ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χίλιες δικογραφίες από τη λίστα Μπόργιανς

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ηλεκτρονικός έλεγχος

Χίλιες δικο­γρα­φίες έχουν σχη­μα­τι­στεί από τη μέχρι τώρα επε­ξερ­γα­σία των στοι­χείων της λίστας Μπόρ­γιανς, που παρέ­δωσε στην ελλη­νική κυβέρ­νηση το κρα­τί­διο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφα­λίας, και οι υπο­θέ­σεις αυτές έχουν πάρει το δρόμο τους, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακε­δο­νικό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σεων ο γενικός γραμ­μα­τέας για την Κατα­πο­λέ­μηση της Δια­φθο­ράς Γιώργος Βασι­λειά­δης.

Είναι μόνο τα πρώτα απο­τε­λέ­σματα από την αξιο­ποί­ηση των πλη­ρο­φο­ριών της λίστας Μπόρ­γιανς και σύντομα ανα­μέ­νο­νται και τα πρώτα οικο­νο­μικά οφέλη για τη χώρα μας, καθώς, όπως σημεί­ωσε, η εικόνα που έχει είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώ­πων που εμπλέ­κο­νται σε αυτές τις υπο­θέ­σεις δεί­χνουν τη διάθεση να συμ­βι­βα­στούν και να πλη­ρώ­σουν τον φόρο που τους ανα­λο­γεί.

Τα απο­τε­λέ­σματα της κυβέρ­νη­σης Τσίπρα στη μάχη κατά της δια­φθο­ράς είναι χει­ρο­πια­στά, και ο κ. Βασι­λειά­δης ανα­κοί­νωσε ότι για πρώτη φορά η ελλη­νική Πολι­τεία, στα μέσα του Ιουλίου, θα παρου­σιά­σει στα­τι­στικά στοι­χεία με βάση τη δουλειά που έχει γίνει από τον ελεγ­κτικό μηχα­νι­σμό και τις εισαγ­γε­λι­κές αρχές της χώρας.

Η υλο­ποί­ηση της συμ­φω­νίας ανάμεσα στην ελλη­νική κυβέρ­νηση και το κρα­τί­διο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφα­λίας προ­χω­ράει αθόρυβα, χωρίς τυμπα­νο­κρου­σίες, και στο πλαίσιο αυτής ειδικό κλι­μά­κιο του ελεγ­κτι­κού μηχα­νι­σμού της Ελλάδας θα επι­σκε­φθεί τη Ρηνανία για να επι­μορ­φω­θεί στον τομέα της κατα­πο­λέ­μη­σης της δια­φθο­ράς. Επι­κε­φα­λής του κλι­μα­κίου θα είναι ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Τρύφων Αλε­ξιά­δης και θα συμ­με­τέ­χει και ο γενικός γραμ­μα­τέας για την Κατα­πο­λέ­μηση της Δια­φθο­ράς Γιώργος Βασι­λειά­δης.

“Στις 10 Ιουλίου, σε υλο­ποί­ηση της συμ­φω­νίας με το κρα­τί­διο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφα­λίας, ανε­βαί­νει το πρώτο κλι­μά­κιο του ελλη­νι­κού ελεγ­κτι­κού μηχα­νι­σμού στη Ρηνανία με σκοπό την επι­μόρ­φωση και τη μετα­φορά της γνώσης από το κρα­τί­διο στην Ελλάδα”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασι­λειά­δης και σημεί­ωσε: “Η συμ­φω­νία, πέρα από τη λίστα, προ­χω­ράει χωρίς πολλές φωνές, χωρίς πολλές ανα­κοι­νώ­σεις, και θα ακο­λου­θή­σει ταξίδι Γερ­μα­νών εκπαι­δευ­τών στην Ελλάδα το επόμενο διά­στημα”.

Σε ερώτηση πόσο αισιό­δο­ξος είναι, ο κ. Βασι­λειά­δης απά­ντησε: “Πολε­μάμε για το καλύ­τερο δυνατό απο­τέ­λε­σμα. Η συμ­φω­νία με τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφα­λία είναι μια συμ­φω­νία η οποία γενικά προ­χω­ράει καλά κι έχει απο­δώ­σει καρπούς. Θα απο­δώ­σει και φορο­λο­γι­κούς, οικο­νο­μι­κούς καρπούς στη χώρα, με νομο­σχέ­διο που έρχεται τις επό­με­νες μέρες, και πιστεύ­ουμε ότι θα δούμε τα πρώτα απο­τε­λέ­σματα. Σε κάθε περί­πτωση υπάρ­χουν ήδη περί τις χίλιες δικο­γρα­φίες για τη λίστα Μπόρ­γιανς. Έχουν δια­βι­βα­στεί, και η εικόνα που έχουμε, χωρίς να θέλουμε να είμαστε υπε­ραι­σιό­δο­ξοι, δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό -συγκριτικά μεγάλο σε σχέση με τις υπό­λοι­πες λίστες- των ανθρώ­πων που είναι στη λίστα Μπόρ­γιανς έχουν τη διάθεση συμ­βι­βα­σμού και να πλη­ρώ­σουν τον φόρο που τους ανα­λο­γεί”.

Η “συνταγή” για την κατα­πο­λέ­μηση της δια­φθο­ράς είναι η πολι­τική βούληση και η σημε­ρινή κυβέρ­νηση την έχει δια­θέ­τει, επι­σή­μανε ο κ. Βασι­λειά­δης. Η κατα­πο­λέ­μηση της δια­φθο­ράς είναι μέρος του συμ­βο­λαίου της κυβέρ­νη­σης με την κοι­νω­νία, γι’ αυτό και με τα περιο­ρι­σμένα μέσα που δια­θέ­τει ο ελεγ­κτι­κός μηχα­νι­σμός έχει κατα­φέ­ρει σημα­ντικά απο­τε­λέ­σματα. “Στα μέσα Ιουλίου, για πρώτη φορά η ελλη­νική Πολι­τεία θα είναι σε θέση να δώσει στα­τι­στικά στοι­χεία σχετικά με τον τομέα της δια­φθο­ράς από το σύνολο του ελεγ­κτι­κού και εισαγ­γε­λι­κού μηχα­νι­σμού. Είναι μια προ­σπά­θεια επίπονη που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα, και τα στοι­χεία δεί­χνουν τη μεγάλη δουλειά που έχει γίνει κυρίως τον τελευ­ταίο ενάμιση χρόνο”, είπε ο κ. Βασι­λειά­δης.

Τον Ιανουά­ριο επι­σκέ­φθηκε την Αθήνα ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών του ομό­σπον­δου γερ­μα­νι­κού κρα­τι­δίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφα­λίας Νόμπερτ Βάλτερ Μπόρ­γιανς (ο οποίος παρέ­δωσε και την ομώνυμη λίστα με Έλληνες κατα­θέ­τες) και συνα­ντή­θηκε με τον πρω­θυ­πουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέ­χεια υπο­γρά­φτηκε Κοινή Δήλωση Προ­θέ­σεων ανάμεσα στις κυβερ­νή­σεις της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφα­λίας και της Ελλάδας για συνερ­γα­σία με στόχο την κατα­πο­λέ­μηση της φορο­δια­φυ­γής και της δια­φθο­ράς. Την υπέ­γρα­ψαν ο Νόμπερτ Βάλτερ Μπόρ­γιανς και από την ελλη­νική πλευρά ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης, αρμό­διος για θέματα δια­φά­νειας, Δημή­τρης Παπαγ­γε­λό­που­λος και ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Τρύφων Αλε­ξιά­δης.

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.