Οι εργαζόμενοι στη ΔΟΥ Ρόδου και στο τελωνείο συμμετείχαν χθες στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στην κατάθεση προς διαβούλευση του σχεδίου του ειδικού μισθολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους αλλά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία, το ειδικό μισθολόγιο συνδέεται με τα περιγράμματα θέσης και την αξιολόγηση και θέτει ζήτημα μισθολογικής αβεβαιότητας αλλά και ανισότητας.
Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι το σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς οι διατάξεις του είναι γενικές και αόριστες, ενώ δεν υπάρχει η απαιτούμενη πληροφόρηση για το βαθμολόγιο με τα 13 κλιμάκια που θέτει το ύψος των αμοιβών του κάθε κλιμακίου και τον αριθμό των υπαλλήλων. Παράλληλα, δεν επιλύει το θέμα της απόδοσης της προσωπικής διαφοράς, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μισθολογική διαφοροποίηση ανάμεσα στους εργαζόμενους στην ΑΑΔΕ και στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι στην ΑΑΔΕ δηλώνουν ότι το νέο μισθολόγιο, συνδεδεμένο με την αξιολόγηση, μπορεί να ξεκινά από το δικό τους κλάδο, δεν αποκλείεται όμως να επεκταθεί σε όλο το δημόσιο
«Ξεκίνησε αίφνης η διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο την περίοδο αυτή της πανδημίας και ενώ υπάρχουν ασάφειες γύρω από το μισθολόγιο-βαθμολόγιο και την αξιολόγηση. Η ατομική στοχοθεσία που προωθεί το νομοσχέδιο, θα οδηγήσει μοιραία σε συνθήκες ανθρωποφαγίας μεταξύ των συναδέλφων. Ο μόνος τρόπος για να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας και τον προβληματισμό μας, ήταν η πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαμε και σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δ.Ο.Υ. Νομού Δωδεκανήσου κ. Θεοδόσης Στεφανάκης. Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας των ΔΟΥ έχει διευρυνθεί από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των φορολογουμένων κατά τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Ειδικότερα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, το κοινό εξυπηρετείται μέχρι τις 17.00 (για προγραμματισμένες συναντήσεις μόνο), ενώ οι ταμειακές συναλλαγές πραγματοποιούνται μέχρι τις 15.00. Οι ΔΟΥ λειτουργούν από τις 7.00 έως τις 19.00. Μεταξύ 17.00 και 19.00 εξυπηρετούνται μόνο κλήσεις προς τη γραμματεία των ΔΟΥ για τον προγραμματισμό συναντήσεων. Αυξημένη είναι η κίνηση στο τμήμα μητρώου και εισοδήματος στη ΔΥΟ Ρόδου. Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πραγματοποιούνται πολλές μεταβιβάσεις ακινήτων, επίσης κατατίθενται «σωρηδόν» πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, κυρίως από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων rent a car.
Την ίδια στιγμή παρουσιάζουν υστέρηση από 40% έως 50% τα έσοδα των ΔΟΥ σε πανελλήνιο επίπεδο, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την πανδημία του κορονοϊου και με την μετάθεση οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία τον Απρίλιο του 2021 (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών. Παραμένει ακόμη ασφαλής η εικόνα ων εισπράξεων σε τοπικό επίπεδο και αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί τον Δεκέμβριο από την ετήσια έκθεση της περιφερειακής φορολογικής διοίκησης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ