- Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε συστάσεις συμμόρφωσης προς τουριστικά καταλύματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους.
- Καταγγελίες αφορούσαν πρακτικές όπως η φωτογράφιση ταυτοτήτων και πιστωτικών καρτών, οι οποίες παραβιάζουν τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.
- Η Αρχή ζήτησε από τις ξενοδοχειακές ενώσεις να ενημερώσουν τα μέλη τους για τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης, όπως η αποφυγή λήψης φωτοαντιγράφων εγγράφων ταυτοποίησης.
- Οι τουριστικές επιχειρήσεις καλούνται να διασφαλίσουν τη διαφάνεια και την αναλογικότητα στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, παρέχοντας σαφή ενημέρωση στους πελάτες τους.
Συστάσεις συμμόρφωσης απηύθυνε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς τουριστικά καταλύματα, κ.λπ. για πρακτικές που ακολουθούν έναντι των πελατών τους που παραβιάζουν τους νομοθετικούς κανόνες προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων.
Η Αρχή με αφορμή καταγγελίες που υποβλήθηκαν για ορισμένες πρακτικές συλλογής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, απηύθυνε συστάσεις συμμόρφωσης προς τα εμπλεκόμενα τουριστικά καταλύματα και συγχρόνως απευθύνθηκε στις ξενοδοχειακές ενώσεις, καλώντας τις να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους σχετικά με την ορθή εφαρμογή των αρχών του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και τις σχετικές υποχρεώσεις συμμόρφωσης.
Αναλυτικότερα, οι καταγγελίες αφορούσαν ιδίως τη φωτογράφιση ή λήψη φωτοαντιγράφου δελτίων ταυτότητας πελατών με σκοπό την καταχώριση στοιχείων ταυτοποίησης ή την έκδοση φορολογικών παραστατικών και τη φωτογράφιση ή λήψη φωτοαντιγράφου των δύο όψεων πιστωτικών καρτών πελατών και τη διατήρηση των αντιγράφων αυτών για μελλοντική χρήση σε περίπτωση αμφισβήτησης συναλλαγών.
Οι πρακτικές αυτές σύμφωνα με την Αρχή, παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του ΓΚΠΔ και συγκεκριμένα την αρχή της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και διαφάνειας της επεξεργασίας, την αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων, καθώς και, κατά περίπτωση, τις υποχρεώσεις προστασίας δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό και εξ΄ ορισμού. Περαιτέρω, οι πρακτικές αυτές σύμφωνα με την Αρχή, αυξάνουν αδικαιολόγητα κινδύνους μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, απάτης ή οικονομικής ζημίας για τα υποκείμενα των δεδομένων.
Παράλληλα, η Αρχή ζήτησε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος να ενημερώσουν τα μέλη τους για την ανάγκη συμμόρφωσης με τις αρχές του ΓΚΠΔ, τηρώντας ιδίως τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
α) Να μην λαμβάνουν ούτε να διατηρούν φωτοαντίγραφα ή φωτογραφίες δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων ή άλλων εγγράφων ταυτοποίησης, δεδομένου ότι δεν υφίσταται ειδική και σαφής νομοθετική πρόβλεψη που το επιβάλλει.
β) Να μην φωτογραφίζουν, φωτοτυπούν ή αποθηκεύουν αντίγραφα πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών πελατών.
γ) Να διασφαλίζουν ότι κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στηρίζεται σε κατάλληλη νομική βάση και ότι έχει προηγηθεί η απαραίτητη αξιολόγηση της αναγκαιότητας και αναλογικότητας των μέτρων που εφαρμόζονται.
δ) Να παρέχουν στους πελάτες σαφή, εύκολα προσβάσιμη και επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων, τόσο μέσω των ιστοσελίδων τους όσο και με κάθε άλλο κατάλληλο μέσο.
ε) Να επανεξετάσουν τις εσωτερικές διαδικασίες υποδοχής πελατών (check-in), πληρωμών και διαχείρισης κρατήσεων, ενημερώνοντας σχετικά το προσωπικό τους, ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή της αρχής της ελαχιστοποίησης των δεδομένων.
Πηγή: newmoney.gr
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

.gif)














