ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαλλοι οι επενδυτές για το Γκολφ Αφάντου!

Δαμιανός Αθανασίου 7 λεπτά ανάγνωση
1

Σαφές μήνυμα στην κυβέρ­νηση, απηύ­θυνε με δηλώ­σεις του την Κυριακή στη «δημο­κρα­τική» από την Ρόδο, όπου βρέθηκε για λίγες ώρες, μετά την μετά­βασή του στο Αγιο Όρος για τις γιορτές του Πάσχα, ο ομο­γε­νής επι­χει­ρη­μα­τίας κ. Μερ­κού­ρης Αγγε­λιά­δης, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον της σοβαρής εμπλο­κής στην επέν­δυση που προ­γραμ­μα­τί­ζει για την αξιο­ποί­ηση του Γκόλφ Αφάντου, μετά την αλλο­πρό­σαλλη απόφαση του υπουρ­γού Πολι­τι­σμού κ. Αρι­στείδη Μπαλτά να κηρύξει την περιοχή αρχαιο­λο­γικό χώρο.

«Δεν υπάρχει εξήγηση για την απόφαση που εκδό­θηκε. Δεν στη­ρί­ζε­ται πουθενά. Εγώ δεν είμαι ο Λάτσης, που θέλει να αξιο­ποι­ή­σει το Ελλη­νικό, ούτε η Fraport, που θέλει τα αερο­δρό­μια. Είμαι ένας μετα­νά­στης από τα Δωδε­κά­νησα, που θέλει να επεν­δύ­σει στον τόπο του, έχοντας έτοιμο ένα masterplan για την επέν­δυση του Γκολφ Αφάντου, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού δαπάνης 400 εκατ. ευρώ περίπου. Δεν πρό­κει­ται για ένα έργο, που έχει ως σκοπό να συνα­γω­νι­στεί τα υπό­λοιπα ξενο­δο­χεία της Ρόδου, δεν είναι μια επέν­δυση all inclusive, που ίσως θα μπο­ρούσε να θεω­ρη­θεί ότι θα δέσμευε τους επι­σκέ­πτες του Γκολφ εντός των εγκα­τα­στά­σεων, που θέλουμε να ανα­γεί­ρουμε. Πρό­κει­ται για μια επέν­δυση, που απευ­θύ­νε­ται σε του­ρί­στες υψηλών βαλα­ντίων, οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα τονώ­σουν συνο­λικά την τοπική αγορά. Πρό­κει­ται εξάλλου για του­ρί­στες, που δεν θα έλθουν στο νησί της Ρόδου για να παίξουν γκόλφ τον μήνα Αύγου­στο, με την ζέστη, αλλά ολό­κληρο το χρόνο, με απο­τέ­λε­σμα να είναι σίγουρο ότι θα συμ­βά­λει στην επι­μή­κυνση της του­ρι­στι­κής περιό­δου στο νησί.

Αν ανα­θε­ω­ρη­θούν τα σχέδια για την αξιο­ποί­ηση του Γκόλφ και με φωνά­ξουν για να υπο­γράψω, δεν θα το κάνω.

Δεν δέχομαι για μια επέν­δυση ύψους 400 εκατ. ευρώ να περι­μένω τους αρχαιο­λό­γους με το σκου­πάκι. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ξοδέψει ήδη περισ­σό­τερα από ένα εκατ. ευρώ σε μελέτες, να έχουμε κατα­βά­λει μια εγγυ­η­τική ύψους δύο εκατ. ευρώ περίπου και σήμερα να μας λένε ότι το ακίνητο το οποίο βγάλαμε στο δια­γω­νι­σμό είναι αρχαιο­λο­γι­κός χώρος.

Αν δεν ρυθ­μι­στεί το όλο θέμα εγώ θα ζητήσω να μου επι­στρα­φεί η εγγυ­η­τική επι­στολή και θα προ­σφύγω στα δικα­στή­ρια με αγωγές απο­ζη­μί­ω­σης εις βάρος του Ελλη­νι­κού Δημο­σίου.

Θα πρέπει όλοι να κατα­λά­βουν ότι ο επεν­δυ­τής δεν είναι βλάκας και θα πάρει ό,τι του δώσουν. Δεν σηκώνει εμπλοκή με την αρχαιο­λο­γία σε μια τέτοια επέν­δυση» δήλωσε ο κ. Αγγε­λιά­δης.

Επε­σή­μανε ακόμη ότι από το έτος 1993 μαζί με ακόμη δύο ομο­γε­νείς είχαν απευ­θύ­νει επι­στολή στον Καρα­μανλή εκδη­λώ­νο­ντας το ενδια­φέ­ρον τους για τη συγκε­κρι­μένη επέν­δυση και συγκε­κρι­μένα για την μίσθωση του Γκόλφ Αφάντου.

«Δεν μας δόθηκε απά­ντηση τότε χωρίς να ξέρουμε μάλιστα τον λόγο. Ανάλογα αιτή­ματα είχαμε κάνει και επί κυβερ­νή­σεως ΠΑΣΟΚ. Ο καιρός πέρασε και πριν από δύο χρόνια, ενώ πέρασα από την Ρόδο από την Ιερου­σα­λήμ, όπου είχα μεταβεί με τον Οικου­με­νικό Πατριάρχη, συνά­ντησα τον κ. Κώστα Βρούχο, ο οποίος με ενη­μέ­ρωσε για τον δια­γω­νι­σμό του ΤΑΙΠΕΔ. Ανέθεσα στον κ. Βρούχο και στον κ. Τάσο Ατσίδη να μελε­τή­σουν τις λεπτο­μέ­ρειες του δια­γω­νι­σμού και τη συνέ­χεια την ξέρετε. Η προ­σφορά μας για το Βόρειο τμήμα του οικο­πέ­δου ήταν κατά 10 εκατ. ευρώ μεγα­λύ­τερη από εκείνη της δεύ­τε­ρης εται­ρείας. Και η προ­σφορά μας για το Νότιο Τμήμα ήταν αρχικώς μεγα­λύ­τερη αλλά υπήρχε όρος που προ­έ­βλεπε ότι αν η διαφορά μεταξύ των δια­γω­νι­ζο­μέ­νων είναι της τάξεως του 5% τότε θα πρέπει να υπο­βάλ­λουν νέες βελ­τιω­μέ­νες. Αφού δια­πι­στώ­σαμε ότι η προ­σφορά ήταν από τον κ. Νικο­λαϊδη και την ΤUI απο­φα­σί­σαμε να απέ­χουμε, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ότι η συνύ­παρξή μας στην περιοχή μόνο καλό θα έκανε συνο­λικά στις επεν­δύ­σεις μας», τόνισε ο κ. Αγγε­λιά­δης.

Ανα­φέρ­θηκε επίσης και στο εξής τρα­γε­λα­φικό:

«Η Αρχαία Ολυμπία έχει συνο­λικό εμβαδόν 300 στρεμ­μά­των και η δόμηση πέριξ αυτής δεν περιο­ρί­ζε­ται. Στη Ρόδο 10.000 στρέμ­ματα χαρα­κτη­ρί­ζο­νται ως αρχαιο­λο­γι­κός χώρος λόγω της ύπαρξης 200 στρεμ­μά­των χώρου που είχε χαρα­κτη­ρι­στεί αρχαιο­λο­γι­κός στο Ερη­μό­κα­στρο μετά την ανα­θε­ώ­ρηση που έγινε από το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού».

Ο επι­χει­ρη­μα­τίας κ. Νικολής Νικο­λαϊ­δης, δεν θέλησε να τοπο­θε­τη­θεί δημόσια για το ίδιο θέμα. Πλη­ρο­φο­ρίες ανα­φέ­ρουν όμως ότι προ­τί­θε­ται να ακο­λου­θή­σει την ίδια γραμμή με τον κ. Αγγε­λιάδη.

Ο κ. Αγγε­λιά­δης, μίλησε για το ίδιο θέμα την Κυριακή και στην ομο­γε­νειακή εφη­με­ρίδα «Εθνικός Κήρυκας», με τον εκδότη της οποίας τον συνδέει προ­σω­πική φιλία.

Μιλώ­ντας στον «Ε.Κ.», είπε πως «αυτοί έχουν προ­βλή­ματα, από ό,τι μαθαίνω, στο ίδιο τους το κόμμα… Εγώ ξέρω πως όταν δεν με συμ­φέ­ρει δεν αγοράζω. Σε μία τέτοια περί­πτωση παίρνω την εγγυ­η­τική επι­στολή πίσω και τα εκα­τομ­μύ­ρια εξόδων που έχω κάνει τα διεκ­δικώ από το ευρω­παϊκά δικα­στή­ρια. Για το θέμα που προ­έ­κυψε με έχουν καλέσει ο περι­φε­ρειάρ­χης, ο δήμαρ­χος και άλλοι… να μιλήσω. Φεύγω για το Αγιον Ορος και επι­στρέφω για Πάσχα στη Ρόδο. Αλλά τους είπα ότι ‘εγώ δεν είμαι Λάτσης, ούτε αερο­δρό­μια έχω. Είμαι ένας απλός μετα­νά­στης που ήρθα να επεν­δύσω στον τόπο μου’. Δεν είμαι βλάκας όμως. Οταν θα πάρουν ένα κομμάτι για αρχαιο­λο­γικό, άλλο για κάτι άλλο, τι θα μείνει; Θέλω να βοηθήσω τον τόπο μου και να δώσω δου­λειές, αλλά όχι σε βάρος μου… Οπότε με ανα­γκά­ζουν να τους πω ‘πάρτε το και φτιάχτε το εσείς, δεν το θέλω. Αν τελικά αυτή είναι η εξέλιξη, ποιος Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νός θα έρθει να επεν­δύ­σει;. Μου ‘παν να πάμε να μιλή­σουμε στον υπουργό και τους απά­ντησα ‘δεν πάω πουθενά’. Ηρθα με τα λεφτά μου να επεν­δύσω και δεν θα παρα­κα­λάω; Θέλω το αρχικό συμ­βό­λαιο. Αν το αλλά­ξουν δεν το παίρνω… Είναι απλό. Θα χαθεί μία επέν­δυση 400 εκατ. ευρώ… Είμαι 74 χρόνων δεν θα περι­μένω για πολύ ακόμη».

«ΣΝΟΜΠΑΡΕ»

ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγ­ματα, κι ενώ οι φορείς του νησιού έχουν ξεση­κω­θεί εξαι­τίας της αλλο­πρό­σαλ­λης από­φα­σης του υπουρ­γού Πολι­τι­σμού, που βάζει «ταφό­πλακα» στην επέν­δυση, χθες ο ίδιος ο κ. Αρι­στεί­δης Μπαλτάς, στην κυριο­λε­ξία «σνό­μπαρε» τους εκπρο­σώ­πους των επεν­δυ­τών σε συνά­ντηση, που προ­κλή­θηκε για το θέμα.

Στο Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού μετέ­βη­σαν συγκε­κρι­μένα οι κ.κ. Βασίλης Νικο­λα­ΐ­δης, διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της εται­ρείας Ατλά­ντικα και ο δικη­γό­ρος κ. Γ. Μυλω­νο­γιαν­νά­κης από τη δικη­γο­ρική εται­ρεία “Φορ­τσά­κης, Δια­κό­που­λος, Μυλω­νο­γιάν­νης και Συνερ­γά­τες”, που εκπρο­σω­πεί τον κ. Αγγε­λιάδη.

Ο υπουρ­γός κ. Μπαλτάς δεν συνα­ντή­θηκε μαζί τους και αντ’ αυτού έγινε συνά­ντηση με την εντε­ταλ­μένη σύμ­βουλό του, δικη­γόρο κ. Φρ. Κιάου, η οποία επέ­μεινε ότι δεν υφί­στα­ται κανένα πρό­βλημα με την επέν­δυση και με τον ΕΣΧΑΔΑ της περιο­χής υπο­στη­ρί­ζο­ντας μάλιστα ότι στην περιοχή προ­βλέ­πο­νται όλες οι χρήσεις παρότι έχει χαρα­κτη­ρι­στεί αρχαιο­λο­γι­κός χώρος.

Οι εκπρό­σω­ποι των επεν­δυ­τι­κών εται­ρειών αντέ­τει­ναν ότι στην απόφαση δεν προ­βλέ­πο­νται συγκε­κρι­μέ­νες ζώνες, ενώ θεωρούν ότι τόσο από το νόμο του ΤΑΙΠΕΔ υφί­στα­νται περιο­ρι­σμοί στην αξιο­ποί­ηση ακι­νή­των  που έχουν αρχαιο­λο­γικό χαρα­κτήρα αφού όλα τα σχέδια και όλη η δόμηση θα πρέπει να φέρει έγκριση από το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού, ενώ περαι­τέρω αμφι­σβη­τούν ότι μπορεί να εγκρι­θεί ο ΕΣΧΑΔΑ από το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τείας.

Σημειώ­νε­ται εξάλλου ότι είναι παντε­λώς παρά­λογο να έχουν γίνει απαλ­λο­τριώ­σεις στην περιοχή από το έτος 1970 για την αξιο­ποί­ηση του Γκόλφ Αφάντου και πλέον εν έτει 2016, ενώ έχει βρεθεί επεν­δυ­τής, να κηρύσ­σε­ται ο χώρος αρχαιο­λο­γι­κός!

Αξίζει να σημειω­θεί ότι με βάση τη νομο­λο­γία του ΣτΕ η απόφαση του ΚΑΣ, που προ­κά­λεσε την Υπουρ­γική Απόφαση, δεν προ­σβάλ­λε­ται καθώς θεω­ρεί­ται κανο­νι­στι­κού χαρα­κτήρα!

ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΚΗ

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Πάντως η μια εμπλοκή δια­δέ­χε­ται την άλλη στην έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ Αφάντου, από το Κεντρικό Συμ­βού­λιο Διοί­κη­σης, που απο­τε­λεί προ­ϋ­πό­θεση για την έγκριση συνο­λικά του δια­γω­νι­σμού από το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τείας. Χθες το πρωί προ­έ­κυψε θέμα μετά από παρέμ­βαση και του Υπουρ­γείου Αμύνης, που θυμή­θηκε ότι υφί­στα­νται κατά μήκος της παρα­λίας πολυ­βο­λεία και ότι απαι­τεί­ται τρο­πο­ποί­ηση του σχεδίου προ­κει­μέ­νου να προ­βλε­φθεί δίοδος προς αυτά για τη συντή­ρηση και λει­τουρ­γία τους!

Στην πρώτη συνε­δρί­αση του Κεντρι­κού Συμ­βου­λίου Διοί­κη­σης, που είναι υπεύ­θυνο για την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, πριν υπο­βλη­θεί προς έλεγχο στο ΣτΕ, προ­έ­κυψε, όπως έγραψε η «δημο­κρα­τική», πρό­βλημα με έκταση 200 στρεμ­μά­των στο Ερη­μό­κα­στρο.

Βόρεια της έκτασης που εκποι­ή­θηκε συγκε­κρι­μένα υπάρχει αρχαιο­λο­γι­κός χώρος (ΦΕΚ 1604/Β/16-8-1999) και ζώνες αρχαιο­λο­γι­κής προ­στα­σίας (ΦΕΚ 1399/Β/17-11-2000) του αρχαιο­λο­γι­κού χώρου στον λόφο του Ερη­μο­κά­στρου, όπου βρί­σκε­ται οχυ­ρω­μένη Ακρό­πολη ελλη­νι­στι­κών χρόνων, αρχαίες εργα­στη­ρια­κές εγκα­τα­στά­σεις, αρχαίο νεκρο­τα­φείο, ενώ στα πρανή του βρα­χώ­δους λόφου έχουν βρεθεί απο­λι­θώ­ματα οστών νάνων ελε­φά­ντων. Ο επεν­δυ­τής ξεκα­θά­ρισε ότι δεν ήταν στις προ­θέ­σεις του να οικο­δο­μή­σει στην συγκε­κρι­μένη περιοχή και δέχτηκε να εξαι­ρε­θεί από την εκποί­ηση.

Ενώ το συγκε­κρι­μένο πρό­βλημα διευ­θε­τή­θηκε στην πορεία ανέκυψε άλλο με έκταση 10 στρεμ­μά­των περίπου στον ποταμό Πελε­μόνι, κοντά στο εστια­τό­ριο Αβάντης, που έχει χαρα­κτη­ρι­στεί υδρο­βιό­το­πος. Ο επεν­δυ­τής επε­σή­μανε ότι έχει απο­λέ­σει τον χαρα­κτήρα αυτό και ουσια­στικά έχει μετα­τρα­πεί σε σκου­πι­δό­τοπο. Φέρεται να υπα­να­χώ­ρησε και στο θέμα αυτό.

Κι ενώ προ­κα­λού­ντο συνεχή προ­σκόμ­ματα στη δια­δι­κα­σία, την 10 Μαρτίου 2016 εκδό­θηκε από το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού απόφαση σύμφωνα με την οποία ο αρχαιο­λο­γι­κός χώρος Ερη­μο­κά­στρου ανα­ο­ριο­θε­τεί­ται, στην πραγ­μα­τι­κό­τητα επε­κτεί­νε­ται στα 10.000 στρέμ­ματα, από το Λαδικό ως τον Λουτάνι ποταμό!

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 8 σχόλια

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. george

    Αν δεν ειχε σκοπο να το δοσει η κυβερνησι να μη το εβγαζε στο σφυρι. Αλλα και την πιτα γερη και τον σκυλο χορτατο. Να παρουμε τα λεφτα από το κοροιδο και στο τελος τον βγαζουμε αρχαιολογικο χορο και του τρωμε και τα υπολοιπα. Δεν ξερω για τον Νικολαιδη αλλα ο Αγγελιδης δεν θα το αφισει ετσι το ζητημα και καλα θα κανει, τους ψευτες τους αλητες . Ο αιωνιος Ελληνας κουτοπόνηρος.

  2. d t

    από το φθινόπωρο του 2007 (πτώχευση Lehman Brothers) και ξεκίνημα της κρίσης,εχει δει κανείς κάποια κίνηση σοβαρή όπως πχ σταθερό φορολογικό πλαίσιο. ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Νομίζω πως όχι. Μόνο ρητορείες και στο τέλος τα πάντα γίνονται εχθρικά για επενδύσεις. Το ίδιο σκηνικό έγινε πρόσφατα με τις Σκουριές. Οι άνθρωποι απλά δεν θέλουν επενδύσεις.Ποιός σοβαρός επενδυτής θα αγοράσει πχ ακίνητο στην Ελλάδα όταν κανείς δεν ξέρει πως θα φορολογούνται τα ενοίκια τον επόμενο χρόνο,τι ΕΝΦΙΑ θα πληρώσει και πόση θα είναι η εισφορά αλληλεγγύης επί των εισπραχθέντων ενοικίων;.

  3. george

    Μακρυα, οσο μπορειτε μακρυα από την Ελλαδα ξενητεμενοι. μην την πατησετε όπως τοσοι και τοσοι που την πατανε κάθε χρονο. Στην Ελλαδα μονο για διακοπες δυο τρις εβδομάδες , όχι πολιτικα και μετα το αεροπλανο και πισω στην δευτερη πατριδα που ξερης που πατας και τι κανεις. Εδώ δεν ξερεις από που θα σου ερθη, του λες καλημέρα και σε βριζει, ολοι νομιζουν οτι τους χρωστας. ΜΑΚΡΥΑ !!!

  4. george

    Γιατι ηλθε ο ψευτης Τσιπρας στην Αμερικη και παρακαλουσε τους Ελληνες να κανουν επενδύσεις στην Ελλαδα αφου δεν τους εχουμε αναγκη ;. Αλλα ξεχασα θα μας βοηθησει ο κουμουνιστης της Βενεζουέλας τρομαρα σας βρωμοκουμουνια.

  5. NOIMONAS

    Αφού έχουν σκοπό την ήπια αξιοποίηση του golf δεν μπορώ να καταλάβω τι ενοχλεί η απόφαση αφού δεν περιορίζει την δόμηση και τις χρήσεις. Μήπως σκοπεύουν σε κάτι άλλο; Τον Αγγελιάδη δεν τον ξέρω αλλά τις πρακτικές Νικολαΐδη τις γνωρίσαμε και μόνο γι` αυτό έπρεπε να ζητήσουμε “επιτέλους” ελέγχους. Δηλαδή κατά πολλούς και τον κ. περιφερειάρχη πρέπει να δώσουμε την άδεια σε όποιον έχει λεφτά να επενδύσει, να καταστρέψει οτιδήποτε πιθανά υπάρχει χωρίς έλεγχο; Γιατί αν εννοούν ότι πρέπει να ισχύει κάτι τέτοιο για για όλους άργησαν. Δεν θυμάμαι να διαμαρτύρεται κανείς για τους συμπολίτες μας που τους δέσμευσαν ιδιοκτησίες που προόριζαν γιά τα παιδιά τους ή για να κάνουν μια μικρή επένδυση. Αλλά ξέχασα νόμοι και έλεγχοι είναι μόνο γιά τους φτωχούς, για τους πλούσιους καθαρίζουν βουλευτές και περιφερειάρχες. Αυτή η φοβερή ευαισθησία ορισμένων για τους πλούσιους επενδυτές με σκοτώνει. Το χειρότερο που έχει συμβεί στην χώρα δεν είναι η οικονομική κρίση αλλά η κρίση αξιών και δικαίου.

  6. PELOS_PINELOS

    Μιλας πολυ σωστα.Ετσι ειναι

  7. Dgbnj

    Λογικό να μην δέχεσαι, εγώ λέω για τιμωρία να τον κρεμάσουμε στο δημαρχείο που τόλμησε να προσπαθήσει, έτσι θα δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε αλήτη τολμήσει να ξαναπροσπαθήσει να ρίξει λεφτά σ’αυτο το μέρος!! Ακους εκει να μην ξέρει που πάει να ρίξει λεφτά, να φύγετε κύριε να πάτε αλλού!! Δεν σας έχουμε ανάγκη!!

  8. d t

    εσύ κύριε επενδυτά ,το country risk το υπολόγισες ; που νομίζεις ότι πήγες να κάνεις μπίζνες στην Αμερική η στην Ελβετία ; Πήγες να κάνεις μπιζνες σε μια χώρα η οποία έχει χρεοκοπήσει 4-5 φορές στο παρελθόν και αλλάζει φορολογικά συστήματα 56 φορές τον χρόνο.
    Δεν δέχομαι ότι δεν γνώριζες που πήγαινες.