Συνεντεύξεις

Βασίλης Υψηλάντης: «Οταν μάχεσαι για τις ιδέες σου και τις αξίες σου με συνέπεια και υπευθυνότητα κανένα σύστημα δεν μπορεί να σε νικήσει»

«Οταν μάχεσαι για τις ιδέες σου και τις αξίες σου με συνέπεια και υπευθυνότητα κανένα σύστημα δεν μπορεί να σε νικήσει. Αυτό πιστεύω ότι εισέπραξα στις τελευταίες εθνικές εκλογές και αυτό θα συνεχίσω να πράττω με γνώση, αγωνιστικότητα, σχέδιο και όραμα για τα Δωδεκάνησα», δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ‘δημοκρατική’ ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Υψηλάντης.
Επίσης μιλάει για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου-Κω και Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, όντας και εισηγητής στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο καθώς και για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που φέρνουν σταθερά μπροστά τη ΝΔ και με διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σχολιάζοντας το μεταναστευτικό, δηλώνει πως ‘στη Ρόδο δεν πρέπει να δημιουργηθεί κέντρο μόνιμης παραμονής μεταναστών, αλλά συγκεκριμένος χώρος προσωρινής παραμονής’.


• Με αφορμή την επιλογή να είστε ο εισηγητής της ΝΔ, στην Ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο για την ιστορική μετάπτωση του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, θα ήθελα να μας μιλήσετε για την σημασία που έχει αυτή η διαδικασία με σημείο αιχμής τα νησιά μας.
Με το Εθνικό Κτηματολόγιο διασφαλίζονται οι συναλλαγές και προστατεύεται η ιδιωτική και η δημόσια ακίνητη περιουσία. Είχα την τιμή να είμαι ο εισηγητής στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο αλλά και για τη σχετική διάταξη που αφορά στην μετάπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου-Κω και Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Δεδομένων των προθεσμιών και των υποχρεώσεων, που έχουν αναληφθεί, από τη χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου αλλά και η μετάπτωση του δικού μας στο εθνικό, απαιτεί συντονισμένους χειρισμούς, ιδιαίτερη επιμέλεια αλλά και πολλή δουλειά. Πρόσφατα ψηφίσαμε και διάταξη, που στην ουσία εντάσσει την όλη λειτουργία του Κτηματολογίου μας, στο Εθνικό και ορίζει πολιτικά προϊστάμενο Υπουργείο, αυτό της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα είναι αρμόδιο για τα ζητήματα λειτουργίας αυτού και του προσωπικού αλλά και συγκεκριμένη διάταξη για την κατ’ εξαίρεση, με προϋποθέσεις, μετακίνηση προσωπικού στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου και στο Παράστημα της Κω. Η πρόνοια όμως και για τη θέσπιση ουσιαστικών μεταβατικών διατάξεων από τα προβλεπόμενα από τον ισχύοντα Κτηματολογικό Κανονισμό στον εθνικό νόμο, είναι μια ακόμα αναγκαία και επείγουσα ενέργεια που πρέπει να ακολουθήσει τις μέχρι τώρα άλλες. Ουσιαστικά ξεκινά μια νέα περίοδος, που δεν μπορεί όμως αυτόματα να διαγράψει όσα κατά τρόπο αυτόνομο και αυτοτελή λειτούργησε μέχρι τώρα και δημιούργησε τοπικό δίκαιο!
• Μία σημαντική για τους εποχιακά εργαζόμενους εξέλιξη, ήταν η πρότασή σας για μερική απασχόληση των εποχικά εργαζομένων, την περίοδο της ανεργίας τους, δίχως περικοπές -η οποία έγινε και δεκτή. Είστε από τους λίγους που ασχολούνται με τα εργασιακά ζητήματα και θα ήθελα το σχόλιό σας για το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου καταβολής των επιδομάτων ανεργίας και της αύξησης του ποσού -ένα πάγιο αίτημα του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των Εργατικών Σωματείων.
Η απάντηση σε προβλήματα της καθημερινότητας και η αλληλεγγύη σε κάθε συμπολίτη μας είναι για μένα τρόπος ζωής και ουσιαστική άσκηση πολιτικής. Πράγματι η πρότασή μου, στο Υπουργείο Εργασίας, για μερική απασχόληση των εποχιακά εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς επιδοτούμενης ανεργίας, χωρίς περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, αποτελεί ένα βήμα σημαντικό και για αυτούς, αφού τους δίδεται ουσιαστικά ένας νόμιμος τρόπος ενίσχυσης του εισοδήματός τους και εξυπηρετεί και ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού
Θέλω τέλος να τονίσω ότι είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις τέτοιων μέτρων στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, καθώς και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ταμείου ανεργίας. Η ισορροπημένη προσέγγιση είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και την παροχή αδιάλειπτης υποστήριξης στους εργαζομένους

• Αν και οι δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση, το μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί σύντομα. Πρόσφατα, ο κ. Καιρίδης ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει μόνιμη δομή στη Ρόδο, αλλά ένας προσωρινός χώρος. Τι θα πρέπει να γίνει κατά την εκτίμησή σας;
Η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι περίπλοκη και απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση. Η πρόσφατη ευρωπαϊκή συμφωνία για τη μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό και των διαδικασιών ασύλου αποτελούν «ιστορική στιγμή», καθώς αυτή προβλέπει για πρώτη φορά τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης, κάτι που ζητούσαν εδώ και χρόνια κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Η κλιματική αλλαγή αλλά και οι πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή, θα επιτείνουν άλλωστε το πρόβλημα σε κάθε του έκφανση. Μια από τις χώρες που θα δέχονται μεταναστευτικά κύματα, πιθανολογώ ότι θα είναι η Ελλάδα αλλά και πολλά από τα νησιά μας. Η εικόνα που έζησε έντονα, παλαιότερα η Κως και πρόσφατα η Ρόδος, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επαναληφθούν.
Στη Ρόδο πιστεύω ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί κέντρο μόνιμης παραμονής μεταναστών, αλλά συγκεκριμένος χώρος προσωρινής παραμονής, που θα παρέχει ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες παραμονής για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο και βέβαια θα εμποδίζει τη διατάραξη της λειτουργίας των νησιών. Η ισορροπία μεταξύ της εγγύησης της ασφάλειας και της ανθρωπιάς στην προσέγγιση του μεταναστευτικού είναι κεντρικό ζητούμενο και μονόδρομος.
• Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις με τις οποίες κλείνει το 2023, η ΝΔ παραμένει πρώτη με τον κ. Μητσοτάκη να είναι ο καταλληλότερος –μακράν και με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αποτελούν τους βασικούς εκείνους πόλους για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της πατρίδας μας. Με συγκεκριμένες πολιτικές, αποφάσεις και νομοθετήματα που ωθούν την χώρα στο να εξελίσσεται και ολοένα να βελτιώνεται. Το ίδιο ισχύει και για τη θέση όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα έχουν φτιάξει. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε. Όμως η κοινωνία μας αναγνωρίζει την πρόοδο αυτή, συγκρίνει και επιβραβεύει. Το έπραξε στις εθνικές εκλογές. Καταγράφεται συνεχώς στις μετρήσεις.
Όλα αυτά διαφοροποιούν την Νέα Δημοκρατία από το σύνολο της σημερινής αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει πειστική αντιπρόταση. Τετριμμένα και αγκυλωτικά, λόγια δίχως ουσία και επιδίωξη αμαύρωσης κάθε κυβερνητικής επιλογής. Στα λόγια όμως, γιατί πολλά υπερψηφίζονται στο τέλος στην Βουλή.


• Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην Αξιωματική Αντιπολίτευση; Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τρίτη θέση ενώ η νέα κίνηση των αποχωρησάντων βουλευτών, δημιουργεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ, παγιώθηκε (σχεδόν) στην δεύτερη δεύτερη.
Το σημαντικό για τη χώρα δεν είναι αν θα παγιωθεί στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο είναι η συνέχιση και η διατήρηση της πρωτιάς της χώρας. Όπως καταγράφεται διεθνώς. Από τα μεγάλα και έγκυρα περιοδικά όπως ο ECONOMIST, από τις συνεχείς αναβαθμίσεις της οικονομίας και από τους αδιάψευστους και μη αμφισβητήσιμους αριθμούς. Η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία πρωτοστατεί. Και αυτό αναγνωρίζεται.
• Κύριε Υψηλάντη, τι έδειξαν στον πολιτικό Υψηλάντη οι τελευταίες εθνικές εκλογές.
Ότι όταν μάχεσαι για τις ιδέες σου και τις αξίες σου με συνέπεια και υπευθυνότητα κανένα σύστημα δεν μπορεί να σε νικήσει. Αυτό πιστεύω εισέπραξα στις τελευταίες εθνικές εκλογές και αυτό θα συνεχίσω να πράττω με γνώση, αγωνιστικότητα, σχέδιο και όραμα για τα Δωδεκάνησα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου