Συνεντεύξεις

Θ. Bασιλακόπουλος: «Ο εμβολιασμός είναι η μόνη ελπίδα για να καταφέρουμε όλοι μαζί να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας»

Σε όλα τα ερωτήματα για την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, απαντάει σήμερα σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική» ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Βασιλακόπουλος, «ο εμβολιασμός είναι η μόνη ελπίδα για να καταφέρουμε όλοι μαζί να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας και κυρίως να επανέλθει η ζωή μας στην προ πανδημίας κατάσταση». Σχολιάζοντας την έξαρση των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα, υπογραμμίζει πως είναι αναγκαία η εκ νέου λήψη μέτρων προστασίας και φυσικά, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες ομάδες ώστε να προστατευτούν εκείνοι που έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους.
Ειδικά για τις μικρές ηλικίες, εκτιμά πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός τους για να συμμετέχουν όλοι στην προσπάθεια αφού απαιτείται να εμβολιαστεί το 80-85% του γενικού πληθυσμού και μαζί με τους νοσήσαντες, να είμαστε όλοι περισσότερο ασφαλείς. Για σους επιμένουν να είναι αρνητές, αναφέρει πως πρέπει να προσέχουν πώς ενημερώνονται και από ποιες πηγές. «Ο μόνος σωστός τρόπος ενημέρωσης είναι οι επιστημονικές εταιρείες και οι επίσημοι φορείς υγείας. Όλοι όσοι εκφράζουν άποψη χωρίς να έχουν καμία επιστημονική βάση είναι λάθος και οδηγούν και άλλους ανθρώπους σε λάθος αποφάσεις…» δηλώνει μεταξύ άλλων.

Κύριε Βασιλακόπουλε, να ξεκινήσουμε από την επιδημιολογική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αυτή την ώρα στην Ελλάδα. Διανύουμε ήδη το τέταρτο κύμα της πανδημίας;
Εάν θεωρήσουμε ότι είχε τελειώσει το προηγούμενο κύμα μπορούμε να το ονομάσουμε ως τέταρτο, εάν λάβουμε υπόψη ότι το κυρίαρχο στέλεχος είναι το Δέλτα, το οποίο καθημερινά αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής του και ως εκ τούτου είναι αυτό που θα οδηγήσει και θα επικρατήσει σε αυτή την επιδημιολογική επιδείνωση.
Βέβαια, παρατηρούμε ότι αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση και κυρίως σε τουριστικές περιοχές όπως τα νησιά.
Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αποτελεί φαινόμενο όλης της νότιας μεσογειακής τουριστικής Ευρώπης, καθώς ο Μέσος Όρος του 13ημέρου είναι πολύ υψηλός σε αυτές τις χώρες. Στην χειρότερη θέση βρίσκεται η Κύπρος και ακολουθούν, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός πως οι άνθρωποι προσπάθησαν να πάρουν πίσω τις ζωές τους και να ζήσουν –κουρασμένοι από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα- με τον τρόπο που ζούσαν παλιά. Γρήγορα αντιλήφθηκαν όλοι ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, κυρίως όταν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης είναι περί το 50% στην χώρα.
Είναι αλήθεια πως σε αυτή την φάση της πανδημίας, και οι εμβολιασμένοι ανησυχούν για την μετάλλαξη Δέλτα.
Κοιτάξτε, το κύμα αυτό αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους. Βέβαια, όσον αφορά στους πλήρως εμβολιασμένους, δεν σημαίνει ότι είναι καλυμμένοι 100% αφού μπορεί ένας εμβολιασμένος να κολλήσει τον ιό και να νοσήσει –αλλά με πάρα πολύ λίγες πιθανότητες να νοσήσει βαριά. Το τέταρτο κύμα πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους.
Κατά τις εκτιμήσεις σας, αυτό το κύμα με την μετάλλαξη Δέλτα, πόσο θα κρατήσει;
Μέχρις ότου να εμβολιαστούμε ή να νοσήσουμε σε άθροισμα άνω του 80%.
Άρα ο εμβολιασμός, είναι επιτακτική ανάγκη κατά την άποψή σας;
Ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση που έχουμε.

Χρειάζονται και άλλα μέτρα προστασίας; Βλέπουμε ότι υπάρχει μια χαλάρωση.
Προφανώς και απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προστασίας. Όπως σας ανέφερα, μέχρις ότου φτάσουμε στο 80-85% της ανοσιολογικής κάλυψης (εμβόλια συν φυσική νόσηση) δεν μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αρέσει και όπως ζούσαμε παλαιότερα. Δεν μπορούμε να διοργανώνουμε πάρτι σε κλαμπ, σε σπίτια και να συμμετέχουμε σε τέτοιες μαζικές δραστηριότητες χωρίς προστασία. Αυτά όλα οδηγούν σε έκρηξη κρουσμάτων, ιδίως τώρα που έχουμε το πιο μεταδοτικό στέλεχος.
Ο εμβολιασμός στις μικρές ηλικίες, πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
100% πρέπει να γίνει για πάρα πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν οι μικρές ηλικίες μπορεί να μην νοσούν βαριά, αλλά πολλά ελληνόπουλα ταλαιπωρούνται ενώ είναι και μεγάλος ο αριθμός των εισαχθέντων σε ΜΕΘ. Επιπλέον, μπορούν να μεταδώσουν εύκολα στους υπόλοιπους ενώ όσο αφήνουμε τον ιό να πολλαπλασιάζεται (είτε σε μικρές είτε σε μεγάλες ηλικίες) τόσο ο ιός θα κάνει λάθη, θα γίνονται μεταλλάξεις με συνέπεια τα εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
Μερίδα συμπολιτών μας, επιμένουν να μην θέλουν να εμβολιαστούν, άλλοι είναι αρνητές, άλλοι πιστεύουν σε διάφορες θεωρίες αντιδρώντας υπερβολικά και άλλοι έχουν πρόβλημα υγείας. Τι θα τους λέγατε και τι απαντάτε σε όσους φοβούνται για το τι θα συμβεί στα επόμενα χρόνια μετά τον εμβολιασμό;
Όσοι έχουν προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να εμβολιαστούν, είναι ελάχιστοι στην πραγματικότητα. Υπάρχουν ελάχιστες αντενδείξεις για τον εμβολιασμό. Ως εκ τούτου κάτι τέτοιο δεν αποτελεί δικαιολογία και σε τελική ανάλυση, μπορούμε να δούμε εάν κάποιος μπορεί να κάνει ένα εμβόλιο ή όχι. Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που είναι αρνητές, θεωρώ πως είναι θύματα παραπληροφόρησης. Δυστυχώς, το διαδίκτυο με όλη την γνώση που μας προσφέρει έχει και ένα μεγάλο κακό: μπορεί οποιοσδήποτε να γράψει ό,τι θέλει χωρίς κανέναν περιορισμό, όποια ψευδή άποψη θελήσει και να παρασύρει άλλους για διάφορα πράγματα. Το έχω ξαναπεί ότι ο μόνος σωστός τρόπος ενημέρωσης είναι οι επιστημονικές εταιρείες και οι επίσημοι φορείς υγείας. Όλοι όσοι εκφέρουν άποψη χωρίς να έχουν καμία επιστημονική βάση είναι λάθος και οδηγούν και άλλους ανθρώπους σε λάθος αποφάσεις.
Για κείνους που φοβούνται, νομίζω πως πλέον υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία από τον εμβολιασμό: έχουν γίνει πάνω από 3δις δόσεις σε όλο τον κόσμο με πραγματικά ελάχιστες παρενέργειες. Π.χ. υπάρχει και φόβος για το τι θα συμβεί μετά από τέσσερα χρόνια. Όταν εμβολιάζομαι, εκθέτω τον εαυτό μου σε μια πρωτεΐνη (που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισέρχεται στα κύτταρά μας). Εγώ σας λέω πως όταν δεν εμβολιαστεί κάποιος και νοσήσει φυσιολογικά και γίνεται καλά, τότε έχει εκτεθεί τόσο στην συγκεκριμένη πρωτεΐνη όσο και στις άλλες πρωτεΐνες του κορωνοϊού. Γιατί να εκτεθώ μέσω του εμβολίου θα έχω δημιουργήσει πρόβλημα ενώ μέσω της φυσικής νόσησης δεν θα έχω; Απλή απορία…

Ωστόσο, υπάρχει επαρκής ενημέρωση πέραν της παραπληροφόρησης. Τους τελευταίους 17-18 μήνες, ενημερωνόμαστε επαρκέστατα, θα έλεγα.
Προφανώς! Αλλά οι μειοψηφίες, πάντα κάνουν περισσότερο… θόρυβο. Και αν προκληθεί αυτός ο θόρυβος (όπως προκαλείται) δεν ελέγχεται το τι παρουσιάζεται και πολλές φορές δεν έχει επιστημονικό υπόβαθρο.
Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα. Έχει ξεκινήσει σε κάποιες ομάδες. Κατά την άποψή σας, πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες ομάδες;
Προφανώς. Όλες οι ομάδες που έρχονται σε επαφή με το κοινό και θέτουν άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, ως βασική προϋπόθεση. Είναι σα να λέμε ότι ως προϋπόθεση να οδηγείς αυτοκίνητο, είναι να μην είσαι μεθυσμένος! Μπορεί κάποιος να σου πει ότι είναι κακό για την υγεία σου κι εσύ να λες δεν πειράζει, εγώ θα οδηγήσω μεθυσμένος και θα βάλω σε κίνδυνο τους άλλους.
Κατά τις εκτιμήσεις σας πότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, στην προ πανδημίας ζωή μας;
Όταν εμβολιαστεί ένα ποσοστό από 75 έως 80% και σε αυτό προσθέσετε κι εκείνους που θα έχουν αποκτήσει ανοσία λόγω φυσικής νόσησης. Κι αυτό γιατί τότε, ο ιός δεν θα βρίσκει ποιον να μολύνει (αφού μπορεί να ζήσει μόνον μέσα στον άνθρωπο) και σιγά σιγά θα εξαφανιστεί.
Κι εδώ να προσθέσω ότι κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Όμως τα χρησιμοποιούμε επειδή μαζικά εμβολιάσαμε σχεδόν όλο τον πληθυσμό, οι ιοί δεν είχαν να βρουν ξενιστή. Γι αυτό λέω ότι είναι η μοναδική λύση.
Το σύστημα υγείας προς το παρόν ‘αντέχει’ αυτό το τέταρτο κύμα;
Δυστυχώς, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μας έχουν πενταπλασιαστεί και αυτή τη στιγμή είναι σε διπλάσιο αριθμό από ό,τι τα εξιτήρια. Εάν συνεχίσουμε έτσι, το σύστημα υγείας θα πιεστεί και όταν σιγά σιγά θα μετατοπίζεται ο Μέσος Όρος ηλικίας νοσησάντων σε μεγαλύτερες ηλικίες, θα φανεί πιο έντονα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου