«Διεκδικούμε να καταγραφεί αυτό που έχει στη συνείδησή του ο ελληνικός λαός. Θέλουμε να εκφραστούν εκείνοι που πιστεύουν πως η πολιτική Οικολογία και κατ’ επέκταση οι “Οικολόγοι Πράσινοι” αποτελούν μια εγγύηση πως κάποια πράγματα θα γίνουν σε αυτή τη χώρα και οι ασθενέστεροι θα τυγχάνουν καλύτερης φροντίδας».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα “Οικολόγοι Πράσινοι” κ. Ευάγγελος Πισσίας, με αφορμή τις ευρωεκλογές.

“Οι στόχοι μας είναι να αποκτήσουμε πρόσβαση στο ευρωκοινοβούλιο και να έχουμε μια καλή εκπροσώπηση. Οι δύο ή τρείς ευρωβουλευτές εφόσον γνωρίζουν καλά τα θέματα πρέπει να τα αναδείξουν για να δει καλό ο τόπος μας. Είμαστε μακριά από προσωπικές στρατηγικές και πολιτικές καριέρες”, δηλώνει ο κ. Ευάγγελος Πισσίας.
“Σε αυτές τις εκλογές εκτιμώ ότι ο κόσμος δεν θα πολωθεί και δεν θα εκφράσει μόνο την οργή. Αυτό θα είναι καλό και για τις επόμενες εκλογές. Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει αυτό που του λέει η καρδιά και το μυαλό του”, τονίζει ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής.

Η συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Πισσία, αναλυτικά:
• Θεωρείτε πως είναι δυσκολότερα τώρα τα πράγματα που η εκλογή των ευρωβουλευτών θα γίνει με σταυρό;
Νομίζω πως αν αφήσουμε στην άκρη τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης να αλλάξει την τελευταία στιγμή τον εκλογικό νόμο δεν θα έλεγα πως ένας υποψήφιος μπορεί να εκφράσει την όποια αντίρρηση για την απόφαση που ελήφθη. Θα είναι σαν να ισχυρίζεται πως δεν θέλει να εκτεθεί στην κρίση των πολιτών. Ας συλλέξουν οι πολίτες τις απαραίτητες πληροφορίες και ας σταυροδοτήσουν σωστά.

• Αισιοδοξείτε πως οι Οικολόγοι Πράσινοι θα πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές;
Διεκδικούμε να καταγραφεί αυτό που έχει στη συνείδησή του ο ελληνικός λαός. Θέλουμε να εκφραστούν εκείνοι που πιστεύουν πως η πολιτική Οικολογία και κατ’ επέκταση οι “Οικολόγοι Πράσινοι” αποτελούν μια εγγύηση πως κάποια πράγματα θα γίνουν σε αυτή τη χώρα και οι ασθενέστεροι θα τυγχάνουν καλύτερης φροντίδας. Αν τα σκεφθούν οι συμπολίτες μας αυτά και θέλουν να τα αποτυπώσουν με την ψήφο τους στις εκλογές τότε πιστεύω πως θα πάμε καλά.

• Ποιοι είναι οι στόχοι των Οικολόγων Πράσινων και πώς βλέπουν την Ευρώπη του μέλλοντος;
Οι στόχοι μας είναι να αποκτήσουμε πρόσβαση στο ευρωκοινοβουλιο και να έχουμε μια καλή εκπροσώπηση. Οι δύο ή τρείς ευρωβουλευτές εφόσον γνωρίζουν καλά τα θέματα πρέπει να τα αναδείξουν για να δει καλό ο τόπος μας. Το να πηγαίνεις να κάθεσε πέντε χρόνια στην Ευρωβουλή και κάθε ημέρα να ασχολείσαι και με ένα μικρό θεματάκι είτε το ξέρεις ή όχι αυτό δεν είναι καλό για τον τόπο. Εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη. Σας λέω πως είμαστε μακριά από προσωπικές στρατηγικές και πολιτικές καριέρες.

• Η αποχώρηση του κ. Χρυσόγελου θεωρείτε πως δίχασε τους Οικολόγους Πράσινους;
Η αποχώρηση του κ. Χρυσόγελου απλά στεναχώρησε τους Οικολόγους Πράσινους και εμένα προσωπικά. Ηταν μια επιλογή, κατά τη γνώμη μου, εσφαλμένη. Όμως όλοι δικαιούμαστε στη ζωή και τα σωστά και τα λάθη μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό. Αντιμετωπίσαμε το θέμα χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι ο κ. Χρυσογελος με την αποχώρησή του δεν συνοδεύθηκε απο κανένα μέλος της πολιτικής γραμματείας και κανένα μέλος από τα 34 μέλη του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος. Είχε συμπάθειες που εκφράστηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα. Του εύχομαι να τις διατηρήσει. Η πολιτική του επιλογή δεν βρήκε σύμφωνα τα μελη του κόμματος και γαι αυτό δεν την ακολούθησαν. Συμβαίνουν αυτά τα κόμματα. Όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας. Να αφήσει ο κόσμος στην άκρη τις αδυναμίες των ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική και να δει τι πρεσβεύουν.

• Θεωρείτε πως θα υπάρξει συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές;
Σε αυτές τις εκλογές εκτιμώ ότι ο κόσμος δεν θα πολωθεί και δεν θα εκφράσει μόνο την οργή. Αυτό θα είναι καλό και για τις επόμενες εκλογές. Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει αυτό που του λέει η καρδιά και το μυαλό του. Όλα τα άλλα είναι λάθος. Δεν τη δανείζεις την ψήφο σου σε κανένα. Επιλέγεις αυτόν που θέλεις. Απο εκεί και πέρα πιέζεις αυτόν που επέλεξες να λειτουργήσει πολιτικά σωστά. Την επόμενη των εκλογών θα υπάρξουν διεργασίες που θα φέρουν κάποια κόμματα που είναι κοντά ενδεχομένως στο σχηματισμό μιας πολιτικής συμμαχίας. Αυτό μπορεί να γίνει στα πλαίσια των δράσεων που κάνουμε στο ευρωκοινοβούλιο. Το θέμα είναι η επίλυση των προβλημάτων. Γιατί να μην δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο πολιτικών δυνάμεων;

• Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για τα οικονομικά της χώρας;
Δεν συμμεριζόμαστε καθόλου αυτή την αισιοδοξία. Την μοιράζεται η κυβέρνηση με κάποια ευνοημένα κοινωνικά στρώματα, μια οικονομική ολιγαρχία που δεν δοκιμάστηκε ιδιαίτερα απο την κρίση και μπορεί να ωφεληθεί ακόμη περισσότερο απο αυτή. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη για τον τόπο ούτε και έξοδος της χώρας από την κρίση. Είναι η δημιουργία ευκαιριών για λίγους και ακόμη περισσότερες δυσκολίες για τους άλλους ανθρώπους. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Έτσι θα δοθούν ίσες ευκαιρίες σε πολλούς ανθρώπους. Εμείς δεν μένουμε σε στερεότυπα. Προέχει η εφαρμογή σωστών πολιτικών που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα συνετελέσουν στην ανάπτυξη της χώρας και στην πορεία προς στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά η χώρα μας και να αποκτήσουμε τις παραγωγικές βάσεις που χάσαμε τα τελευταία χρόνια.

• Εχει ανάψει φωτιά στη Μέση Ανατολή. Με δεδομένο ότι έχετε μετάσχει σε αρκετές αποστολές στην περιοχή θεωρείτε πως το πρόβλημα θα λυθεί ή θα επεκταθεί;
Τον περασμένο χειμώνα επισκέφθηκα επτά φορές τη Συρία. Είδα τον πόλεμο στην πιο ακραία του μορφή. Αν σκεφθούμε πως υπάρχουν 150.000 νεκροί και πάνω από 4.000.000 πρόσφυγες καταλαβαίνουμε τι ενέσκυψε σε μια χώρα όπου οι πολίτες ζούσαν καλά μέχρι και πριν απο τρια χρόνια. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν τα γεωπολιτικά παιχνίδια και τι συμβαίνει όταν εμπλέκονται συμφέροντα. Η προσπάθεια μας ήταν ακτιβιστική. Θέλησαμε να γίνει διάλογος για την ειρήνη. Είχαμε καλά αποτελέσματα. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Κάθε πολίτης σε όποια χώρα και αν ζει πρέπει να κοιτάζει τι γίνεται στη γειτονιά του. Ζούμε σε εύφλεκτη περιοχή. Πολλά ακούγονται. Δεν είναι βέβαιη η σταθερότητα στην Ελλάδα αν συνεχίσουν κάποιες δυνάμεις να ανταγωνίζονται μεταξύ τους με αυτό τον κυνικό τρόπο. Για αυτό θα πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας και την ειρήνη. Πρέπει να προσέξουμε ώστε οι Ελληνες να είναι καλοδεχούμενοι σε όλο τον κόσμο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ