Συνεντεύξεις

M. Kεφαλογιάννης: «Η Τουρκία λειτουργεί ως παράγοντας ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης»

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τα εθνικά μας ζητήματα όπως το Μακεδονικό, αλλά και το μείζον θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, μιλάει σήμερα στην «δ» ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις έκνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο.

• Κύριε Κεφαλογιάννη να ξεκινήσουμε από τους χάρτες που παρουσιάσατε στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα καταθέσατε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις έκνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Μιλήστε μας γι αυτές τις πρωτοβουλίες σας.
Στις Βρυξέλλες όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα έχουμε στην κορυφή της ατζέντας μας την ανάδειξη και την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Ως επί το πλείστον, χωρίς μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς ανούσιες αντιπολιτευτικές «κορώνες», τα αντιμετωπίζουμε με σύμπνοια και συνεργασία
Η Τουρκία επί σειράν ετών είναι ένας δύστροπος γείτονας στην περιοχή μας. Τα τελευταία χρόνια, με κυβέρνηση Ερντογάν, συμπεριφέρεται ως ένα κράτος ταραξίας στην περιοχή. Έχει απομακρυνθεί, με δική της ευθύνη, από την ευρωπαϊκή της προοπτική και έχει «ασπαστεί» έναν ιδιότυπο μεγαλοιδεατισμό που πρεσβεύει και εκφράζει ένα νέο δόγμα «νεοοθωμανισμού» για εσωτερική κατανάλωση. Σχεδόν 100 χρόνια μετά αμφισβητεί ευθέως –έργω και λόγω- τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 που εκτός των άλλων καθορίζει τα σύγχρονα τουρκικά σύνορα επαναφέροντας το λεγόμενο «Εθνικό Όρκο». Θυμόμαστε όλοι τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, ενώ η Συνθήκη της Λωζάννης ρητά αναφέρει περί θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας. Τότε, με πρωτοβουλία που είχα αναλάβει, σε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τροπολογία που έγινε δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία του Ε.Κ, η Συνθήκη της Λωζάννης κατέστη ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ενώ όλες οι προκλητικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων καταδικάζονται απερίφραστα στις κατ’ έτος Εκθέσεις Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Ένα μέρος των χαρτών με τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είχαν παρουσιαστεί από τουρκικής πλευράς πριν μερικούς μήνες στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας την περίοδο που είχα την τιμή να προεδρεύω στην προηγούμενη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τότε αλλά και τώρα με το άκυρο μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας, που ασφαλώς δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, είχε λάβει η τουρκική πλευρά τις δέουσες απαντήσεις. Οι παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας που αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αντίθετες με το Δίκαιο της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που ορίζει σαφώς στο Άρθρο 121 ότι τα νησιά με οικονομική ζωή που κατοικούνται έχουν ίδιο δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τις ηπειρωτικές ακτές. Για το λόγο αυτό η Τουρκία δεν έχει ποτέ υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας και παραμένει η μόνη χώρα μαζί με τη Βενεζουέλα. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κυρώσει ακόμα την σύμβαση στη Γερουσία τους, αλλά θεωρούν πλέον το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, εθιμικό Δίκαιο.
Τι επιχειρεί, λοιπόν, η τουρκική πλευρά, και αυτό το καταστήσαμε σαφές την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή, με το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη; Να προβάλλει το δήθεν επιχείρημα, εξοβελίζοντας το Άρθρο 121 του Δικαίου της Θάλασσας, ότι τα Δωδεκάνησα, το Καστελόριζο, η Κρήτη δεν έχουν κανένα κυριαρχικό δικαίωμα στην ΑΟΖ τους αλλά μόνο χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων. Μία προκλητική και έκνομη ενέργεια που δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας σε μία ευαίσθητη περιοχή όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία όπως ενημέρωσα και την αρμόδια Επιτροπή του Ε.Κ, παρουσιάζοντας τους χάρτες των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δυστυχώς παραμένει ένα κράτος ταραξίας που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της. Μία χώρα που λειτουργεί ως παράγοντας ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Μία χώρα που συνεχώς κωφεύει στις προτροπές όλης της διεθνούς κοινότητας να σεβαστεί επιτέλους το Διεθνές Δίκαιο.
• Εκτιμάτε ότι είναι καλό το κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα και υπάρχουν ευήκοα ώτα, στην παρούσα στιγμή με τα προβλήματα που υπάρχουν στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου;
Το κλίμα είναι ασφαλώς πολύ καλό και πολύ θετικό και για την Ελλάδα και για την Κύπρο στην Ευρώπη. Όλοι αναγνωρίζουν ότι είμαστε στη σωστή πλευρά και έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε απερίφραστα τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας δηλώνοντας ότι αφενός είναι μία συμφωνία που δεν παράγεικανένα νομικό αποτέλεσμα και αφετέρου ότι πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών χωρών.
Ενώ πριν μερικούς μήνες σε ανώτατο επίπεδο, στο Συμβούλιο Κορυφής, ομόφωνα αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την πραγματοποίηση παράνομων γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με τις ενέργειές της η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της έχει βάλει την Τουρκία απέναντι από τη διεθνή νομιμότητα.
• Η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα είναι ένα θετικό στοιχείο κατά την άποψή σας;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απολύτως επιτυχημένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τις ελληνικές θέσεις τόσο στον πρόεδρο Τραμπ όσο και σε ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους. Είναι σαφές, ότι η θετική επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ταυτόχρονα μία καταλυτική απάντηση σε όλους αυτούς που βιάστηκαν να κατακρίνουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον στις αρχές του χρόνου. Στην επιστολή αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως τονίζουν, και μάλιστα σε δύο διαφορετικά σημεία στην ίδια επιστολή, ότι παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν τόσο την ευημερία και τη Δημοκρατία αλλά κυρίως την ασφάλεια της Ελλάδας.
Επιπλέον τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως ένα σύμμαχο-«κλειδί» και ως ένα κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο.
• Τα εθνικά μας θέματα –πέρα από τα ελληνοτουρκικά- θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τι πρέπει να περιμένουμε για το Μακεδονικό;
Καταρχήν, μία απάντηση σε όλους αυτούς που στη μάταιη προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τις πολλαπλές κυβιστήσεις τους ψάχνουν και ψάχνονται για να ανακαλύψουν αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας στο Σκοπιανό κάνοντας την τρίχα -τριχιά.
Η θέση μας είναι πάγια και διαχρονική. Δεν αλλάζει. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα. Χωρίς κανένα αντάλλαγμα εκχωρήσαμε στους Σκοπιανούς ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα. Το φωνάζαμε τότε, το φωνάζουμε και τώρα. Ως αντιπολίτευση είχαμε προσπαθήσει να αποτρέψουμε την υπογραφή της με το μεγαλύτερο όπλο που δίνει η κοινοβουλευτική διαδικασία στην αντιπολίτευση, την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Αλλά λέγαμε, επίσης, και τότε και τώρα ότι αν η συμφωνία υπογραφεί και κυρωθεί από την ελληνική Βουλή δεν μπορούμε μονομερώς να την αλλάξουμε. Τα μόνα που μπορούμε είναι αφενός να παρακολουθούμε αν η άλλη πλευρά την τηρεί απαρέγκλιτα και αφετέρου να προσπαθήσουμε να την βελτιώσουμε, όσο μπορούμε κατά την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Το προσφυγικό – μεταναστευτικό παραμένει ένα μείζον θέμα για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Θα βελτιωθεί η κατάσταση με τις προτάσεις της κυβέρνησης;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι στη θετική πλευρά. Μετά από πέντε χρόνια «λιάζονται και εξαφανίζονται» και «έχει σύνορα η θάλασσα» υπάρχει πλέον ένα σαφές σχέδιο αντιμετώπισης και αποτροπής των μεταναστευτικών ροών. Καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας. Ταχύτερες διαδικασίες απονομής ασύλου στους πραγματικά πρόσφυγες. Να σημειώσω σε αυτό το θέμα μόνο ότι παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση περίπου 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και 15.000 εκκρεμείς στο δεύτερο βαθμό. Επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν δικαιούνται ασύλου στις χώρες τους ή στην Τουρκία που είναι η κύρια χώρα εισόδου. Αποσυμφόρηση των νησιών μας που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστών. Παραμονή όσων δεν δικαιούνται ασύλου σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Θα ήθελα να επισημάνω δύο ακόμη θέματα. Πρώτον, ο πρωθυπουργός με παρρησία παραδέχθηκε ότι η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν λάθος και προχώρησε άμεσα στην επανασύστασή του για καλύτερο συντονισμό. Δεύτερον, το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που θα μας απασχολεί για αρκετά χρόνια. Η Ευρώπη και πιάστηκε απροετοίμαστη, χωρίς κανένα σχέδιο και ήρθε αντιμέτωπη με τους «εθνικούς εγωισμούς» πολλών κρατών που δεν δέχονται κανένα μετανάστη ή πρόσφυγα στο έδαφός τους. Απαιτείται άμεση ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης γιατί ασφαλώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα η Ιταλία και η Ελλάδα που αποτελούν τις δύο πύλες εισόδου των μεταναστευτικών ροών. Ίση κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απαράδεκτο, ασύμβατο με τις ευρωπαϊκές μας αξίες να μην δέχεται καμία χώρα κάποιο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων από τα 4.500 παιδιά που είναι σήμερα στην Ελλάδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Andreas    27.01.2020 18:27

    KYRIE YPOYRGE, OI PROGONOI MAS TOY “21 EDOSAN THN ELLHNIKH GH SE EMAS, MAS EMPISTEYTIKAN NA THN PROSTATEYOYME KAI NA THN FRONTIZOYME KAI EMEIS, H KALYTERA EMEIS KAI AYTOI POY MAS KYBERNANE GINAME OI PRODOTES TOY EAYTOY MAS EGKA8ISTONTAS TOYS ISLAMISTES POY STELNOYN KATHE MERA OI TOYRKOI STHN XORAN MAS OTAN STH EYROPH DEN TOYS THELH KANEIS PAROTI AYTOI DEN YPEFERAN APO TOYS TOYRKOYS. GIAYTO KYRIE YPOYRGE PROSTATEYSATE KAI KATHARISTE THN ELLADA APO TON ISLAMISMO PRIN EINAI POLY ARGA DIOTI TO 2050 HDH THA EIMASTE PIO LIGOI APO TOYS MOYSOYLMANOYS.

Σχολιασμός άρθρου