεσε η υποβολή στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου πορισματικής έκθεσης ελεγκτικής ομάδας της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μετά από διαχειριστικό έλεγχο στους πρώην Δήμους.
Έργο της ελεγκτικής ομάδας ήταν η διενέργεια πλήρους διαχειριστικού ελέγχου στους πρώην Δήμους Αρχαγγέλου και Πεταλούδων για τα έτη 2007 έως και 2010 προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή μη έλλειμμα.
Από τα στοιχεία της δικογραφίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολυσέλιδες εκθέσεις ορκωτών λογιστών και ισολογισμούς στους πρώην δήμους, αλλά και από το έντυπο και το ηλεκτρονικό υλικό που τέθηκε στην διάθεση της ελεγκτικής ομάδας της υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου προέκυψε έλλειμμα στον πρώην δήμο Αρχαγγέλου της τάξεως των 128.899,58 ευρώ και έλλειμμα στον πρώην δήμο Πεταλούδων της τάξεως των 3.056.986,69 ευρώ, κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010.
Ο κ. Παπουράς επεσήμανε εξεταζόμενος πως με την ανάληψη των καθηκόντων του παρέλαβε και την οικονομική υπηρεσία του Δήμου. Στην θέση του προϊσταμένου της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου και κάθε έτος ανέθεταν ως την σύνταξη ισολογισμού και έλεγχο των οικονομικών σε ορκωτό λογιστή και κάθε έκθεση εγκρινόταν από το Δ.Σ. του δήμου.
Από τον ισολογισμό του 2002, ο οποίος δημοσιεύθηκε το 2003, όπως τόνισε, προκύπτει έλλειμμα 901.779,82 ευρώ το οποίο αφορά στην προηγούμενη δημοτική αρχή και μειώθηκε τα επόμενα έτη.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι όταν σύμφωνα με τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, που ενεργούσαν τον έλεγχο για λογαριασμό του δήμου, ζητούσε εξηγήσεις από τον προϊστάμενο της ταμειακής υπηρεσίας, αυτός τον διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχουν ελλείμματα και ότι δεν εύρισκε τα παραστατικά.
Τόνισε ακόμη ότι στην Έκθεση Αποτελεσμάτων Διαχειριστικού Ελέγχου που είχε διαταχθεί με Εισαγγελική παραγγελία, ποσό 1.646.850 € δεν είχε ταυτοποιηθεί και εκκρεμούσε ως έλλειμα και εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι αφορούσε καταβολές στην Τράπεζα Πειραιώς, πλην όμως κατά τον έλεγχο δεν είχαν ανευρεθεί τα καταθετήρια ή άλλο παραστατικό.
Από την άλλη ο κ. Κορδίνας επεσήμανε εξεταζόμενος ότι από κανένα σημείο της έκθεσης αλλά και το γενικότερο αποδεικτικό υλικό δεν διαπιστώνεται αλλά ούτε και υπονοείται ότι έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης, ούτε και το αδίκημα της απιστίας με την έννοια της πρόκλησης ζημίας.
Η ίδια έκθεση, όπως τόνισε, βρίθει από ασάφειες και αοριστίες, που όχι μόνο δεν συμβαδίζουν με τη βεβαιότητα του ποινικού καταλογισμού, στα υποκειμενικά και αντικειμενικά του στοιχεία, ακόμα και στο επίπεδο της διακρίβωσης, αλλά αντιθέτως άγουν στην ανυπαρξία τέλεσης των διερευνόμενων αδικημάτων.
Άλλωστε η έκθεση, ουδεμία ευθύνη του καταλογίζει καθώς αναφανδόν δεν έχει υπεξαιρέσει οποιοδήποτε ποσό ούτε και έχει ζημιώσει τον πρώην δήμο Πεταλούδων ή τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους εργαζόμενους ή το Δημόσιο.
Το έλλειμμα που καταλογίζεται στον πρώην δήμο Πεταλούδων προκύπτει με βάση την ανωτέρω έκθεση από τη μη καταβολή των οφειλομένων εισφορών στο Ι.Κ.Α. και στους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπου η µη καταβολή των εισφορών αυτών αν και έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους δε στοιχειοθετεί ούτε το αδίκηµα της υπεξαίρεσης, ούτε της απιστίας, αλλά το προβλεπόμενο αδίκηµα της µη καταβολής των εισφορών, για το οποίο έχει παραπεμφθεί σε δίκες για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και έχει αμετάκλητα αθωωθεί.

Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Ακης Δημητριάδης και Στέλιος Κιουρτζής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου