Τοπικές Ειδήσεις

Κυρ. Βελόπουλος: «Τουρκικό ενδιαφέρον για την βραχονησίδα Κανδελιούσα με υπερπτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους”

Ερωτήματα για την αντιμετώπιση των τουρκικών UAV

Προς τον κ Υπουργό Εθνικής Αμύνης από την Ελληνική Λύση

 

Κύριε Υπουργέ,

Την 3η Ιανουαρίου 2022 είχε καταγραφεί υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) άνωθεν της βραχονησίδας Κανδελιούσα, ευρισκομένης μεταξύ Ρόδου – Κω και πλησίον της Νισύρου και Τήλου. Ακολούθησε την 18η Ιανουαρίου νέα υπερπτήση σε ύψος 19.000 ποδών, προκαλώντας ερωτηματικά για το ξαφνικό ενδιαφέρον της Τουρκίας έναντι της συγκεκριμένης βραχονησίδας για την οποία δεν είχε εκδηλώσει μέχρι εκείνην την στιγμή ενδιαφέρον, όπως επέδειξε π.χ. για την Αλιμιά, η οποία χαρακτηρίζεται «υπό ελληνική κατοχή» κατά την τουρκική εφημερίδα «Sozsu». Κατά τον ιστοχώρο «Enoplos.gr» της 18ης Ιανουαρίου στις περιοχές μεταξύ Ρόδου – Κω – Νισύρου – Τήλου – Χάλκης – Αλιμιάς – Κανδελιούσας υπερίπτανται τουρκικά UAV, όπως στο Βόρειο Αιγαίο, τον Έβρο, τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Σάμο. Τα τουρκικά UAV προβαίνουν σε συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας. Δεν είναι επανδρωμένα και ως εκ τούτου υπάρχει σκεπτικισμός για τη μη κατάρριψη, έστω και ενός, αφού δε θα σκοτωθούν άνθρωποι. Ενδεχομένως, μια κατάρριψη θα αποκαθιστούσε την τάξη, διότι με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση αυτή θα παγιωθεί, λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, θα αυξηθεί με περισσότερες πτήσεις περισσοτέρων UAV οι οποίες θα φθάσουν μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως συνέβη το παρελθόν θέρος με πτήσεις στην ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα δυτικά του Έβρου και άνωθεν της Ορεστιάδας. Για πτήσεις στην ηπειρωτική χώρα το θέρος του 2021 μίλησε και ο Δρ. Ιωάννης Μάζης στο “Kontra News 10” την 18η Ιανουαρίου.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1. Τι προτίθεσθε να πράξετε για να σταματήσουν οι συνεχείς παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας από τα τουρκικά UAV; Είναι στις προθέσεις η κατάρριψη έστω και ενός από αυτά, δείχνοντας ότι ασκεί η χώρα τα κυριαρχικά της δικαιώματα; Σε αρνητική απάντηση να μας πληροφορήσετε τους λόγους.

 

2. Το ξαφνικό τουρκικό ενδιαφέρον και για την Κανδελιούσα πώς προτίθεσθε να το αντιμετωπίσετε;

 

3. Πότε θα τεθεί σε λειτουργία το ελληνικό ραντάρ «Τηλέμαχος», το ελληνικό σύστημα εξουδετερώσεως drone «Πανόπτης» το οποίο βραβεύτηκε από το ΝΑΤΟ, σε ποιο ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 2644 Ημερομ. Κατάθεσης: 24/1/2022

σημείο βρίσκεται η αγορά από το Ισραήλ των συστημάτων Skylock και Skylord για την ηλεκτρονική εξουδετέρωση των UAV, καθώς και η έναρξη παραγωγής του ελληνικού drone «Αρχύτας»;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου