Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή Ρόδου μέσα στο Κοιμητήριο του Ταξιάρχη, ύστερα και από την ψήφιση του νέου Κανονισμού για τα Κοιμητήρια σε όλο το νησί.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Στάμος -αρμόδιος σε θέματα Εμπορίου, Εκκλησιαστικών Θεμάτων, Σχέσεων με την Εκκλησία, Θρησκευμάτων και Κοιμητηρίων:
«Εχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο νέος Κανονισμός και σιγά σιγά μπορούμε να πούμε ότι είναι ορατή η βελτίωση εντός του χώρου του Κοιμητηρίου. Πέραν των παρεμβάσεων, καθαρισμών κ.λπ. έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης (το οποίο, σημειωτέον, χρονολογείται από το 1960 και παρουσιάζει συνεχή προβλήματα) καθώς και η μόνωση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιερού Ναού και των παραρτημάτων που υπάρχουν. Η ηλεκτρονική καταγραφή των μνημάτων, οικογενειακών τάφων κ.λπ. έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ προχωρούν, οι παρεμβάσεις για τις δημόσιες τουαλέτες στον χώρο της λαϊκής –εκτός του Κοιμητηρίου».
Ο κ. Στάμος ανέφερε ακόμη πως στο Κοιμητήριο του Ταξιάρχη τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. «Την ίδια ώρα, προσπαθούμε να βρούμε έναν χώρο για να δημιουργηθεί ένα μικρό νεκροταφείο ζώων συντροφιάς, σε συνεργασία με την πρόεδρο της δημοτικής ενότητας Ρόδου κα Μάνθα Ζιώγου», ανέφερε.
ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ
ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ
Ερωτηθείς από την «δ» ο κ. Στάμος για το Πανορθόδοξο Κέντρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου -στο οποίο, ενώ έχουν γίνει παρεμβάσεις και εργασίες, έχει ‘κολλήσει’ στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, λόγω αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος- ήταν κατηγορηματικός:
«Μετά από πολλά χρόνια και ταλαιπωρία, δυστυχώς, το Πανορθόδοξο Κέντρο επέστρεψε στο ΤΑΙΠΕΔ. Ξεκινήσαμε νέους αγώνες για να επανέλθει στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου λόγω καθυστερήσεων (είχε παραχωρηθεί από το δημόσιο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο κι εκείνο με την σειρά του, το παραχώρησε στην Ι.Μ. Ρόδου, αλλά τελικώς, επανήλθε στο δημόσιο). Παρενέβησαν και πολλά χρόνια νομικών αγώνων από τις προσφυγές κάποιων κατοίκων και σήμερα, παραμένει σε εκκρεμότητα.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, αποφασίστηκε να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, σε όλα τα επίπεδα ώστε να επανέλθει κι επιτέλους, να λειτουργήσει.
Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε νεώτερα. Έχουμε απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών που έχει την ευθύνη και στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν παρεμβάσεις και από κυβερνητικούς.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι μόλις τα καταφέρουμε, θα μπορέσει να ανοίξει τις πύλες του και να λειτουργήσει όπως αρμόζει. Άλλωστε υπάρχουν μέσα ολοκληρωμένοι οι χώροι, με αντικείμενα κ.λπ.
Ευχόμαστε να προχωρήσουν όλα μέσα στο επόμενο έτος ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει και τον ναό του πολιούχου της Δ.Κ. Ρόδου, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, ο οποίος, είναι έτοιμος».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ