Ρεπορτάζ

Ημερίδα «Τουρισμός και Περιβάλλον» από τον Σύλλογο Δ/ντών Ξενοδοχείων

Μία νέα σημαντική πρωτοβουλία έρχεται να αναλάβει ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, διοργανώνοντας την πρώτη ημερίδα με θέμα «Τουρισμός και Περιβάλλον», όπου θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι των τουρ οπερέιτορς και των φορέων πιστοποίησης Green Key και Travel Life.

Στην ημερίδα που στοχεύει να αναδείξει τη Ρόδο ως ένα ποιοτικό, πράσινο προορισμό, εναρμονισμένο με την ολοένα ισχυρότερη τάση της αειφορίας, θα προσκληθούν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και των τοπικών φορέων.
Οι προσκεκλημένοι θα παρουσιάσουν αναλυτικά για τις πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και οι προορισμοί συνολικά, έτσι ώστε να αναγνωριστεί η περιβαλλοντική τους ταυτότητα και να λάβουν την σχετική πιστοποίηση. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν από τους τοπικούς φορείς οι πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στον προορισμό.
Πλέον, η ποιότητα του τουριστικού προορισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πράσινες τακτικές και ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, αποσκοπεί στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την προσαρμογή του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στις νέες προκλήσεις! Πλέον τα ξενοδοχεία που σκοράρουν ψηλά, δεν θα βραβεύονται από τους τουρ οπερέιτορς, εάν δεν έχουν την απαιτούμενη περιβαλλοντική πιστοποίηση από τους αναγνωρισμένους φορείς, γεγονός που αποδεικνύει τη βαρύτητα που δίνει η τουριστική βιομηχανία στις πράσινες πρακτικές!
Όπως εξηγεί, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Ματσίγκος, οι νέες κλιματολογικές συνθήκες και οι συνήθειες των επισκεπτών επιβάλλουν την προσαρμογή σε νέα δεδομένα. «Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών επιβάλλει την λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή του κλάδου φιλοξενίας και των προορισμών στα νέα δεδομένα. Οι ευρωπαίοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι γύρω από τα ζητήματα αυτά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Σκανδιναβών οι οποίοι επηρεάζονται σημαντικά από το κίνημα της Greta Thunberg που έχει καταφέρει να πείσει για το μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αεροπλάνων.
Διοργανώνουμε αυτή την ημερίδα, διαπιστώνοντας τη βαρύτητα που έχουν πλέον οι πράσινες τακτικές στον Τουρισμό και καλέσαμε τους ειδικούς να μας ενημερώσουν για πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόζουμε εντός και εκτός ξενοδοχείων. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι η Ρόδος σέβεται το περιβάλλον, μεριμνά για την προστασία του και ότι είναι ένας ποιτικός και eco friendly προορισμός. Ανοίγουμε λοιπόν ένα ευρύ διάλογο με αυτή την πρώτη ημερίδα με σκοπό να καθιερωθεί και να αποτελέσει θεσμό», είπε ο κ. Ματσίγκος.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου 2020 σε χώρο που θα καθοριστεί στο προσεχές διάστημα.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η υπερεργασία των ερωτηματολογίων που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης έρευνας ποιότητας προορισμού που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου σε συνεργασία πάντα με το Αμερικανικό Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 900 ερωτηματολόγια, επαρκέστατο δείγμα προκειμένου να εξαχθούν τα προσδοκώμενα συμπεράσματα και να συγκριθούν με τα πορίσματα των προηγούμενων ερευνών οι οποίες αποτελούν χρήσιμους οδηγούς για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου