Αθήνα 24
Στις 2.490 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ανακοινώθηκαν 27 νέα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Την ίδια ώρα, σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη πέντε θάνατοι στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 130.
Διασωληνωμένοι παραμένουν 48 άνθρωποι, εκ των οποίων το 88% έχει υποκείμενο νόσημα. Παράλληλα, 60 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.
Μέχρι σήμερα παγκοσμίως υπάρχουν 2.760.000 καταγεγραμμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ακόμη 762.000 ανέρρωσαν.

Τι είπε για την κλινική
στο Περιστέρι
Σχετικά με τη μονάδα υγείας στο Περιστέρι, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως πρόκειται για σημαντικό ζήτημα. Τρεις ασθενείς της κλινικής κατέληξαν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον ιό. «Όλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής και μέχρι να γίνει αυτό, συντονίστηκε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ώστε να μηδενιστεί οποιαδήποτε επαφή και επικοινωνία θετικών κι αρνητικών ασθενών».
«Όλοι οι ασθενείς και οι συνεργαζόμενοι γιατροί έχουν ενημερωθεί. Ο ΕΟΔΥ έχει εξοπλίσει με ιατρικό εξοπλισμό τη συγκεκριμένη μονάδα υγείας. Θα γίνεται επανέλεγχος ανά 2-3 μέρες. Ακόμη δόθηκαν φάρμακα προφυλακτικής αγωγής. Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.
Όσον αφορά τους 17 ασυμπτωματικούς εργαζόμενους και νοσηλευτές, όλοι παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αντίθετα, όσοι αποδείχθηκαν αρνητικοί στον ιό – εργαζόμενοι και ασθενείς – παραμένουν εντός της κλινικής.
Ο ίδιος τόνισε πως «όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές δεν αρκεί να πούμε ότι το πάθημα έγινε μάθημα».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε πως σε σύνολο 34 κρουσμάτων στην κλινική «Ταξιάρχαι» βρέθηκαν 121 στενές επαφές που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Επανέλαβε πως δίνεται ιδιαίτερη προσοχή των ατόμων που κάνουν αιμοκάθαρση.
«Σε κατοίκον περιορισμό τέθηκαν 39 συνεργαζόμενοι γιατροί» δήλωσε.
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσιόδρας έστειλε αυστηρό μήνυμα, σημειώνοντας πως δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας. «Σε τέτοιες περιπτώσεις πανδημίας θα πρέπει σε χώρους υγείας με ευπαθείς ομάδες να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα πρόληψης.
Το προσωπικό είχε συμπτώματα, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επιτράπηκε να δουλεύει. Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες. Γι΄αυτό καταργήθηκαν τα επισκεπτήρια. Δεν είμαστε τόσο απάνθρωποι. Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και δεν θα φύγει εύκολα αυτός ο ιός. Είμαστε σε μια μάχη».

Οι ομάδες αυξημένου
κινδύνου
Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος έκανε ειδική αναφορά στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι οι καρδιοπαθείς, οι χρόνια αναπνευστικά άρρωστοι, τα άτομα με διαβήτη, οι νεφροπαθείς και οι υπερτασικοί που έχουν κορωνοϊό κινδυνεύουν περισσότερο με θάνατο συγκριτικά με τους υπόλοιπους.
Στη συνέχεια, είπε πως η πιθανότητα λοίμωξης στα παιδιά είναι 0,26 λιγότερο από τους ανθρώπους άνω των 60.

Αποκάλυψη Τσιόδρα για νέο φάρμακο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου
Στην έναρξη προληπτικής θεραπευτικής αγωγής σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι για παράδειγμα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Πρόκειται για ένα νέο αντιικό φάρμακο το οποίο δίνει ελπίδες αναφορικά με το μέλλον που θα έχει η πανδημία του κορωνοϊου. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Τσιόδρας το συγκεκριμένο φάρμακο θα έχει τη μορφή χαπιού. «Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Έμορι αναγνώρισαν αυτό το φάρμακο, το οποίο μπορεί να δοθεί και από το στόμα, και θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του ιού, αν πραγματικά δουλεύει, όπως δούλεψε στα πειράματα στο εργαστήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

«Ήρθε η ώρα για χαλάρωση των μέτρων»
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό να επιτύχουμε σε αυτό τον τομέα. Οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν στις κύριες προτεραιότητές μας».
«Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για χαλάρωση των μέτρων. Ωστόσο αυτό θα γίνει σταδιακά» πρόσθεσε.

Χαρδαλιάς:
Συζητάμε για την επόμενη φάση των μέτρων
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως «πλέον συζητάμε για την επόμενη φάση των μέτρων, ωστόσο πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση. Εάν βγούμε από το σπίτι θα πρέπει να το κάνουμε με προσοχή. Η έξοδος από το σπίτι γίνεται για συγκεκριμένους λόγους».
«Τα μέτρα περιορισμού βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή μέχρι τις 4 Μαΐου κάτι που επισημαίνει ενόψει του σαββατοκύριακου που έρχεται» πρόσθεσε.
Παράλληλα, είπε πως η άδεια ειδικού σκοπού παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά στους πολίτες που σήμερα ξεκινούν να γιορτάζουν το Ραμαζάνι, επανέλαβε πως απαγορεύονται οι λειτουργίες με παρουσία κοινού και οι λατρευτικές συνάξεις. Tα τζαμιά θα είναι κλειστά για το κοινό στο Ραμαζάνι –

Σε καραντίνα 121 επαφές κρουσμάτων κορωνοϊού
από την κλινική
«Ταξιάρχαι»
στο Περιστέρι ανακοίνωσε
ο υφυπουργός Πολιτικής
Προστασίας
Σε καραντίνα τέθηκαν 121 επαφές κρουσμάτων κορωνοϊού από την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, όπως δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Επίσης σε κατ’΄όικον εγκλεισμό τέθηκαν 39 γιατροί της μονάδας.
Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε επίσης ότι η κλινική δεν σφραγίστηκε και ότι όλα τα μέτρα που πήραν ήταν για να συνεχίσει να λειτουργεί η μονάδα και να συνεχίσει να κάνει τις αιμοκαθάρσεις στους νεφροπαθείς. Αυτοί δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλού και έπρεπε να συνεχίσουν. Αυτό που κάναμε ήταν να απομακρύνουμε τους θετικούς και να τους στείλουμε σε νοσοκομεία.
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως όλα τα δείγματα που ελήφθησαν από την κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό ήταν αρνητικά.
Σε ό,τι αφορά το Ραμαζάνι επανέλαβε ότι τα τζαμιά θα είναι κλειστά για το κοινό. Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών από τον θρησκευτικό λειτουργό και μόνο με τέσσερα άτομα. Προειδοποίηση ενόψει του τριημέρου της Πρωτομαγιάς έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας πως τα μέτρα είναι σε ισχύ μέχρι τις 4 Μαΐου και ότι δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση. «Πλέον συζητάμε για την επόμενη φάση των μέτρων, ωστόσο πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση. Εάν βγούμε από το σπίτι θα πρέπει να το κάνουμε με προσοχή. Η έξοδος από το σπίτι γίνεται για συγκεκριμένους λόγους», είπε και τόνισε πως «τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ έως τις 4 Μαΐου».

in.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ