Συνεντεύξεις

Χ. Πλάτσης: «Στις 10 Μαρτίου θα αρχίσει η λειτουργία του αιμοδυναμικού τμήματος στο Γ.Ν.Ρ.»

«Το ΕΣΥ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν πρόκειται να χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα του. Μάλιστα και οι ανασφάλιστοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα νέα Πολυϊατρεία που θα αντικαταστήσουν τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Δεν πρέπει, οι πολύ δύσκολες και βασανιστικές προσπάθειες που γίνονται για τον εξορθολογισμό του ΕΣΥ να εκλαμβάνονται ως απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα του».

Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο υποδιοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας – Πειραιώς και Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Πλάτσης με αφορμή τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο Υγείας.

«Την έλλειψη σύγχρονης αλλά και επαρκούς, πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη πατρίδα μας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. Ένας από τους σοβαρότερους λόγους της κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων είναι και αυτός. Ο ΕΟΠΥΥ, ως Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, δεν καταργείται αλλά θα επιτελεί το έργο του ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας, όλων των βαθμίδων, των ασφαλισμένων του», δηλώνει ο κ. Πλάτσης και προσθέτει πως το νέο σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί σε ένα μήνα.

Ο κ. Πλάτσης ανακοινώνει επίσης ότι στις 10 Μαρτίου θα ξεκινήσει να λειτουργεί το αιμοδυναμικό τμήμα στο νοσοκομείο Ρόδου γεγονός που σημαίνει πως το όραμα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ καθηγητή κ. Δ. Κρεμαστινού γίνεται πράξη.

Η συνέντευξη του κ. Χ. Πλάτση αναλυτικά:
• Τέλος εποχής για τον ΕΟΠΥΥ. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου οργανισμού που θα δημιουργηθεί; Θεωρείτε πως η υγεία περνά σε άλλη διάσταση; Τι απαντάτε στους πολίτες που ανησυχούν γιατί θεωρούν πως χάνει τον δημόσιο χαρακτήρα της;
Την έλλειψη σύγχρονης αλλά και επαρκούς, πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη πατρίδα μας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. Ένας από τους σοβαρότερους λόγους της κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων είναι και αυτός. Ο ΕΟΠΥΥ, ως Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, δεν καταργείται αλλά θα επιτελεί το έργο του ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας, όλων των βαθμίδων, των ασφαλισμένων του. Δηλαδή πρέπει και στη χώρα μας να ξεχωρίσουμε την ασφάλιση και την αγορά των υπηρεσιών υγείας από την περίθαλψη και τη νοσηλεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα ‘αγοράζει’ για τον ασφαλισμένο του ό,τι απαιτείται και αυτός θα περιθάλπεται, θα δέχεται τις υπηρεσίας υγείας, στη μονάδα υγείας που τον δέχεται.
Το ΕΣΥ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν πρόκειται να χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα του. Μάλιστα και οι ανασφάλιστοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα νέα Πολυϊατρεία που θα αντικαταστήσουν τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ.

Δεν πρέπει, οι πολύ δύσκολες και βασανιστικές προσπάθειες που γίνονται για τον εξορθολογισμό του ΕΣΥ να εκλαμβάνονται ως απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα του. Ολοι γνωρίζουμε για το πολυετές και πολυδάπανο «πάρτυ» στο χώρο της υγείας. Ήρθε ο καιρός να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας.

• Πότε ακριβώς θα τεθεί σε λειτουργία ο οργανισμός που αντικαθιστά τον ΕΟΠΥΥ και πώς θα εξυπηρετεί τους πολίτες; Θα είναι κάτι καλύτερο από το σύστημα που ήταν σε λειτουργία;
Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και εντάσσει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ.
Το νέο σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί σε έναν μήνα, ενώ σε έξι μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός και οι συνενώσεις των μονάδων με στόχο να υπάρχει τουλάχιστον μια ανά Δήμο και βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων περισσότερες. Τότε θα ξεκινήσει και η 24ωρη εφημερία τους, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν και ιατρικές εξετάσεις ενώ τώρα τα εργαστήρια των μονάδων του ΕΟΠΥΥ υπολειτουργούν.

• Με πόσους ιατρούς θα λειτουργήσει ο οργανισμός στη Ρόδο και στα άλλα νησιά; Θα δημιουργηθούν ιατρεία αστικού τύπου;
Στόχος είναι να καλυφθούν όλες οι απαραίτητες και αναγκαίες θέσεις στη Ρόδο και σε όλη τη Δωδεκάνησο ώστε το συντομότερο δυνατό να λειτουργήσει παραγωγικά και ποιοτικά.
Ο υπουργός Υγείας, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψή του στο Γ.Ν. Ρόδου το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε ότι στους χώρους του παλιού νοσοκομείου θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες του νησιού σε πρωτοβάθμια περίθαλψη. Εργαζόμαστε με πολύ εντατικούς ρυθμούς για να κατασκευαστεί.

• Πώς θα εξυπηρετούνται οι πολίτες μέχρι να λειτουργήσει ο νέος οργανισμός;
Οι πολίτες αναγκαστικά, θα εξυπηρετούνται από τις λοιπές μονάδες υγείας του νησιού – και του νομού, δηλαδή Νοσοκομεία, Κ.Υ. Π.Ι. και Π.Π.Ι. Θα υπάρξει, μια μικρή ελπίζουμε, ταλαιπωρία αλλά θα είναι προσωρινή.

• Τι θα γίνει με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), στις επιτροπές των οποίων συμμετείχαν γιατροί του ΕΟΠΥΥ; Θα μπορούν οι πολίτες να λαμβάνουν τα ακριβά φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ;
Τα ΚΕΠΑ, στελεχωμένα, ξεκινούν την πλήρη λειτουργία τους στις αρχές του επόμενου μήνα, Μάρτη.
Τα καθήκοντα των Ελεγκτών θα ασκούν ιατροί που ορίζονται τώρα σε κάθε Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας, έως ότου ορισθούν εκ νέου ελεγκτές-ιατροί από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι πολίτες μπορούν να παίρνουν τα φάρμακα υψηλού κόστους από το νοσοκομείο και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, στόχος είναι, από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

• Πού βρίσκεται το θέμα της εφαρμογής του συστήματος τηλεϊατρικής στα νησιά μας;
Το πρόγραμμα εφαρμογής τηλεϊατρικής που θα αναβαθμίσει την μορφή και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλο το Αιγαίο έχει προκηρυχθεί από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, με δική μου υπογραφή τον Δεκέμβρη του 2013 και την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου θα ανοιχτούν οι προσφορές. Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά και σύντομα θα έχουμε τον ανάδοχο που θα υλοποιήσει αυτό το εθνικής σημασίας έργο.

• Έχουν καλυφθεί οι κενές θέσεις των ιατρών στα ιατρεία των νησιών;
Εμείς προκηρύσσουμε τις θέσεις συνεχώς. Έχουμε θεσπίσει και νέα ελκυστικά κίνητρα. Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκριση των ιατρών μας.

• Πότε θα τεθεί σε λειτουργία το αιμοδυναμικό τμήμα στο νοσοκομείο Ρόδου;
Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Τμήματος του νοσοκομείου Ρόδου προγραμματίζεται για τις 10 Μαρτίου 2014. Θέλω να σας αναφέρω ότι ο βουλευτής Δωδεκανήσου καθηγητής κ. Δ. Κρεμαστινός, που φρόντισε για την εξασφάλιση του αναγκαίου Νομικού Πλαισίου μέσω του Νέου Οργανισμού, μου εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την σημαντική αναβάθμιση της Υγείας στην περιοχή μας.
Με την ευκαιρία δε αυτή, να σας ενημερώσω ότι ο άλλος μεγάλος στόχος μας, η δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου προχωρά ικανοποιητικά. Εγκρίθηκε η προμελέτη του έργου, και επίσης, ως Υποδιοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας ενέταξα το έργο αυτό – προμήθεια εξοπλισμού και κτηριολογικά, δαπάνης 4,5 εκ. ευρώ στις Δράσεις της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2015-2020.
Αγωνιζόμαστε ώστε σύντομα να υλοποιήσουμε και αυτόν το στόχο, για το καλό του τόπου μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου