Ρεπορτάζ

Ετοιμο για να προχωρήσει το έργο της ανέγερσης νέου Ιερού Ναού στην Ιαλυσό

Θέμα χρόνου είναι πλέον η ανέγερση νέου Ιερού Ναού στην Ιαλυσό. Όπως έγραψε η «δημοκρατική», μετά και την τελική διαδικασία δωρεάς από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, τμήματος ακινήτου στην Ιαλυσό με σκοπό την ανέγερση νέου ναού (σχετικά είχε αποφασίσει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, από τον Σεπτέμβριο του 2019) απέμειναν σε εκκρεμότητα μόνον λίγες τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες (μεταβίβαση στο Κτηματολόγιο, κατά κυριότητα) για να πάρει τον δρόμο της κατασκευής.
Το ‘πράσινο φως’ δόθηκε ήδη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν.Αιγαίου ενώ έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και αναμένεται μόνον το σχετικό ΦΕΚ προκειμένου να προχωρήσει η θεμελίωση του ναού.
Ο νέος Ιερός Ναός στην Ιαλυσό, θα είναι πάνω από 1.160 τ.μ. και θα εξυπηρετεί από 1.500 έως 2.000 άτομα και ο ανάδοχος αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στους προσεχείς μήνες!
Οι λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό, χρονοδιάγραμμα κ.λπ. θα γίνουν γνωστές εν ευθέτω χρόνω.
Το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν ιδιοκτησία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και είναι δεσμευμένο για την ανέγερση ναού, γεγονός που απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη χρήση. Το κόστος ανέγερσης του νέου ναού, αναλαμβάνει η Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού, ενώ τα σχέδια και οι μελέτες είναι έτοιμα.
Το ακίνητο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Ηρακλειδών (απέναντι από την καφετέρια Λάνσελοτ).
Η «δημοκρατική» δημοσιεύει σήμερα, το σχέδιο για την ανέγερση του ναού.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Θυμίζουμε ότι το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα τον Απρίλιο του 2018, όταν η Επιτροπή του άρθρου 7 του νόμου 2839/2000 είχε ακυρώσει την παραχώρηση ακινήτου για την ανέγερση νέας εκκλησίας στην Ιαλυσό χαρακτηρίζοντάς την ως εσφαλμένη και ζητούσε να διορθωθεί, προκαλώντας την δυσαρέσκεια και τα σχόλια νομικών, αιρετών αλλά και των δημοτών της περιοχής, αφού η Ιαλυσός έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από έναν νέο ναό καθώς ο υπάρχων ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου δεν επαρκεί για να καλύψει τις απαιτήσεις του ποιμνίου.
Το ‘πράσινο φως’ δόθηκε τελικά τον Ιούνιο του 2018 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία προχώρησε στην επικύρωση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, για την παραχώρηση από την Περιφέρεια στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, τμήματος ακινήτου στην Ιαλυσό, για την ανέγερση ναού.
Το ακίνητο βρίσκεται στην Λεωφόρο Ηρακλειδών, οδός Καλλιππάτειρας και στην Μητρόπολη Ρόδου παραχωρήθηκαν δωρεά τα 4.000 τ.μ. –ενώ προβλέπεται και διαμόρφωση χώρων στάθμευσης.
Για το θέμα, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος είχε δηλώσει την αμέριστη στήριξη της ΠΝΑι στην προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου να ανεγείρει ένα νέο ναό στην Ιαλυσό. Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο σε θέματα έργων της ΠΝΑι κ. Στέργο Στάγκα:
«Το συγκεκριμένο οικόπεδο, ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο – υπουργείο Γεωργίας. Την περίοδο του 1995 κατατέθηκε νόμος για όλη την Ελλάδα, που προέβλεπε ότι εάν ένα κτήμα χρησιμοποιείται για ανάγκες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τότε μπορεί να γίνει αίτηση και μεταγραφή. Επί θητείας μου στον πρώην Δήμο Ιαλυσού, σε συνεργασία με τον τότε υπουργό κ. Αργύρη, ζήτησα να μας παραχωρηθεί – αφού βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως. Ωστόσο, κατά την διαδικασία που γινόταν στο Κτηματολόγιο, ανακαλύψαμε ότι πράγματι υπήρχε μια αίτηση από τον πρώην νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Παρασκευά, την οποία ενεργοποιήσαμε το 2002. Ενημερώσαμε, τον τότε νομάρχη κ. Σάββα Καραγιάννη και τον τότε πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Θωμά Σωτρίλλη και με ομόφωνη απόφαση της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, μετεγράφη στο όνομά της και παραχωρήθηκε η χρήση του ακινήτου για 50 χρόνια στον Δήμο Ιαλυσού. Έγιναν οι αντίστοιχες τροποποιήσεις και ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε το Κολυμβητήριο με 50άρα πισίνα. Το έργο απορρόφησε 950.000 ευρώ αλλά δυστυχώς, για περίπου οκτώ χρόνια παρέμεινε σταματημένο και δεν προχώρησε τίποτα. Παράλληλα, προέκυψε νέα ανάγκη μέσω του ΕΣΠΑ το 2014 – 2020, όπου ο τέως Δήμος Ιαλυσού, χρειάστηκε ένα οικόπεδο για να κατασκευάσει ένα νέο βρεφονηπιακό σταθμό.
Αμέσως ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ενέταξε το έργο και παραχώρησε το οικόπεδο με ομόφωνα δεκτή απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου. Στο σχέδιο πόλεως, παρέμεινε από το 1971 μέχρι σήμερα (45 περίπου χρόνια) δεσμευμένο ένα μεγάλο κτήμα για την ανέγερση ναού. Η απόφαση πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά όλα σταμάτησαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, που (αρχικώς) αρνήθηκε την κατασκευή ενός νέου Ναού».
Ο Ναός στην Ιαλυσό που κτίστηκε το 1730 (με πληθυσμό, τότε κοντά στους 1.000 κατοίκους) δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες του ποιμνίου καθώς ο αριθμός των κατοίκων ξεπερνάει, σήμερα, τους 20.000.
Σε προηγούμενες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Ν.Αιγαίου είχε αναφερθεί η έντονη η ανάγκη για την ανέγερση ενός νέου Ναού στην Ιαλυσό. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποφάσισε και παραχώρησε το κτήμα.
Η Δωδεκάνησος, επειδή ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξαιρείται από τον σχετικό Νόμο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, η Εκκλησία της Ιαλυσού, παραχώρησε στον πρώην Δήμο Ιαλυσού ένα κτήμα γύρω στα έξι στρέμματα, όπου κατασκευάστηκε το Κλειστό του Μπάσκετ.
Επιπλέον, δόθηκαν 15 στρέμματα σε περιοχή αρχαιολογικού χώρου –ο οποίος αποχαρακτηρίστηκε- και κατασκευάστηκε το νέο Κοιμητήριο Ιαλυσού. Συνεπώς, η Εκκλησία δεν προσπάθησε να πάρει τίποτε από την περιουσία της ΠΝΑι, αλλά έχει δώσει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου