Τοπικές Ειδήσεις

Την λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας της από τους πιστωτές αιτήθηκε ξενοδοχειακή εταιρεία

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, προσέφυγε χθες γνωστή ξενοδοχειακή εταιρεία της Ρόδου, για την λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας της από τους πιστωτές, ενόψει επανασυζήτησης, μετά την συμπλήρωση με αιτούμενα στοιχεία, της αιτήσεως για την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσής της στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα.
Με την αίτησή της, που συζητήθηκε χθες για την έκδοση προσωρινής διαταγής, ζητεί να διαταχθεί η αναστολή λήψης μέτρων, εκκρεμών ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της και των εγγυητών της, καθώς και η λήψη κάθε άλλου προληπτικού μέτρου πρόσφορου και αναγκαίου, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση της υπό επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης, με ισχύ έως και τέσσερις μήνες από την έκδοση της απόφασης.
Ζητεί ακόμη να απαγορευτεί κάθε μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας και των εγγυητών της για το ίδιο διάστημα και να διαταχθεί η αναστολή εν όλω των ατομικών διώξεων και η απαγόρευση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας της και των εγγυητών της από όλους τους πιστωτές.
Η εταιρεία με άλλη αίτησή της είχε ζητήσει από το ίδιο δικαστήριο την επικύρωση της από 28.06.2018 συμφωνίας εξυγίανσης στην οποία συμβλήθηκαν το 71,9% των πιστωτών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ποσοστό 99,9% των με ειδικό προνόμιο ή εμπράγματη ασφάλεια πιστωτών της των οποίων οι απαιτήσεις εκπροσωπούν ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του ποσοστού του 60% του συνόλου των υποχρεώσεών της, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπραγμάτων ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση εξασφαλισμένων απαιτήσεων.
Την 15η Φεβρουαρίου 2019 το Πολυμελές Πρωτοδικείο εξέδωσε απόφαση, με την οποίαν, έταξε στην εταιρεία δεκαήμερη προθεσμία από την δημοσίευσή της προκειμένου να τροποποιήσει την από 28-6-2018 υπό επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης, κατά τρόπο ώστε να συμπεριλάβει και ρυθμίσει την αποπληρωμή της απαίτησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκάνησου ύψους ευρώ 84.237,96, ως απαίτηση ανέγγυου πιστωτή και να παράσχει διευκρινίσεις με την προσκόμιση εγγράφων από τα οποία να προκύπτει η εγγραφή εμπράγματης ασφάλειας υπέρ Ομόρρυθμης Εταιρίας, το ποσό της απαίτησης και της εγγραφής, η ταυτότητα του ακινήτου επί του οποίου το εν λόγω βάρος έχει εγγράψει και ο ιδιοκτήτης του εν λόγω ακινήτου.
Τα στοιχεία αυτά υπέβαλε με άλλο αυτοτελές δικόγραφο χθες και αναμένεται η επανασυζήτηση της αιτήσεώς της.
Σημειώνεται ότι κατά της εταιρίας έχει κατατεθεί αίτηση κήρυξης σε πτώχευση της «TUI BELGIUM», η συζήτηση της οποίας αναβλήθηκε.
Επιπλέον εξαιτίας της ανώμαλης εξέλιξης της συνεργασίας με την διαχειρίστρια ανώνυμη εταιρία των ξενοδοχείων έχει εκδοθεί από την Τράπεζα Eurobank Ereasias Α.Ε. εναντίον της (ως οπισθογράφου επιταγών εκδόσεως της) διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου με επιταγή προς πληρωμή συνολικά ποσού 123.636.16 ευρώ.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σήμερα στα 5,2 εκατ. ευρώ περίπου και λειτουργεί δύο ξενοδοχεία στην πόλη της Ρόδου.
Λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πτώχευσης ρωσικών τουριστικών πρακτορείων, κυρίως τα έτη 2011 και 2012, η εταιρεία παρουσίασε ζημίες τις οποίες δεν μπόρεσε να αποσβέσει μέχρι σήμερα.
Τα οικονομικά της προβλήματα επιδεινώθηκαν εξαιτίας της υπέρμετρης φορολόγησης, της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης αλλά και των capital controls.
Ο δανεισμός της ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2015 στα 35 εκατ. ευρώ και οι οφειλές της προς το Ελληνικό Δημόσιο στα 420.000 ευρώ περίπου.
Οι οφειλές της στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ αντιπροσωπεύουν το 3,8% των συνολικών οφειλών της σε πιστωτές.

Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κκ. Αλ. Κοντογεωργίου και Στέλιος Αλεξανδρής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου