Η “αφρόκρεμα” του Ισραήλ, επιχειρηματίες, που συγκαταλέγονται στους πλουσιότερους της χώρας τους, επέλεξαν φέτος τη Σύμη για τις διακοπές τους.
Συνολικά 120 άτομα, Ισραηλινοί με τις οικογένειές τους, έφθασαν στο νησί με τις υπερπολυτελείς θαλαμηγούς τους, όπου έχουν προγραμματίσει να παραμείνουν για τέσσερις ημέρες.
Μαζί με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο έχοντας ως βάση το Ισραήλ, έφτασαν στο νησί και καλλιτέχνες, που έχουν αναλάβει τη διασκέδασή τους.
Κάθε βράδυ, συγκεντρώνονται στο σκάφος μεγιστάνα Ισραηλινού το οποίο παραπέμπει σε κατάλυμα πολυτελείας, όπου διαφορετικός τραγουδιστής αναλαμβάνει να τους διασκεδάσει μέχρι το πρωί και στη συνέχεια επιστρέφει στην πατρίδα του.
Το βράδυ της Πέμπτης, κάλεσαν διάσημο Τούρκο τραγουδιστή, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην χώρα του, ο οποίος τους διασκέδασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, και το πρωί της Παρασκευής επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.
Οι Ισραηλινοί, επέλεξαν τη Σύμη ως έναν από τους σταθμούς της κρουαζιέρας που πραγματοποιούν στη Μεσόγειο, με δέκα υπερπολυτελή σκάφη.
Τα ονόματά τους, για λόγους ασφαλείας, δεν μπορούν να δημοσιευτούν, ωστόσο πρόκειται για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε Αμερική και Ευρώπη, καταξιωμένοι και ιδιαιτέρως γνωστοί στο χώρο τους.
Σε μια από τις εκδηλώσεις τους, κάλεσαν και τον δήμαρχο της Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα, στον οποίον εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το νησί, για την ιδιωτικότητα που τους προσφέρει αλλά και την ασφάλεια και ανανέωσαν το ραντεβού τους και για την επόμενη χρονιά.
Στην παρέα των Ισραηλινών, βρίσκεται και το γνωστό μοντέλο Μichaela Βercu, που έκανε μεγάλη καριέρα την δεκαετία του 1980, σε μεγάλες πασαρέλες (στη φωτό με τον δήμαρχο της Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέρα από την παρέα των Ισραηλινών επιχειρηματιών, στο νησί βρίσκονται και πολλοί Τούρκοι, που μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως λέει ο δήμαρχος, επανέκαμψαν και τις τελευταίες ημέρες η κίνηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Όπως έγραψε η «δ» λόγω των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων ιδιαιτέρως μετά την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καταγράφηκε “εγκράτεια” στις κρατήσεις από την γείτονα χώρα προς τα νησιά μας. Σε σχέση με άλλες χρονιές, η σεζόν ξεκίνησε με λιγοστές κρατήσεις αλλά και προσεγγίσεις σκαφών από την Τουρκία. Ως γνωστόν οι Τούρκοι αποτελούν “αιμοδότες” της τοπικής οικονομίας της Σύμης και η απουσία τους έγινε ιδιαίτερα αισθητή. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, αυτό φαίνεται να αλλάζει σύμφωνα με τον κ. Παπακαλοδούκα, που επιβεβαιώνει ότι οι προσεγγίσεις σκαφών από την Τουρκία, έχουν πυκνώσει, με αφορμή και την εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ.
Η Σύμη αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Τούρκων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο, είναι εύποροι και ενισχύουν σημαντικά την τοπική οικονομία.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ