Ειδήσεις

Επιστροφές φόρου σε 1,2 εκατ. φορολογούμενους: Ποιοι θα μοιραστούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ

Κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των φορολογουμένων οι οποίοι φέτος θα λάβουν επιστροφή φόρου ή θα έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην “συνήθη παραγωγή” του έτους (περίπου ένα εκατομμύριο πιστωτικά εκκαθαριστικά που φέρνουν επιστροφή φόρου αλλά 4,8 εκατομμύρια μηδενικά σε σύνολο περίπου 9 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών) έρχονται φέτος να προστεθούν δύο αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι θα αυξήσουν και τα μηδενικά και τα πιστωτικά εκκαθαριστικά:

Πρώτον η παροχή έκπτωσης φόρου 25% για όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα τις φορολογικές υποχρεώσεις του Απριλίου (μεταξύ των οποίων και του ΦΠΑ). Και δεύτερον η παροχή “φορολογικού voucher” στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να αντισταθμίσουν ένα τμήμα από τις απώλειες εισοδήματος που προκάλεσε και προκαλεί το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων που εισπράττουν κατά 40%.

Εξαιτίας αυτών των δύο αστάθμητων παραγόντων, ο αριθμός των πιστωτικών εκκαθαριστικών αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ με τους δικαιούχους να μοιράζονται πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός “λογαριασμός” των φετινών εκκαθαριστικών, από τα 3 δις. ευρώ που ήταν πέρυσι, μπορεί κάλλιστα να προσγειωθεί κοντά στα 2,5 δις. ευρώ από τη στιγμή που θα αποφασιστεί να γίνουν όλοι οι συμψηφισμοί στα φετινά εκκαθαριστικά.

Η υποβολή των δηλώσεων

Αθόρυβα μεν, λόγω της επικαιρότητας του κορωνοϊού, αλλά με σταθερό πλην όμως αργό ρυθμό, συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι και χθες, είχαν υποβληθεί 1,47 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις εκ των οποίων μόνο οι 395 χιλιάδες ήταν χρεωστικές.

Οι 213 χιλιάδες υποχρεώνουν το δημόσιο να επιστρέψει χρήματα (περίπου 53,5 εκατ. ευρώ) ενώ τα 860 χιλιάδες εκκαθαριστικά είναι μηδενικά. Αν και πλέον υπολείπεται περίπου ένας μήνας μέχρι να λήξει η προθεσμία, τα εκκαθαριστικά, είμαστε ήδη τουλάχιστον 200.000 εκκαθαριστικά… πίσω σε σχέση με πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (λόγω και των εκλογών) ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουλίου ενώ πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μετά τις 30 Ιουνίου. Τι λέει αυτό; Ότι η παράταση στην προθεσμία υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης είναι μονόδρομος.

Από τι θα επηρεαστούν τα εκκαθαριστικά

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, στην ούτως ή άλλως σταθερή εικόνα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, φέτος, το εκκαθαριστικό θα επηρεαστεί:

1. Από τον συμψηφισμό του 25% της έκπτωσης φόρου για όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα τους φόρους του Απριλίου με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περισσότερους από 250-300.000 φορολογούμενους οι οποίοι “κουβαλούν” ένα πιστωτικό ποσό. Μένει να φανεί αν αυτό θα συμψηφιστεί με δήλωση ΦΠΑ ή με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος. Το πιο πιθανό είναι το δεύτερο καθώς ειδικά οι επαγγελματίες με διπλογραφικά βιβλία θα ξανακάνουν ΦΠΑ στο τέλος Ιουλίου και μέχρι τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό για τον φόρο εισοδήματος.

2. Από την έκπτωση φόρου που θα δοθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να αντισταθμίσουν ένα κομμάτι από τις απώλειες εισοδήματος που προκάλεσε το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων κατά 40%. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορέσουν να εξαργυρώσουν αυτό το “κουπόνι” στο εκκαθαριστικό της εφορίας. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα αντιστοιχεί στο 35% του ποσού του εισοδήματος που χάθηκε. Επειδή πλέον το ποσό της απώλειας είναι μεγάλο, κάθε ιδιοκτήτης θα δικαιούται έκπτωση ύψους αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Λόγω και του μεγάλου αριθμού των ιδιοκτητών (ενοίκια εισπράττουν στη χώρα πάνω από 1,2 εκατομμύρια και οι περισσότεροι πλέον μετρούν απώλειες) είναι δεδομένο ότι η διαδικασία του συμψηφισμού θα οδηγήσει και σε αύξηση των πιστωτικών εκκαθαριστικών.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου