Συνεντεύξεις

Aθ. Eξαδάκτυλος: «Εχουμε μια εκτεταμένη επιδημία ιδιαιτέρως σε τουριστικούς προορισμούς»

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, με τις οποίες θα βρεθούμε όλοι αντιμέτωποι κρούει, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Όπως αναφέρει, το 4ο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, και προσθέτει ότι από βδομάδα σε βδομάδα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων λόγω της πολύ γρήγορης μετάδοσης που έχει η μετάλλαξη Δέλτα.
Ο κ. Εξαδάκτυλος, καλεί όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50, να σπεύσουν να εμβολιαστούν διότι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον και τονίζει πως το σύστημα υγείας δεν δέχεται ακόμη μεγάλη πίεση, καθώς, αυτή τη στιγμή έχουμε πολλούς ανθρώπους που νοσηλεύονται θετικοί στον κορωνοϊό αλλά είναι κυρίως νέοι οι οποίοι νοσούν ελαφρά.
Σύμφωνα με την εκτίμησή του, «από τη στιγμή που θα εμβολιαστούμε όλοι, θα μας ταλαιπωρήσει πολύ λιγότερο από όσο υπό άλλες συνθήκες. Θα έχουμε και άλλες μεταλλάξεις μέχρι να μετατραπεί σε έναν ιό που θα μας απασχολεί, όπως η γρίπη, αλλά σίγουρα δεν θα είναι αυτό που ζούμε τους τελευταίους 17 μήνες…»
• Κύριε Εξαδάκτυλε, να ξεκινήσουμε από την επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και να σας ζητήσω ένα πρώτο σχόλιο.
Έχουμε μια εκτεταμένη επιδημία ιδιαιτέρως σε τουριστικούς προορισμούς. Φαίνεται ότι είμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα το οποίο έχει αρχίσει νωρίτερα από το αναμενόμενο και αφορά κυρίως στις νεώτερες ηλικίες. Γι αυτό τον λόγο, ενώ έχουμε αυξημένους αριθμούς ανθρώπων που ανιχνεύονται θετικοί στον κορωνοϊό, δεν έχουμε βαριές νοσηλείες, ούτε και απώλειες –ακόμη.
• Ωστόσο, αυτό δείχνει πως είναι μια μετάλλαξη η οποία είναι επικίνδυνη και απειλεί τόσο τους ανεμβολίαστους όσο και τους εμβολιασμένους;
Η μετάλλαξη Δέλτα, είναι γνωστό ότι είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες και κατά 100% από την αρχική μορφή του ιού που και αυτός ήταν ένας ταχέως μεταδιδόμενος ιός. Συνεπώς, με τα επίπεδα των μέτρων που υπάρχουν στην κοινωνία θα πρέπει, λογικά, να συμπεράνουμε ότι όλοι θα… συναντηθούμε με τον ιό.
Οι εμβολιασμένοι με πολύ καλύτερες πιθανότητες και ασφάλεια, ενώ οι ανεμβολίαστοι –ανάλογα με την ηλικία τους- θα έχουν είτε ηπιότερη είτε βαρύτερη νόσηση.
Για τους άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι ένα ‘στοίχημα’ το οποίο καλό θα ήταν να το αποφύγουν και να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα. Γιατί αυτές οι ηλικίες, αναμένεται να ταλαιπωρηθούν και από αυτούς, κάποιοι θα νοσήσουν βαρύτερα και κάποιοι θα δώσουν μάχη: κάποιοι θα την κερδίσουν, κάποιοι θα την χάσουν.
• Εσείς που έχετε εικόνα για όλη την χώρα, οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες, έχουν εμβολιαστεί και σε ποια ποσοστά;
Έχουν εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 70-75% ανάλογα με τις ηλικίες. Αλλά σε αυτές τις ηλικίες επιδιώκουμε να εμβολιαστεί το 100% διότι το ζητούμενο είναι να εμβολιαστούν όλοι.
Άλλωστε με την μετάλλαξη Δέλτα που κινείται ταχύτερα από τις προηγούμενες μορφές του ιού, για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε αυτό που ονομάζουμε ‘ανοσία κοινότητας’ ή ‘ανοσία αγέλης’ θα πρέπει να έχει εμβολιασμένο το 80-85% του πληθυσμού λόγω της ταχύτητας της μετάδοσης.
• Ο εμβολιασμός για τις μικρές ηλικίες, πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
Ναι, πρέπει να γίνει: κατ’ αρχάς σε ευπαθή άτομα και ακολούθως, σε άτομα που ζουν σε σπίτια όπου υπάρχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Αυτό θα πρέπει να γίνει για να αποκλειστεί μια ενδεχόμενη μετάλλαξη που θα έχουμε κάποια στιγμή και θα χτυπήσει τις νεαρές ηλικίες.
Ωστόσο, πρώτη προτεραιότητα και άμεση ανάγκη είναι να εμβολιαστούν οι άνω των 50 ετών.
• Επειδή κυριαρχεί αναστάτωση: κάποιοι επιμένουν να μην θέλουν να εμβολιαστούν, άλλοι είναι αρνητές, άλλοι πιστεύουν σε διάφορες θεωρίες αντιδρώντας υπερβολικά και άλλοι έχουν πρόβλημα υγείας. Τι θα τους λέγατε;
Οι άνθρωποι που λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούν, είναι η κατηγορία εκείνη που πρέπει να έχει τη συμπάθεια όλων μας. Και είναι λίγοι, δεν είναι τόσο πολλοί και περιμένουν να προστατευτούν από όλους εμάς, τους υπόλοιπους. Τώρα, όποιος έχει φοβίες, απορίες ή ερωτηματικά, να ρωτήσει τους ειδικούς για να τα λύσει. Γιατί οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν εξατομικευμένα και όχι γενικώς και αορίστως. Και βέβαια, να μην τα ψάχνουν στο διαδίκτυο. Για όσους βλέπουν οράματα ή μια αλήθεια που δεν μπορεί να την κατανοήσει κανένας άλλος, δεν θέλουν με τίποτα να ακούσουν ότι η Γη γυρίζει και δεν είναι επίπεδη… γι αυτούς, δεν έχουμε να πούμε τίποτα.
Τα έχουμε πει όλα, έχουμε ενημερώσει προς πάσα κατεύθυνση, με απόλυτη ειλικρίνεια, με απόλυτο ρεαλισμό και με σαφήνεια τι συμβαίνει. Εάν είναι άνω των 50, όταν θα συναντήσουν τον ιό, τους ευχόμαστε να έχουν μια επιτυχή έκβαση γιατί όταν θα συμβεί, θα είναι με μειωμένες γι αυτούς πιθανότητες.
Πάντως, το σύστημα υγείας προς το παρόν ‘αντέχει’ αυτό το τέταρτο κύμα, καθώς όπως αναφέρατε κι εσείς, δεν είναι σε βαριά κατάσταση τα περισσότερα περιστατικά.
Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλούς ανθρώπους που νοσηλεύονται θετικοί στον κορωνοϊό αλλά είναι κυρίως νέοι οι οποίοι νοσούν ελαφρά. Για την ώρα, βλέπουμε αυξημένες εισαγωγές στις κλινικές (και όχι στις εντατικές) ενώ δεν έχουμε πολλούς θανάτους. Αυτά όμως, αυξάνονται αργότερα από την αύξηση των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση με εμβολιασμένο το 50% των άνω των 50 ετών δεν περιμένουμε να δούμε βαριά επίδραση στο σύστημα όπως είχαμε στα προηγούμενα κύματα του ιού.
Βέβαια και λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουμε πλέον περιοριστικά μέτρα, εάν αρρωστήσουν μαζικά οι 400-500.000 ανεμβολίαστοι, μπορεί να πιέσει το σύστημα υγείας.
Γι αυτό λέω πως οι άνω των 50 πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν διότι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα. Έχει ξεκινήσει σε κάποιες ομάδες. Κατά την άποψή σας, πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες ομάδες;
Κοιτάξτε, εμείς πιστεύουμε ότι στις ομάδες οι οποίες είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν, η υποχρεωτικότητα είναι ένα ορθό και επιβεβλημένο μέτρο. Ειδικά για τους υγειονομικούς, θα αποδειχθεί και σωτήριο καθώς έχουμε απώλειες γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι εάν είχαν εμβολιαστεί κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχαν αυτή την κατάληξη.
Για όποιες άλλες επαγγελματικές ομάδες κρίνει η κυβέρνηση ότι πρέπει να εμβολιαστούν τα μέτρα είναι απολύτως δικαιολογημένα. Από ιατρική άποψη, δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης ενώ από νομική άποψη έχει γίνει μια εξαντλητική συζήτηση και είναι καιρός να ολοκληρώσουμε αυτή την ιστορία και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
• Για να κλείσουμε, κατά τις εκτιμήσεις σας για πόσο ακόμη θα μας ταλαιπωρήσει αυτή η πανδημία; Πότε θα τελειώσουμε με αυτή την κατάσταση;
Εκτιμώ ότι από τη στιγμή που θα εμβολιαστούμε όλοι, θα μας ταλαιπωρήσει πολύ λιγότερο από όσο υπό άλλες συνθήκες. Θα έχουμε και άλλες μεταλλάξεις μέχρι να μετατραπεί σε έναν ιό που θα μας απασχολεί όπως η γρίπη, αλλά σίγουρα δεν θα είναι αυτό που ζούμε τους τελευταίους 17 μήνες…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου