Συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις στον τόπο μας παραχώρησε στην «δ» η πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου και νυν περιφερειακή σύμβουλος κα Νατάσα Βενετοκλή.
Η ίδια, μιλάει για την Νέα Δημοκρατία, το ενδεχόμενο εσωκομματικών εκλογών και τι πρέπει να γίνει και φυσικά, για την εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας στην χώρα μας.
• Κυρία Βενετοκλή, διατελέσατε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου και υπήρξατε ενεργό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή. Θα ήθελα κατ’ αρχήν ένα πρώτο σχόλιο για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στα Δωδεκάνησα σήμερα, όπου η Ν.Δ. ανέβασε τα ποσοστά της στις τελευταίες εκλογές και εξέλεξε 4 βουλευτές.
Πάντα σε μία εκλογική αναμέτρηση είναι πολλοί οι παράγοντες που συνθέτουν το παζλ μίας ήττας ή μίας νίκης.
Η Νέα Δημοκρατία και σε αυτές τις εκλογές είπε για ακόμα μία φορά την αλήθεια και ο κόσμος αυτό το αντιλήφθηκε. Η παράταξή μας ήταν, είναι και θα παραμείνει το κόμμα της κοινής λογικής. Η παράταξη που στέκεται με ηθική απέναντι στον πολίτη και αντιστέκεται στον λαϊκισμό.
Η κυβέρνηση βρίσκεται από την πρώτη μέρα σε μία εργώδη κατάσταση. Όπως είπε και ο πρόεδρος και πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης «καμία μέρα χαμένη» γιατί οι πολίτες περιμένουν πολλά από την Νέα Δημοκρατία
Ο τόπος έχει μία δυνατή κυβέρνηση με προτάσεις και θέσεις. Μία εναλλακτική πρόταση στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα Δωδεκάνησα έχουν ισχυρή αντιπροσώπευση με 4 αξιόλογους βουλευτές από την ΝΔ σε πολύ σημαντικές θέσεις και είμαι σίγουρη ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος των νησιών μας
Η Νέα Δημοκρατία έχει και όραμα και πρόγραμμα, έχει αρχές και αξίες και γι’ αυτό την εμπιστεύτηκαν οι πολίτες.

• Επειδή οι θητείες των κομματικών οργάνων λήγουν τον προσεχή Μάιο -εκτός απροόπτου- το Οργανωτικό της Ν.Δ. προετοιμάζεται για εκλογές. Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της επόμενης ΝΟΔΕ και των ΔΗΜΤΟ για την Ρόδο και τα νησιά;
Η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου είναι ένα πολιτικό όργανο το οποίο παράγει πολιτική και παρακολουθεί όλα τα τεκταινόμενα του νομού μας παρεμβαίνοντας σε όλα τα θέματα που τον απασχολούν.
Είναι αναγκαία η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της ΝΟΔΕ ώστε να ακούσουμε την κοινωνία, τον κάθε επαγγελματικό και επιστημονικό φορέα και να προβούμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις γιατί τώρα περισσότερο από ποτέ αυτό έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Είναι πολλές οι τομές οι οποίες πρέπει ακόμα να γίνουν για να εκσυγχρονιστεί ο κομματικός μηχανισμός.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση για την συμμετοχή νέων ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες να έχουν ρόλο και λόγο. Υπάρχει ανάγκη επικοινωνίας με τους πολίτες σε μία αμφίδρομη σχέση! Μόνο έτσι ένα κόμμα μπορεί να προχωρήσει, δίπλα στους πολίτες, κοντά στην κοινωνία.
Για να έχει όμως ένα κόμμα επαφή με την κοινωνία πρέπει να έχει ανθρώπους μέσα από την κοινωνία που να προτείνουν και να εισακούγονται.
Γι’ αυτό θεωρώ επιβεβλημένη:
την δημιουργία και την διεύρυνση των τοπικών οργανώσεων σε κάθε πρώην (Καποδιστριακό) Δήμο και με εκπροσώπηση από κάθε χωριό και σε κάθε νησί. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε σωστή επαφή και ενημέρωση για τα προβλήματα του νομού και κατ’ επέκταση δυνατότητα σωστών προτάσεων.
Την επαναδραστηριοποίηση των επαγγελματικών ομάδων στον Νομό μας (ΕΚΟ) για να μπορέσουμε να γνωρίζουμε καλύτερα τα θέματα του κάθε κλάδου.
Την δημιουργία οργάνου που θα απαρτίζεται από εκλεγμένα στελέχη του κόμματος σε όλες τις βαθμίδες α’και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς με την συμμετοχή των βουλευτών του Νομού ώστε να υπάρχει συντονισμός ενεργειών.
• Ζούμε σε μια ευαίσθητη περιοχή που την διακρίνει η πολυνησιωτικότητα. Ωστόσο, δέχτηκε απανωτά χτυπήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, χάσαμε πολλά ως Δωδεκανήσιοι. Τι θα πρέπει να δουν οι αρχές, οι φορείς αλλά και οι πολίτες ως προτεραιότητα για τον τόπο μας;
Οι νησιωτικές περιοχές όπως η δική μας, εμφανίζουν σε μόνιμη βάση κοινά χαρακτηριστικά (απομόνωση, περιφερειακότητα, υψηλό κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων, «ευαισθησία» στις φυσικές καταστροφές κτλ.), τα οποία απορρέουν από την απουσία ενότητας του χώρου. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι κοινά, ανεξαρτήτως μεγέθους και στην ουσία αποτελούν την ειδοποιό διαφορά των νησιών έναντι της ηπειρωτικής ενδοχώρας. Εξαιτίας αυτών, οι οικονομίες των νησιών καθίστανται ευάλωτες.
Η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε καταστροφική για την περιοχή μας, τόσο με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ , όσο και με την επιπόλαιη πολιτική που είχε στο μεταναστευτικό
Πέραν λοιπόν της αξιοποίησης των αλλαγών που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εθνικές ή τοπικές αρχές πρέπει να λάβουν μια σειρά από μέτρα προκειμένου να μετατρέψουν τα μειονεκτήματα των νησιωτικών περιοχών σε πλεονεκτήματα, να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών προκειμένου να αμβλύνουν και τις επιπτώσεις της νησιώτικοτητας.
Σε αδρές γραμμές, ένας συνδυασμός παρεμβάσεων στη νησιωτική πολιτική θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
– Εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων
– Βελτίωση, των υποδομών και υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος (μεταφορές, επικοινωνίες, υγεία, παιδεία κτλ.)
– Ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων
– Αντιμετώπιση δημογραφικών και μεταναστευτικών προβλημάτων,
– Αντιμετώπιση του φαινομένου της εποχικής απασχόλησης μέσω περιορισμού της εξάρτησης από τον τουρισμό, διαφοροποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού και αναζήτησης εναλλακτικών πηγών εισοδήματος
– Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
– Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
• Προέρχεστε από μια ‘πολιτική’ οικογένεια. Συμμετείχατε ενεργά σε κομματικά όργανα και τώρα, εκλεγμένη στο περιφερειακό συμβούλιο με την παράταξη του κ. Μανώλη Γλυνού και στο προεδρείο. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να προταχθεί για τα νησιά μας που αντιμετωπίζουν πλείστα προβλήματα;
Τι νομίζετε κα Ντόκου ότι περιμένει η κοινωνία από την δικιά μας γενιά σήμερα; Πάντως σίγουρα όχι να επιμένουμε σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο άσκησης πολιτικής. Η κοινωνία περιμένει από εμάς να χτίσουμε την πολιτική μας παρουσία με πράξεις και όχι με λόγια. Η δικιά μας γενιά είναι εκείνη που έχει υποχρέωση να κάνει τη διαφορά. Και δεν αναφέρομαι απλώς σε μια αλλαγή πολιτικών ή πρακτικών αλλά πάνω από όλα σε αλλαγή νοοτροπιών. Πρέπει να ξεπερνάμε τις πολιτικές και ιδεολογικές γραμμές που μας χωρίζουν και να καταλήγουμε -έστω και με μεγάλη προσπάθεια- σε κοινούς τόπους όταν το επιβάλλει το συμφέρον του τόπου. Είναι νομίζω δείγμα πολιτικής ωριμότητας αλλά και αναγκαιότητας στην κρισιμότητα των στιγμών. Κάτω από αυτό το πρίσμα λοιπόν έχω μιλήσει και θα συνεχίσω να μιλάω για δωδεκανησιακό και νησιωτικό λόμπυ, ώστε να χτιστούν σχέσεις μεταξύ των νησιωτών, διότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε και να πετύχουμε το καλύτερο.
Ως νησιώτες θεωρώ ότι μέσα από την ειλικρινή διάθεση για συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να γεφυρώσουμε την «απόσταση» ανάμεσα στα νησιά μας.
Καθοριστικός παράγοντας θα αποδειχθεί η σύσφιξη των σχέσεων μας, μέσα από συντονισμένες δράσεις για την επίλυση των κοινών προβλημάτων.
Κα Βενετοκλή τι έχετε να πείτε για την εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας στην χώρα μας;
Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, με την εκλογή της Προέδρου, της πρώτης γυναίκας στο Ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον.
Είναι το παράδειγμα για όλες εμάς τις γυναίκες να συνεχίσουμε δυναμικά και να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Γιατί εμείς οι γυναίκες έχουμε και τις γνώσεις και τις δυνατότητες να προσφέρουμε στα κοινά του τόπου μας. Η εκλογή της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία νέα εποχή.
Καλή επιτυχία στην πορεία που έχει μπροστά της και είμαι πεπεισμένη ότι θα αφήσει ένα ξεχωριστό αποτύπωμα με άρωμα γυναίκας…

Ένα σχόλιο στο N. Bενετοκλή: «Η Ν.Δ. ήταν και είναι η παράταξη της κοινής λογικής»

  1. Avatar Ο/Η Πανάγος λέει:

    Καλώς αλλά αι παραφωνίαι όπως τα περί του ΠΑΟΚ μας βάζουν εις σοβαράς αμφιβολίας τελευταίως !
    Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται πάντοτε και δια όλους.
    Δυστυχώς εις την περίπτωσην του ΠΑΟΚ δεν φαίνεται πως το κόμμα βρίσκεται στην πρωτοπορία.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ