ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξης Τσίπρας: Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσίπρας Μουζάλας

Mε τη χαρα­κτη­ρι­στική φράση «οι άνθρω­ποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα» απευ­θυ­νό­με­νος προς τους ηγέτες της ΕΕ και άλλους ευρω­παί­ους αξιω­μα­τού­χους, ο Έλληνας Πρω­θυ­πουρ­γός κατά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το Μετα­να­στευ­τικό στην Βιέννη έδωσε το στίγμα της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης υπο­γραμ­μί­ζο­ντας για μια ακόμη φορά πως το προ­σφυ­γικό ζήτημα δεν είναι κάτι που μπορεί να αφορά μόνο τις χώρες υπο­δο­χής αλλά αντι­θέ­τως ένα θέμα που πρέπει να αντι­με­τω­πι­στεί σε ευρω­παϊκό αλλά και παγκό­σμιο επίπεδο

Σύμφωνα με κυβερ­νη­τι­κές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας επέ­μεινε στο ζήτημα της εφαρ­μο­γής της μετε­γκα­τά­στα­σης και ταυ­τό­χρονα ανα­φέρ­θηκε στην ανάγκη ανά­λη­ψης του βάρους από τις χώρες προ­ο­ρι­σμού, μιλώ­ντας για δίκαιο επι­με­ρι­σμό των προ­σφύ­γων αλλά και αλλη­λεγ­γύη.

Για τη μετε­γκα­τά­σταση η δέσμευση της Ευρώπης ήταν για 66.000 σε δύο χρόνια και έχουν γίνει 4.000, ενώ η Ελλάδα έχει ανοίξει 7.700 θέσεις. Γι’ αυτό η ελλη­νική θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εφαρ­μογή των συμπε­ρα­σμά­των του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου για ουσια­στική επι­τά­χυνση της μετε­γκα­τά­στα­σης.

Η ελλη­νική πλευρά εκτιμά ως θετικό το γεγονός της πρό­σκλη­σης και της συμ­με­το­χής του Έλληνα πρω­θυ­πουρ­γού στη σημε­ρινή σύνοδο, κάτι που, υπεν­θυ­μί­ζε­ται, δεν είχε γίνει πέρυσι.

Ο Αλέξης Τσίπρας προ­σήλθε με τις δικές του θέσεις, τις οποίες είχε παρου­σιά­σει ανα­λυ­τικά και στον ΟΗΕ, με κεντρική τη θέση ότι το προ­σφυ­γικό είναι ζήτημα αντι­με­τώ­πι­σης από όλες τις χώρες και ότι δεν λύνεται με φράχτες και μονο­με­ρείς ενέρ­γειες, ούτε με παρα­βί­αση του Διε­θνούς Δικαίου, δηλαδή με αντι­λή­ψεις που θεωρούν το Διεθνές Δίκαιο πολυ­τέ­λεια και που ζητούν επα­να­προ­ω­θή­σεις στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρίες, ο κ. Τσίπρας επέ­μεινε στο ζήτημα της εφαρ­μο­γής της μετε­γκα­τά­στα­σης, έδωσε ιδιαί­τερη έμφαση στη συμ­φω­νία της ΕΕ-Τουρκίας που πρέπει να στη­ρι­χθεί από όλους.

Οι κυβερ­νη­τι­κές πηγές ανα­φέ­ρουν ότι αυτή τη στιγμή οι ροές παρου­σιά­ζουν σημάδια αύξησης (ενώ ήταν κάτω από 100 ανά ημέρα, τώρα είναι 150 άνθρω­ποι ανά ημέρα) και η ελλη­νικη πλευρά παράλ­ληλα με την ικα­νο­ποί­ηση που εκφρά­ζει για την εφαρ­μογή της συμ­φω­νίας και τα απο­τε­λέ­σματα που έχει, επι­μέ­νει ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντεί­νει τις προ­σπά­θειες, κάτι που έθεσε και στην πρό­σφατη συνά­ντηση του με τον Ρ. Τ. Ενρ­το­γάν, στη Ν. Υόρκη.

Οι ίδιες πηγές επα­να­λάμ­βα­ναν ότι η Ελλάδα υπο­στη­ρί­ζει το ζήτημα της βίζας, υπό την προ­ϋ­πό­θεση – όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα – τήρησης των κρι­τη­ρίων που έχουν τεθεί από την Ευρω­παϊκή Ένωση.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός, επίσης, ζήτησε ενί­σχυση για αύξηση των στε­λε­χών των υπη­ρε­σιών ασύλου στα νησιά άμεσα και ταχύ­τατα. Η Ελλάδα έχει διπλα­σιά­σει τη στε­λέ­χωση και θα τοπο­θε­τή­σει ακόμα 44, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί και χρειά­ζε­ται ενί­σχυση. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το ευρω­παϊκό γραφείο για το ‘Ασυλο έχει δεσμευ­τεί για 400 στελέχη.

Ανα­φο­ρικά με το ζήτημα της προ­στα­σίας των συνόρων, κατά τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρίες, η ελλη­νική πλευρά εκτός από τη συνερ­γα­σία με τη Frontex, πριν από μια εβδο­μάδα έχει κάνει και αίτημα για επέ­κταση συνερ­γα­σίας με τη Frontex στα βόρεια σύνορα, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι οι παρά­νο­μοι δρόμοι μετα­νά­στευ­σης είναι κλει­στοί και ότι ο μόνος που είναι νόμιμος είναι αυτός που ανοί­γε­ται με τη συμ­φω­νια ΕΕ- Τουρ­κίας, δηλαδή ο δρόμος των μετε­γκα­τα­στά­σεων και των επε­να­γκα­τα­στά­σεων.

Ως προς το ζήτημα της απο­συ­μπί­ε­σης των νησιών, οι ίδιες πηγές υπεν­θυ­μί­ζουν ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός είχε θέσει κατά τη συνά­ντηση του με τον Ρ.Τ Ερντο­γάν στη Ν. Υόρκη, ότι κάποιοι θα πρέπει να μετα­φερ­θούν σε χώρους κλει­στού τύπου στην ενδο­χώρα. Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, έχει συμ­φω­νη­θεί σε χαμη­λό­τερο επίπεδο να γίνουν διμε­ρείς συζη­τή­σεις για το πώς μπορεί αυτό να οργα­νω­θεί.

Εξίσου σημα­ντικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι εκείνο των επι­στρο­φών στις χώρες προ­έ­λευ­σης, με την ελλη­νική πλευρά να επι­θυ­μεί να γίνουν τέτοιες συμ­φω­νίες από την ΕΕ κεντρικά με τέτοιες χώρες, και όχι μόνο μεταξύ ευρω­παϊ­κών χωρών με κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως συμ­βαί­νει σήμερα.

Επίσης, Ελλάδα ζητά την ανα­θε­ώ­ρηση του Δου­βλί­νου, το οποίο στις σημε­ρι­νές συν­θή­κες κρίσης με τις τερά­στιες ροές έχει κατα­στεί ξεπε­ρα­σμένο. Το ζήτημα της ανα­θε­ώ­ρη­σης το έβαλε πολύ έντονα η Ιτα­λί­α­στον ΟΗΕ, στην 4η στρογ­γυλή τράπεζα για το προ­σφυ­γικό.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.