Ειδήσεις

Απάτες στο διαδίκτυο με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Παρ’ ολίγον θύμα μιας καλοστημένης απάτης από αετονύχηδες του διαδικτύου, που χρησιμοποιούν ως «δόλωμα», για την είσπραξη προκαταβολών από ανυποψίαστους χρήστες, δελεαστικές τιμές για την πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, θα έπεφτε γνωστός Ροδίτης ανθοπώλης.
Πιο συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας βρήκε σε γνωστό ιστότοπο πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων ένα φορτηγό αυτοκίνητο τύπου Volkwagen Caddy, 1600 κυβικών, με καύσιμο πετρέλαιο και 36.274 χιλιόμετρα, που επωλείτο έναντι 8.950 ευρώ.
Η αγγελία στο διαδίκτυο είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας γνήσιας αγγελίας ακόμη και φωτογραφίες από το εσωτερικό και το εξωτερικό του αυτοκινήτου, στοιχεία του αμαξώματος και της μηχανικής του κατάστασης.
Η τιμή ήταν εξαιρετικά δελεαστική και ο Ροδίτης επιχειρηματίας επικοινώνησε με το email της μικρής αγγελίας για πληροφορίες ζητώντας του μάλιστα το κινητό του τηλέφωνο για να έχουν επικοινωνία.
Στο μήνυμα του απάντησε ο απατεώνας, που του συστήθηκε ως Έλληνας, που διαμένει στην Μεγάλη Βρετανία.
Του συστήθηκε στις μετέπειτα συνομιλίες του ως ιατρός και του ζήτησε να του καταβάλει ως προκαταβολή για τον «αρραβώνα» το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ και να του αποστείλει την ταυτότητα του για να ολοκληρώσει την γραφειοκρατική διαδικασία μεταβίβασης του οχήματος.
Ο Ροδίτης επιχειρηματίας αρνήθηκε να προκαταβάλει το ποσό και τότε ο απατεώνας του πρότεινε να αναλάβει εκείνος το κόστος αποστολής του αυτοκινήτου και εκτελωνισμού του στη Ρόδο και να δεσμευτεί για την εξόφλησή του με την παράδοσή του στο νησί.
Για να τον πείσει του απέστειλε μάλιστα το αντίγραφο μιας αστυνομικής ταυτότητας, στην οποία υποτίθεται ότι απεικονιζόταν ο ίδιος και του ζήτησε να του αποστείλει αντίγραφο της δικής του.
Ο Ροδίτης αναζήτησε τα στοιχεία που απεικονίζονταν στην ταυτότητα που του απεστάλη και διαπίστωσε ότι ανήκε σε έναν κάτοικο του νομού Αιτωλοκαρνανίας.
Επρόκειτο για έναν μαρμαροτεχνίτη και όχι ιατρό, όπως του είχε συστηθεί ο απατεώνας, με τον οποίο και επικοινώνησε για να διαπιστώσει έκπληκτος, ότι ο ίδιος απατεώνας του είχε αφαιρέσει με δόλιο τρόπο χρηματικό ποσό ύψους 1.300 ευρώ και έκανε χρήση της ταυτότητάς του!!
Ο Ροδίτης επιχειρηματίας έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία τα οποία και θα υποβάλει αρμοδίως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου για να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του απατεώνα.
Η συγκεκριμένη πάντως απάτη είναι γνωστή στο διαδίκτυο. Υπάρχουν απατεώνες που δημοσιεύουν συγκεκριμένα αγγελίες πωλήσεων αυτοκινήτων σε χαμηλές τιμές, πιο χαμηλές από αυτές που περιμένει ίσως κανείς, με αποτέλεσμα κάποιοι ενδιαφερόμενοι να σπεύδουν να αγοράσουν δίνοντας προκαταβολή.
Για παράδειγμα, ας πάρουμε ένα αυτοκίνητο με μέση τιμή αγοράς στις σχετικές ιστοσελίδες μεταχειρισμένων στα 5.000 ευρώ. Αυτοί οι “αετονύχηδες” που παριστάνουν τους ιδιώτες, χρησιμοποιούν ως κράχτη την τιμή ενός ιδίου αυτοκινήτου στις 3.000 ευρώ.
Τηλεφωνεί ο ενδιαφερόμενος -σκεπτόμενος ότι πέτυχε “τεφαρίκι”- και παίρνει την απάντηση ότι και κάποιος άλλος ενδιαφέρεται.
Ωστόσο, αν καταθέσει σε έναν τραπεζικό λογαριασμό μια προκαταβολή π.χ. 500 ευρώ, θα αποσυρθεί η αγγελία από το διαδίκτυο.
Δεν είναι λίγοι οι αφελείς που προβαίνουν σε αυτή την ενέργεια, αγνοώντας την υπάρχουσα προειδοποίηση στις ιστοσελίδες πώλησης αυτοκινήτων.
Μεγάλη προσοχή λοιπόν όταν πρόκειται να αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και κυρίως από το internet. Πρέπει να ζητήσετε να δείτε το αυτοκίνητο από κοντά και να το πάτε σε ένα συνεργείο της εμπιστοσύνης σας για έλεγχο (έχετε κάθε δικαίωμα).
Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε συμφωνία ζητήστε να δείτε τα χαρτιά του οχήματος και στη συνέχεια προχωρήστε στην αγορά.
Επιπλέον η αγορά έχει γεμίσει με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που εισάγονται από το εξωτερικό και κυρίως από την Γερμανία καθώς και από αυτοκίνητα που προέρχονται από εταιρείες ενοικιάσεων και leasing.
Ενώ λοιπόν, το κοντέρ του αυτοκινήτου γράφει 50-60.000 χιλιόμετρα, στην πραγματικότητα τα οχήματα αυτά έχουν 150-200.000 χιλιόμετρα.
Το δε «γύρισμα» των χιλιομέτρων γίνεται (με ένα laptop), ηλεκτρονικά και δεν είναι ανιχνεύσιμο εύκολα, εκτός αν το αυτοκίνητο υποστεί ειδικό έλεγχο από μηχανικό.
Το τραγικότερο όλων είναι ότι εκατοντάδες αγοραστές έχουν υποστεί τροχαία ατυχήματα από βλάβες που παρουσίασαν τα κατά τα άλλα «άριστα συντηρημένα και με χαμηλά χιλιόμετρα» μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καθώς στην πραγματικότητα επρόκειτο για αυτοκίνητα με μεγάλη χρήση και φθορές.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι έμποροι τέτοιων αυτοκινήτων δεν επιτρέπουν προ της πωλήσεως την μετάβαση του αυτοκινήτου για έλεγχο σε συνεργείο του μηχανικού της επιλογής του υποψήφιου αγοραστή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου