Τοπικές Ειδήσεις

Κλειστά και σήμερα τα δικαστήρια

Με κλειστά δικαστήρια, λίγες δίκες κατ΄ εξαίρεση και χωρίς πλειστηριασμούς αφού τους μπλόκαραν οι συμβολαιογράφοι εξελίσσεται η σημερινή μέρα που κηρύχθηκε γενική αργία για περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Μετά από ενέργειες των συμβολαιογράφων σήμερα Τετάρτη δε θα γίνουν οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί. Όπως αναφέρουν “…μετά την ανακοινωθείσα παράταση της Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για τις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2021, σας γνωστοποιούμε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί στις ανωτέρω περιφέρειες την Τετάρτη 26η Ιανουαρίου 2022”.

Οι προθεσμίες

Την ίδια στιγμή επικρατεί προβληματισμός για το θέμα των προθεσμιών στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια. Π.χ σχετικά με τις ανακοπές πλειστηριασμών, τα ένδικα μέσα, τις ανταγωγές κλπ οπου προφανώς δε θα πρέπει να προσμετρηθούν οι συγκεκριμένες ημέρες της γενικής αργίας.

Οι δικηγόροι , δια του προέδρου της Ολομέλειας Δημ. Βερβεσού θα ζητήσουν απο το Υπουργείο Δικαιοσύνης για όσες διαδικαστικές πράξεις εμποδίστηκαν από το κλείσιμο των δικαστηρίων και από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2022, πέρα και ανεξάρτητα από τις προβλέψεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρα 152 επ.), ειδική νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ, ώστε οι διαδικαστικές αυτές πράξεις να θεωρηθούν εμπρόθεσμες, ακόμη και εάν διενεργηθούν μετά την λήξη των εκτάκτων περιστάσεων.

Παράλληλα αναφέρουν: “Παρόμοια ρύθμιση (ΠΝΠ ή διάταξη αναδρομικής ισχύος) πρέπει να εισαχθεί και για τις πάσης φύσεως προθεσμίες σε ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν σε διοικητικές προσφυγές ή άλλες ενέργειες ενώπιον διοικητικών αρχών, κατά το πρότυπο των περί προθεσμιών διατάξεων που ίσχυσαν κατά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετά την αναστολή των εργασιών τους λόγω COVID-19 (βλ. άρθρα 83, 84 ν. 4790/2021).

Τα δικαστήρια
Υπενθυμίζεται πως και για σήμερα έχει ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων στις ίδιες περιοχές.

Κατ’ εξαίρεση:

Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ
-Θα εκφωνηθούν από ώρα 12:00 και έπειτα, μόνο οι αιτήσεις προσωρινών διαταγών. Σε περίπτωση μη εμφάνισης διαδίκου, εκτός από εξαιρετικά επείγουσες κατά την κρίση του Προέδρου περιπτώσεις, η υπόθεση αναβάλλεται στην πλέον σύντομη δικάσιμο.

-Όλες οι υποθέσεις που θα αποσυρθούν θα προσδιορισθούν αυτεπάγγελτα οίκοθεν με Πράξη των Προέδρων των Τριμελών Συμβουλίων Διεύθυνσης ή των διευθύνοντων αυτά, με ενημέρωση της πλατφόρμας solon.gov.gr, που θα επέχει θέση κλήτευσης όλων των διαδίκων.

Β. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ
– Αποσύρονται όλες οι υποθέσεις των ποινικών δικαστηρίων εξαιρουμένων των ποινικών δικών:

α) αρμοδιότητας Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και Μονομελούς και Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, των οποίων οι κατηγορούμενοι συμπληρώνουν εντός 3μήνου το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, οπότε το δικαστήριο αποφασίζει ανά περίπτωση για την εκδίκαση ή την τυχόν αναβολή ή διακοπή της δίκης.

β) που αφορούν κακουργήματα στα οποία συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής τους μέχρι την 31η.12.2023 στον πρώτο βαθμό ή μέχρι την 31η.12.2022 στο δεύτερο βαθμό, οπότε το δικαστήριο αποφασίζει ανά περίπτωση για την εκδίκαση ή την τυχόν αναβολή ή διακοπή της δίκης.

γ) που έχουν διακοπεί για τις δικασίμους της 25ης.01.2022 και 26ης.01.2022 και δεν υπάγονται στις ως άνω εξαιρέσεις, οπότε το δικαστήριο αποφασίζει σε συνεδρίαση, χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία των διαδίκων, την εκ νέου διακοπή.

Ώρα έναρξης των δικαστικών συνεδριάσεων των ανωτέρω ορίζεται η 10:00.

δ) αρμοδιότητας Αυτοφώρων Πλημμελειοδικείων μόνο για υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρες πράξεις με κρατούμενους (ή εξ αναβολής κατ’άρθρον 423 Κ.Π.Δ) ή αιτήσεις δικονομικού χαρακτήρα με κρατούμενους. Ώρα έναρξης των δικαστικών συνεδριάσεων των αυτοφώρων ορίζεται η 12:00.

– Οι προσδιορισθείσες απολογίες αυτοφώρων συνοδειών καθώς και οι αυτόφωρες συνοδείες κακουργημάτων και πλημμελημάτων θα γίνονται μετά τις 11:00 και κατόπιν επικοινωνίας με τα αρμόδια κατά περίπτωση δικαστικά όργανα.

– Οι αποσυρθείσες υποθέσεις θα επαναπροσδιοριστούν κατά προτεραιότητα με τη στάθμιση περιπτώσεων κρατουμένων και κινδύνου παραγραφής.

– Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, η διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου, γνωστοποιούνται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου και, αν το δικαστήριο διαθέτει ιστοσελίδα, αναρτάται σε αυτήν.

Γ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ
– Θα εξεταστούν από ώρα 12:00 και έπειτα οι επείγουσες αιτήσεις προσωρινών διαταγών.

Στις υπόλοιπες περιοχές που υπάρχουν προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας, για την λειτουργία των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών θα αποφασίσουν οι αρμόδιες διοικήσεις των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου