ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν νοιάζεται στο ελάχιστο για το Δημόσιο συμφέρον και την αεροναυτιλία της χώρας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σαντορινιός

Κατά τη διάρ­κεια της χθε­σι­νής συζή­τη­σης, στην αρμόδια Επι­τροπή της Βουλής επί του Νομο­σχε­δίου του Υπουρ­γείου Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών «Σύσταση, λει­τουρ­γία και αρμο­διό­τη­τες Αρχής Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας, ρύθμιση ζητη­μά­των Υπη­ρε­σίας Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας και άλλες δια­τά­ξεις», τοπο­θε­τή­θηκε ο βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Δωδε­κα­νή­σου. Ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός επι­σή­μανε ότι η Κυβέρ­νηση νομο­θε­τεί την απα­ξί­ωση της Υπη­ρε­σίας Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας, της Αρχής Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας, των εργα­σια­κών και μισθο­λο­γι­κών συν­θη­κών των εργα­ζο­μέ­νων και της ασφά­λειας όλων των αερο­δρο­μίων της χώρας, την ώρα που η Βουλή λει­τουρ­γεί με ειδικές συν­θή­κες και που η ΕΕ εφαρ­μό­ζει δια­φο­ρε­τι­κές πολι­τι­κές.

Ø Μέσα σε lock down και με ειδικές συν­θή­κες λει­τουρ­γίας της Βουλής, η Κυβέρ­νηση «περνάει» κρίσιμα νομο­σχέ­δια

«Δεν μπορεί να συζη­τάει η Βουλή, μέσα σε αυτές τις ειδικές συν­θή­κες, τόσο σημα­ντικά νομο­σχέ­δια, που δεν επεί­γουν και παράλ­ληλα εγεί­ρουν σοβαρά κοι­νω­νικά και εργα­σιακά ζητή­ματα, χωρίς την αυτο­πρό­σωπη παρου­σία των Βου­λευ­τών. Δίνετε την εντύ­πωση πως αξιο­ποιεί­ται τις ιδιαί­τε­ρες αυτές συν­θή­κες νομο­θέ­τη­σης της Βουλής για να «περνάτε» τέτοια Νομο­σχέ­δια. Πρέπει να στα­μα­τή­σει αυτή η δια­δι­κα­σία και να έρχο­νται προς συζή­τηση μόνο όσα νομο­σχέ­δια άπτο­νται στην αντι­με­τώ­πι­σης της παν­δη­μίας».

Ø Η Κυβέρ­νηση νομο­θε­τεί την επί της ουσίας κατάρ­γηση του δημο­σίου ελέγχου των Αερο­δρο­μίων

«Το συγκε­κρι­μένο νομο­σχέ­διο του Υπουρ­γείο Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών φέρνει τη συρ­ρί­κνωση της Αρχής Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας, μείωση προ­σω­πι­κού και την κατάρ­γηση των τοπικών δημο­σίων υπη­ρε­σιών. Η μόνη δημόσια παρου­σία πλέον θα είναι το Τελω­νείο. Η Κυβέρ­νηση ουσια­στικά παρα­δί­δει στα ιδιω­τικά συμ­φέ­ρο­ντα τον έλεγχο των αερο­δρο­μίων, αφού εξαι­τίας της μείωσης του προ­σω­πι­κού, μόνο τυπικά θα μπορεί το δημόσιο να ελέγχει τα αερο­δρό­μια, με απο­τέ­λε­σμα να γίνο­νται οι ιδιώτες ανε­ξέ­λεγ­κτοι δια­χει­ρι­στές. Και όλα αυτά την ώρα που σύμφωνα με τις Συμ­βά­σεις Παρα­χώ­ρη­σης υπάρχει ολό­κληρο κεφά­λαιο προ­βλέ­ψεων στο οποίο τονί­ζε­ται ο ρόλος της ΑΠΑ, στον έλεγχο της παροχής των υπη­ρε­σιών αερο­δρο­μίου. Τα Αερο­δρό­μιά μας, πλέον, θα είναι σαν λιμάνια, χωρίς λιμε­ναρ­χείο».

«Επι­πλέον, αν και η Κυβέρ­νηση μας κατη­γό­ρησε για λαϊ­κι­σμό, η ουσία είναι ότι η μετα­τροπή της Υπη­ρε­σίας Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας, σε ΝΠΔΔ, σημαί­νει το πρώτο βήμα για την ιδιω­τι­κο­ποί­ησή της.

Νομο­θε­τώ­ντας τη δυνα­τό­τητα η ΑΠΑ να δια­μορ­φώ­νει το σχέδιο ελέγχου επι­δό­σεων της ΥΠΑ, ανε­ξέ­λεγ­κτα, χωρίς να γίνεται διευ­κρί­νιση για ποιο­τι­κούς ή μετρή­σι­μους δείκτες είναι μια επι­κίν­δυνη επιλογή. Αυτή η δυνα­τό­τητα, στα χέρια μιας Κυβέρ­νη­σης σα τη δική σας, μπορεί να αφήσει ανοι­χτές μεθο­δεύ­σεις ώστε να τεθούν ανέ­φι­κτοι στόχοι, να μειωθεί η αξιο­πι­στία και το διεθνές status της ΥΠΑ και η FRAPORT, με αφορμή τυχόν χαμηλή αξιο­λό­γηση της ΥΠΑ, να επι­λέ­ξει ιδιώτη πάροχο αερο­ναυ­τι­λίας, όπως για παρά­δειγμα την TFS την οποία ούτως ή άλλως, σήμερα έχει ως σύμ­βουλο. Το Δημόσιο, έτσι, μετα­τρέ­πε­ται ουσια­στικά απλά σε ένα πάροχο υπη­ρε­σιών αερο­ναυ­τι­λίας, χωρίς ουσια­στική ελεγ­κτική αρμο­διό­τητα πάνω στους δια­χει­ρι­στές των αερο­δρο­μίων, τη στιγμή που σήμερα στην Ε.Ε. γίνεται συζή­τηση για την δυνα­τό­τητα ελεύ­θε­ρης επι­λο­γής των παρόχων αερο­ναυ­τι­λίας, από τους δια­χει­ρι­στές αερο­δρο­μίων».

Ø Σημα­ντικά τα προ­βλή­ματα που θα προ­κύ­ψουν στα νησιω­τικά αερο­δρό­μια

«Ιδιαί­τερα προ­βλή­ματα, από αυτή την απορ­ρύθ­μιση που φέρνει η Κυβέρ­νηση στη λει­τουρ­γία της Αρχή Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας, πρό­κει­ται να αντι­με­τω­πί­σουν τα νησιω­τικά αερο­δρό­μια καθώς τίθεται εν αμφι­βόλω η ασφά­λεια των υπη­ρε­σιών τους αλλά και της αερο­ναυ­τι­λίας γενικά. Πως φαντά­ζε­ται η Κυβέρ­νηση ότι θα λει­τουρ­γούν τα αερο­δρό­μια των μικρών νησιών, τα υδα­το­δρό­μια που σχειά­ζε­ται να κατα­σκευα­στούν ή τα ελι­κο­δρό­μια, με μια ΑΠΑ κεντρικά συγκε­ντρο­ποι­η­μένη και με μικρό­τερο προ­σω­πικό;».

Ø Τσου­νάμι στα εργα­σιακά των υπαλ­λή­λων της Αρχής Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας

«Η μείωση του προ­σω­πι­κού της AΠΑ, και η μετα­φορά τους στην ΥΠΑ, δημιουρ­γεί σοβαρά εργα­σιακά ζητή­ματα επι­σφά­λειας στους συγκε­κρι­μέ­νους εργα­ζό­με­νους, αφού δεν προ­βλέ­πε­ται το αντι­κεί­μενο της εργα­σίας τους, κατά τη μετα­φορά τους και δεν υπάρχει καμία πρό­βλεψη για το νέο μισθο­λο­γικό τους καθε­στώς».

Ø Στήριξη στις Αερο­με­τα­φο­ρές…… αλά Ελλάδα ή αλά…. Γερ­μα­νία

«Η Κυβέρ­νηση δίνει 120εκ για τη στήριξη της AEGΕAN, χωρίς καμία όμως δια­σφά­λιση για την από­κτηση προ­νο­μίων προς όφελος του Δημο­σίου ή προ­στα­σία των θέσεων εργα­σίας. Αλλά αφού αρέσει στην Κυβέρ­νηση να συγκρί­νε­ται με την Γερ­μα­νία, να σας πούμε ότι στην αντί­στοιχη περί­πτωση, το γερ­μα­νικό δημόσιο παίρνει μετοχές της εται­ρείας, παίρνει θέση στο ΔΣ της εται­ρείας, αποκτά δικαί­ωμα βέτο και δια­σφα­λί­ζει τις θέσεις εργα­σίας των εργα­ζο­μέ­νων της εται­ρείας, σε αντί­θεση με όσα κάνετε δηλαδή εσείς της ΝΔ εδώ. Άρα στη Γερ­μα­νία η στήριξη των εται­ρειών αερο­με­τα­φο­ράς σημαί­νει δια­σφά­λιση για Δημόσιο και τους εργα­ζό­με­νους, στην Ελλάδα σημαί­νει ότι οι εται­ρείες παίρ­νουν λεφτά, χωρίς καμία δια­σφά­λιση για το δημόσιο συμ­φέ­ρον».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.