Ειδήσεις

«Βροχή» οι αγωγές για δάνεια σε ελβετικά φράγκα!

Η μια μετά την άλλη κατατίθενται οι αγωγές σε βάρος τραπεζών ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου για την αποπληρωμή δανείων βάσει της ισοτιμίας ευρώ – ελβετικού φράγκου, που ίσχυαν κατά το χρόνο της υπογραφής των συμβάσεων.
Όπως έγραψε ξανά η «δημοκρατική», δανειολήπτες έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα, κατηγορώντας τις τράπεζες για παραβίαση συναλλακτικών ηθών και κατάχρηση της εμπιστοσύνης τους.
Όπως καταγγέλλουν, οι τράπεζες, κυρίως στο διάστημα 2007-2010 τους πρότειναν ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν, δηλαδή δάνειο σε ελβετικά φράγκα, «αποσιωπώντας ουσιαστικές πληροφορίες».
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας παρακολουθούν, στο μεταξύ, προσεκτικά την εξέλιξη των υποθέσεων ενυπόθηκων δανείων σε ελβετικό φράγκο, που αφορά μεγάλο αριθμό Ελλήνων δανειοληπτών και εξετάζουν νομοθετικές λύσεις, που να εναρμονίζουν τη νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, τόνισε ότι «σε περίπτωση που οι υποθέσεις αυτές καταστούν αμετάκλητες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της διάταξης του άρθρου 10 παρ. 21 του ν. 2251/1994 το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα του αρμόδιου υπουργού, με απόφασή του, να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις προσαρμογής της συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών στο δεδικασμένο αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων επί αγωγών καταναλωτή ή ενώσεων καταναλωτών, καθώς οι συνέπειες του δεδικασμένου έχουν ευρύτερο δημόσιο ενδιαφέρον για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών».
Εν πάση περιπτώσει, χθες υποβλήθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αγωγή από μια ομόρρυθμη εταιρεία και δύο μέλη της, κατοίκους Ρόδου κατά τράπεζας.
H τράπεζα χορήγησε στην εταιρεία την 16.8.2006 δάνειο σε συνάλλαγμα ποσού 551.390 φράγκων Ελβετίας (CHF) για την αγορά  επαγγελματικής στέγης.
Η εκταμίευση του ποσού του δανείου έγινε στις 14.9.2006  σε ευρώ και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του  ελβετικού φράγκου ήταν  κατά την ημέρα της εκταμίευσης 1 ευρώ  προς 1,600200 CHF), ενώ προς εξασφάλιση της αντιδίκου,  ενεγράφη προσημείωση υποθήκης επί των ακινήτων.
Η αποπληρωμή του δανείου συμφωνήθηκε να γίνει σε 180  μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις, οι οποίες θα καταβάλλονταν την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 1.11.2006.
Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου στις 16.1.2015 ήταν 0,999200, καθώς το ελβετικό φράγκο ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ.
Οι καταβολές  προς την δανείστρια τράπεζα, που έχουν  πραγματοποιηθεί ανέρχονται μέχρι τις 16.1.2015 σε 430.227,41  ελβετικά φράγκα  ισόποσο 308.226,01 ευρώ.
Κατά την 16η Ιανουαρίου 2015  το υπόλοιπο οφειλόμενο  ποσό με βάση την  ως άνω σύμβαση δανείου  ανέρχεται σε 447.268 ελβετικά φράγκα ήτοι με ισοτιμία 0,999200  η οφειλή τους  ανέρχεται σε 447.626,47  ευρώ!!!.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Βασίλης Περίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου