Τοπικές Ειδήσεις

Αύριο η εκδήλωση της Δωδεκανησιακής Μέλισσας , στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με θέμα: «Ιπποκρατική Ιατρική & Διαιτολογία».

Ομιλητής ο καθηγητής Χειρουργικής και Ιστορίας της Ιατρικής, κ. Στέφανος Ι. Γερουλάνος.

Συναρπάζει κάθε θέμα σχετικά με τον μεγάλο ιατρό και φιλόσοφο Ιπποκράτη τον Κώο. Η εκδήλωση που οργανώνει η Δωδεκανησιακή Μέλισσα – Παράρτημα Ρόδου με τίτλο «Ιπποκρατική Ιατρική & Διαιτολογία» με ομιλητή τον καθηγητή κύριο Στέφανο Γερουλάνο, αφιερώνεται στη γνωριμία με τις διαχρονικές αξίες και συμβουλές του «πατέρα της Δυτικής Ιατρικής». Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 18.00 στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, είναι ανοικτή στο κοινό.

Συνδιοργανωτές: το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Γεννηματάς – Δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων και η ‘Ενωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Νοτίου Αιγαίου.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή:

Στέφανος Ι. Γερουλάνος, MD, PhD, FSSS, FACS, FCCM, FEACTS, FICA. Καθηγητής Χειρουργικής, Πανεπιστήμιο Ζυρίχης, τ. καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ο Στέφανος Ιωάννου Γερουλάνος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στη Ζυρίχη, το Παρίσι και τη Βιέννη. Απεφοίτησε το 1965 και στη συνέχεια εργάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης. Εξελέγη Υφηγητής Χειρουργικής το 1982 και Καθηγητής το 1988. Διετέλεσε Διευθυντής της Χειρουργικής Μονάδος Εντατικής Θεραπείας (1977‐93), της Σχολής Νοσηλευτών Χειρουργείου του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (1991‐5), πρώτος Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (1993‐7) και Διευθυντής της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας (1993‐2010). Το 1997 εξελέγη Καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1997‐

2005), όπου δημιούργησε το πρώτο Μουσείο Ιστορίας Ιατρικής στην Ελλάδα με πάνω από 20΄000 εκθέματα. Το 2005 εξελέγη Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος και δημιούργησε τον Ιπποκράτειο Κήπο με 220 είδη φυτών από τα 247 που αναφέρονται στην Ιπποκρατική Συλλογή και ένα Μουσείο/Έκθεση Ιπποκρατικής Ιατρικής. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου (2007‐ ), της Εταιρείας Φίλων του Λαού(2005‐ ) και Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών (2011‐ ). Έχει εκδώσει 25 βιβλία, περί τα 30 κεφάλαια σε βιβλία, πάνω από 380 δημοσιεύσεις και έχει δώσει πάνω από 850 διαλέξεις και εισηγήσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

Στους σκοπούς της εκδήλωσης είναι η αποκάλυψη τρόπων διεκδίκησης της υγείας μέσω της διατροφής. Το Παράρτημα Νοτίου Αιγαίου της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων, σημειώνει στο θέμα αυτό: Ο Ιπποκράτης πέρα από πατέρας της Ιατρικής, λειτούργησε «πατρικά» και προς την επιστήμη της Διατροφής – Διαιτολογίας, αναδεικνύοντας πρώτος θεμελιώδεις έννοιες που επίσημα τη διέπουν. Τέτοιες έννοιες είναι η κατανάλωση τροφής με μέτρο και με βάση την εποχικότητα, η σημασία της εξατομίκευσης της σίτισης ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του ατόμου και η άρρηκτη σχέση διατροφής – άσκησης. Πρώτος αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας διατροφικά, καθώς και τη θρεπτική αξία πολλών από τα σημερινά «super-foods»!

Η σοφία του Ιπποκράτη καταφαίνεται και από τις απειράριθμες γνώμες και ρήσεις, που διατυπώνονται στα Ιπποκρατικά έργα του, στα 60 βιβλία που σώζονται. Οι Ιπποκρατικές γνώμες στο μεγαλύτερο μέρος τους εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερα και συνιστούν μηνύματα, που καθοδηγούν τον άνθρωπο στην πορεία του της ζωής του. Ενδεικτικά, Ιπποκρατικά ρητά και γνώμες (από το βιβλίο Μανώλη Κιαπόκα):

«Η φύση (του οργανισμού) είναι θεραπευτής των ασθενειών. Η φύση βρίσκει μόνη της τα μέσα θεραπείας».

«Τίποτε (κανένα νόσημα) δεν γεννιέται χωρίς φυσική αιτία».

«Καμμία χρησιμότητα (αξία) δεν έχουν ούτε τα πλούτη ούτε τα άλλα (αγαθά) χωρίς την υγεία».

«Η υγεία στους ανθρώπους έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία»

«Κάθε υπερβολή αντιστρατεύεται προς τη φύση». (μέτρο)

«Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι υγιής τρώγοντας μόνο, αν δεν γυμνάζεται επίσης».

«Ο άνθρωπος πρέπει να γυμνάζεται λίγο και να περιπατή».

«Το φάρμακό σου είναι η τροφή σου και η τροφή σου είναι το φάρμακό σου»

Το σωματείο «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» χορηγεί υποτροφίες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση φοιτητών, δωδεκανησιακής καταγωγής. Η υποτροφία ανέρχεται στο ποσόν 1.800 € το χρόνο. Για το έργο της η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει η δυνατότητα για προαιρετική υποστήριξη του σκοπού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, επικοινωνία: info@praxisplus.gr, 6942234449, 6974353017.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου