Τοπικές Ειδήσεις

41 κάτοικοι των Καλυθιών προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά μονάδας ανακύκλωσης ΑΕΚΚ

Eνώπιον του Γ’ Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί την 1η Δεκεμβρίου 2021 με εισηγητή την Πάρεδρο κ. Ανθή Σπανού η προσφυγή 41 κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας για την αναστολή πράξεων της διοίκησης, που αφορούν στην εγκατάσταση επεξεργασίας ΑΕΚΚ της εταιρείας του κ. Νικολάου Χατζηκάλφα στις Καλυθιές.
Η Δικηγορική Εταιρεία των Αθηνών «Φλογαΐτης – Σιούτη και Συνεργάτες» άσκησε συγκεκριμένα αίτηση ακύρωσης και αναστολής για λογαριασμό των κ.κ. Παναγιώτη Αντωνά του Σταματίου, Θεοδώρου Μάστορα του Βασιλείου, Γεωργίου Βιτσέντζου του Πανορμίτη, Μιχαήλ Βαγιανού του Σωτηρίου, Γεωργίου Σαρίκα του Μιχαήλ, Κωνσταντίνου Σωτηράκη του Σάββα, Λαζάρου Ιωαννίδη του Ιωάννη, Αναστασίας Δεσπονά του Εμμανουήλ, Παναγιώτη Κεπέρη του Εμμανουήλ, Μιχαήλ Τσακίρη του Βασιλικού, Εμμανουήλ Σαββιού του Μιχαήλ, Φωτεινής Σωτηράκη του Μιχαήλ, Αναστασίας Σταυρή του Βασιλείου, Αναστασίας Μιαούλη του Σκεύου, Ελένης Καφετζή του Σάββα, Παρασκευής Ταχραμάνη του Βασιλείου, Μιχαήλ Σωτηράκη του Στέργου, Παναγιώτη Σωτηρίου του Γεωργίου, Μαρίας Κώστα του Ιωάννη, Όλγας Καρύπη του Ευσταθίου, Βασίλη Ποντίου του Μαργαρίτη, Ελευθερίου Καραδημήτρη του Νικολάου, Νικολάου Καραδημήτρη του Ελευθερίου, Αναστασίας Καραγιάννη του Βαγιανού, Κερασάς Μαχαιρίδου του Λαζάρου, Σάββα Σωτηράκη του Κωνσταντίνου, Βασιλείου Σωτηράκη του Σάββα, Αναστασίου Αναστασά του Αναστασίου, Δέσποινας Σαριδάκη του Αλεξάνδρου, Παναγιώτη Κεπέρη του Εμμανουήλ Μιχαήλ Κασταμούλα του Αντωνίου, Σπυρίδωνος Τσίκκη του Γεωργίου, Σταυρούλας Πολυχρόνη του Παναγιώτη, Ελένης Κρασσά, Γεωργίου Κώστα του Δημητρίου, Χρήστου Ζαννάκη του Γεωργίου, Θωμά Σωτρίλλη του Στέργου, Στέργου Σωτρίλλη του Θωμά, Μάριου Γρηγορά του Γεωργίου, Νικολέτας Αργυρού του Στέργου και Πέτρου Τσούλλου του Γεωργίου.
Ζητούν μεταξύ άλλων την αναστολή εκτέλεσης και την χορήγηση προσωρινής διαταγής της οικοδομικής άδειας Κατηγορίας 1 της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου και αποφάσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την μονάδα ΑΕΚΚ της εταιρείας του κ. Νικολάου Χατζηκάλφα και κάθε άλλης συναφούς, πράξης ή παράλειψης της Διοίκησης, προγενέστερης ή μεταγενέστερης.
Τονίζουν ότι το έννομο συμφέρον τους θεμελιώνεται στο γεγονός ότι άπαντες είναι κάτοικοι του οικισμού Καλυθιών, ο οποίος απέχει περίπου 3 χλμ από το επίμαχο έργο, δημότες της περιοχής και ιδιοκτήτες ακινήτων και ιδίως γεωργικών εκτάσεων και καλλιεργειών πέριξ της περιοχής στην οποία πρόκειται να εγκατασταθεί η μονάδα ανακύκλωσης ΑΕΚΚ.
Επισημαίνουν, ότι από την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου θα προκληθεί βλάβη στο φυσικό, πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής.
Ειδικότερα, πέραν της υποβάθμισης του ίδιου του περιβάλλοντος μέσω ιδίως των δυσμενών συνεπειών που θα προκληθούν στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της γειτνιάζουσας περιοχής υπαγόμενης στο δίκτυο Natura 2000 και του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, απειλείται και η ζωή, η υγεία και το βιοτικό τους επίπεδο. Και τούτο, διότι θα προκληθεί ρύπανση του αέρα μέσω της δημιουργίας σκόνης, κυρίως από τη μεταφορά των υλικών με φορτηγά οχήματα και τη διαλογή, θρυμματισμό και αποθήκευση των υλικών αυτών, η οποία θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους, ιδίως αναπνευστικά και οφθαλμολογικά.
Επίσης, η επεξεργασία των αποβλήτων θα προκαλέσει, όπως τονίζουν ρύπανση του εδάφους από διαλύτες, χημικό, επεξεργασμένα ξύλα, λάδια, καθώς και ρύπανση των υδάτων μέσω της κατείσδυσης των διάφορων διαλυτών χημικών και λαδιών, όπως και μέσω της πλύσης των οχημάτων μεταφοράς.
Τα ανωτέρω απειλούν, όπως εκθέτουν, με βεβαιότητα να μολύνουν τις γεωτρήσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη θέση της επίμαχης εγκατάστασης και από τις οποίες υδροδοτείται μεγάλο μέρος των κατοίκων του νησιού και αρδεύονται καλλιέργειες.
Η επιμόλυνση δε, του υδροφόρου ορίζοντα θα επηρεάσει την ποιότητα του πόσιμου νερού, γεγονός που με τη σειρά του θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την υδρόβια ζωή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου