Συνεντεύξεις

Π. Kατσιδώνης: «Τακτικές εκβιασμού για την Νέα Αγορά ακολουθεί ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος!»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Μάχη» με τον χρόνο, για να διατηρήσουν και να διασώσουν τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους, δίνουν οι 60 εναπομείναντες καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς. Μετά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου που εξελίχθηκε σε «θρίλερ» και κατέληξε σε ήττα για την δημοτική αρχή, όλα είναι ανοιχτά για να βρεθεί μια λύση. Από την μία ο δήμαρχος Ρόδου επιμένει να προχωρήσει στην ανάθεση του κτηρίου συνολικά σε ιδιώτη και από την άλλη, οι καταστηματάρχες, αγωνιούν για το μέλλον τους, αφού κανονικά θα πρέπει να γίνουν εξώσεις στο τέλος του 2018.
Σε συνέντευξή του σήμερα στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Νέας Αγοράς, κ. Παναγιώτης Κατσιδώνης, εμφανίζεται αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά όσα προηγήθηκαν και έφεραν την κατάσταση στην σημερινή της μορφή. Εκφράζει παράλληλα την πλήρη απογοήτευσή του τόσο για την στάση του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, απέναντι στους καταστηματάρχες, που έχουν απομείνει, ενώ δηλώνει την έντονη ανησυχία όλων για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για να λήξουν τα συμβόλαια των καταστημάτων και η δημοτική αρχή, τους έχει ήδη απειλήσει με εξώσεις στις αρχές του νέου έτους. Δηλώνει πάντως, ότι είναι όλοι αποφασισμένοι να το φτάσουν έως το τέλος και δεν θα κάνουν πίσω, μέχρι να δικαιωθούν.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Κατσιδώνη, εξηγήστε μας πώς και πότε ξεκίνησε όλη η «περιπέτεια» των καταστηματαρχών και γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ;
Να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Επί δημαρχίας κ. Στάθη Κουσουρνά, πάρθηκε μια απόφαση για ανανέωση των μισθωμάτων μας, επί δωδεκαετία. Ετοιμάστηκαν τα συμβόλαια να υπογραφούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2014 με βάση τον τότε νόμο και πέρασε από δημοτικό συμβούλιο. Από εκεί και πέρα όταν προκηρύχθηκαν εκλογές και υποψήφιος δήμαρχος ήταν ο κ. Χατζηδιάκος, τα συμβόλαιά μας «πάγωσαν». Εμείς, περιμέναμε και όταν ανέλαβε ο νέος δήμαρχος, ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έφερε νέα πρόταση για ανανέωση συμβολαίων για τρία χρόνια και όσοι ήταν οικονομικώς τακτοποιημένοι, προχώρησαν σε ανανεώσεις των συμβολαίων τους. Εμείς, ως διοικητικό συμβούλιο, ταχθήκαμε υπέρ της πρότασης και δεχτήκαμε αυτή την ανανέωση. Ωστόσο, οι όροι δεν μας ικανοποιούσαν. Γι αυτό προσφύγαμε στο πολυμελές και στο ΣτΕ. Αυτές οι αποφάσεις, εκκρεμοδικούν. Επειδή το πολυμελές δικάστηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018, αναμένουμε την σχετική απόφαση ενώ αναμένουμε και το ΣτΕ. Μιλάμε για τα συμβόλαια από το 2015 έως 31.12.2018. από εκεί και πέρα, από τότε που έγιναν οι εξώσεις το 2015, εμείς ως δ.σ. Από εκεί και πέρα, εμείς προτείναμε και προσπαθήσαμε να συνεννοηθούμε με τον δήμαρχο, να αξιοποιηθούν τα καταστήματα τα οποία παρέμειναν κενά. Από αυτή την κατάσταση, είναι όλοι χαμένοι. Θα μπορούσαν να βγουν σε διαγωνισμό, να δοθεί το περιθώριο σε όσους ενδιαφέρονται να τα ενοικιάσουν και να επέλθει μια ομαλότητα στην αγορά –και στην λειτουργία της Νέας Αγοράς.
• Σε αυτό δεν σας απάντησε ποτέ ο δήμαρχος Ρόδου;
Όχι, δεν είχαμε καμία θετική εξέλιξη σε αυτό. Συνεχίζουμε εδώ και δύο σεζόν (οδεύουμε προς την τρίτη) με ένα σωρό κενά καταστήματα, ενώ ο ίδιος ο Δήμος Ρόδου χάνει πόρους. Εάν η Νέα Αγορά λειτουργούσε υπό κανονικές συνθήκες και είχαν δοθεί τα κενά καταστήματα, ο Δήμος Ρόδου θα είχε έσοδα περίπου 2εκ. ευρώ το χρόνο ενώ με την σημερινή κατάσταση, τα έσοδα είναι γύρω στις 750.000 ευρώ το έτος. Επομένως, καταλαβαίνετε, ότι πάνω από 1κ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο ο Δήμος Ρόδου, μόνον από τη Νέα Αγορά.

• Με όλα αυτά φτάσαμε στην πρόταση της δημοτικής αρχής να δοθεί η Νέα Αγορά σε ιδιώτη, για 40 χρόνια με τους γνωστούς όρους. Αυτό όμως, σας βρίσκει αντίθετους. Πώς είδατε το προτιμησιακό;
Φυσικά, διότι μας λένε ότι τα καταστήματά μας πρέπει να μείνουν άδεια ώστε να δοθούν όλα μαζί στον ιδιώτη που θα αναλάβει το έργο. Όσον αφορά το προτιμησιακό, η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι μας έδωσε έξι χρόνια (τρία και τρία) και μας κατηγόρησε ότι «πετάξαμε» την πρόταση. Δεν είναι έτσι. Η τελευταία πρόταση του Δήμου Ρόδου, ήταν να μας δοθούν τρία χρόνια για όσο θα είναι μέσα ο εργολάβος και η Νέα Αγορά να έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο –συν τρία ως παράταση. Καταλαβαίνουμε όλοι όμως, ότι εάν γίνει αυτό, η επισκεψιμότητα και η εμπορικότητα του κτηρίου και των επιχειρήσεών μας, θα είναι μειωμένη. Θυμίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η Νέα Αγορά έχει φτάσει στο ναδίρ αφού η κίνηση πέφτει συνεχώς και μαζί με αυτό, τα έσοδα. Παρ όλα αυτά, επιμένουν σε αυτή την πρόταση. Να ξεκαθαρίσω κάτι: εμείς είμαστε υπέρ του να φτιαχτεί η Νέα Αγορά διότι το κτήριο πρέπει να συντηρηθεί.
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα ταλαιπωρηθούμε, θα «πονέσουμε», διατηρώντας τις επιχειρήσεις μας. Και εννοείται πως είμαστε διατεθειμένοι να πληρώνουμε τα ενοίκιά μας κανονικά –σε αυτό δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Αυτή την «χασούρα» όμως όλων αυτών των ετών, εμείς πώς θα την καλύψουμε;
• Σας ανησυχεί η προοπτική να εκτιναχτούν τα ενοίκια με την είσοδο του ιδιώτη;
Αυτό αφορά το δεύτερο σκέλος της πρότασης του Δήμου Ρόδου, που μας λέει ότι αφού αποπερατωθούν όλα τα έργα στη Νέα Αγορά, ο ιδιώτης είναι υποχρεωμένος να μας δώσει ακόμη τρία χρόνια, αλλά με ενοίκια που θα προκύπτουν από άλλο μαθηματικό τύπο. Δηλαδή: με βάση το τι ξόδεψε αυτός, με βάση το κέρδος του, την φορολογία του, όλους τους φόρους που πρέπει να εισπράξει και να αποδώσει και μαζί μ’ αυτά, το ενοίκιο που θα πληρώνει στον Δήμο Ρόδου. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: ένα κατάστημα 25τ.μ. με ενοίκιο 850 ευρώ, με τον μαθηματικό τύπο θα ξεπεράσει τις 2.000 – 2.500 ευρώ τον μήνα! Εάν λοιπόν ο κάθε επιχειρηματίας έχει περάσει πέντε χρόνια με ένα σωρό οικονομικές ζημιές και θεωρείται «προτιμησιακό» να πάρει ένα κατάστημα με 2.500 ευρώ ενοίκιο, ποιον συμφέρει τελικά;
Να σας πω και το άλλο. Καμία από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσει να ανανεώσει συμβόλαιο χωρίς να έχει προηγούμενες οφειλές (φόροι, ενοίκια κ.λπ.) –όλα αυτά τα χρόνια που εννοείται ότι θα κατασκευάζεται η Νέα Αγορά, με τον ιδιώτη μέσα.
• Πώς σας φάνηκε ο τρόπος με τον οποίο σας αντιμετώπισε ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής μέσα στο δημοτικό συμβούλιο; Και μάλιστα ο κ. Χατζηδιάκος επιμένει σε αυτό και το έχει επαναλάβει σε πρόσφατες δηλώσεις του.
Αυτή την τακτική του «εκβιασμού» την ακολουθεί ο κ. Χατζηδιάκος εδώ και αρκετά χρόνια. Γι αυτό τον λόγο, και τα συμβόλαια που υπογράψαμε –πάλι εκβιαστικά- πριν από τρία χρόνια, τα υπογράψαμε για να μείνουμε μέσα αλλά ταυτόχρονα προσφύγαμε και στην δικαιοσύνη. Το ίδιο πάει να κάνει πάλι. Και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, η ομιλία κυρίως του νομικού συμβούλου κ. Δήμου Μουτάφη, δεν ήταν απλώς εκβιαστική. Ήταν σαν να μας έβαζε το «όπλο στον κρόταφο». Εμείς είχαμε κάνει μια πρόταση ώστε ένα μέρος των χρημάτων, το 1εκ. ευρώ από τα 4εκ. που μας είπαν ότι απαιτούνται, να τα βάζουμε εμείς, οι καταστηματάρχες. Δεν έγινε δεκτή. Τελικά ο τόπος, χάνει από αυτή την διαμάχη και την αδιαλλαξία. Εμείς όμως δεν θα κάνουμε πίσω και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας με ένδικα μέσα.
• Αν τώρα στο τέλος του έτους θα σας πουν ότι πρέπει να φύγετε τι θα κάνετε;
Έχουμε δώσει σε δικηγορικό γραφείο εντολή να κάνει διερευνητικές κινήσεις για να δούμε τι μπορεί να γίνει με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε να έρθει και τροπολογία στη Βουλή. Δεν μας μένει κάτι άλλο να κάνουμε αλλά θα παλέψουμε. Πάντως, αυτό που είπε ο κ. Χατζηδιάκος σε δηλώσεις του, ότι δεν θα «προικίσει με 5εκ. ευρώ τους καταστηματάρχες» είναι απαράδεκτο. Δεν είμαστε καταληψίες, πληρώνουμε κανονικά, είμαστε κύριοι στις υποχρεώσεις μας και τέτοια νοοτροπία, δυστυχώς εμένα με εξοργίζει! Δεν σας κρύβω, ότι πολλοί καταστηματάρχες έχουν αγανακτήσει, πολλοί δεν ξέρουν αν θα ανοίξουν ξανά αλλά όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε. Είμαστε 60 επιχειρήσεις και 300 εργαζόμενοι. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε όλα στην τύχη…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου