ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέτσας: Αλλαγές στον προγραμματισμό προσλήψεων ώστε να ενισχυθούν οι δήμοι με προσωπικό

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Στέλιος Πέτσας

Σε αλλαγές στο σύστημα κινη­τι­κό­τη­τας και στον προ­γραμ­μα­τι­σμό προ­σλή­ψεων ώστε να ενι­σχυ­θούν οι δήμοι με πρό­σθετο προ­σω­πικό, προ­σα­να­το­λί­ζε­ται το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών όπως ανέφερε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Στέλιος Πέτσας, μιλώ­ντας στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Είπε, ειδι­κό­τερα, ότι δεν είναι ανάγκη να αντι­με­τω­πι­στεί μόνο η απο­χώ­ρηση υπαλ­λή­λων από τους ΟΤΑ μέσω της κινη­τι­κό­τη­τας, αλλά και να επι­τα­χυν­θούν οι προ­σλή­ψεις στους ΟΤΑ καθώς οι σχε­τι­κές δια­δι­κα­σίες είναι πολύ πιο αργές σε σχέση με τις απο­χω­ρή­σεις. Επι­πλέον, στο σχε­δια­σμό του υπουρ­γείου θα μπει άμεσα και η κάλυψη θέσεων που σχε­τί­ζο­νται με τις νέες αρμο­διό­τη­τες που ανέ­λα­βαν οι δήμοι, όπως είναι η Πολι­τική Προ­στα­σία και οι πολε­ο­δο­μίες, σημεί­ωσε ο κ. Πέτσας, ανα­φέ­ρο­ντας ότι πολλοί δήμοι δεν έχουν προ­σω­πικό για να αντε­πε­ξέλ­θουν σχετικά.

Για την ανα­κα­τα­νομή των αρμο­διο­τή­των στο πλαίσιο της πολυ­ε­πί­πε­δης δια­κυ­βέρ­νη­σης, ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών είπε ότι, αν και το θέμα έχει καθυ­στε­ρή­σεις, εν τούτοις τόνισε την ανάγκη «να προ­χω­ρή­σουμε πολύ γρήγορα» στο θέμα των απο­κε­ντρω­μέ­νων διοι­κή­σεων και της σχέσης με τις περι­φέ­ρειες και τους δήμους.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο «Αντώνης Τρίτσης» έκανε λόγο για ένα φιλό­δοξο πρό­γραμμα, αλλά μίλησε για βασικά μειο­νε­κτή­ματα που πρέπει να αντι­με­τω­πι­στούν άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό προ­α­νήγ­γειλε τη θέσπιση πλαφόν χρη­μα­το­δό­τη­σης για κάθε δήμο, προ­κει­μέ­νου να μην υπάρ­χουν δήμοι που, με βάση τις προ­τά­σεις τους, να λαμ­βά­νουν το σύνολο του χρη­μα­το­δο­τι­κού πακέτου και άλλοι να μην παίρ­νουν τίποτα.

Για το ίδιο θέμα ο γενικός γραμ­μα­τέας Εσω­τε­ρι­κών και Οργά­νω­σης του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυ­ρια­νου­δά­κης ανέφερε ότι επιλογή και του πρω­θυ­πουρ­γού είναι να υπάρξει μια λελο­γι­σμένη κατα­νομή λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τα πλη­θυ­σμιακά μεγέθη, τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες των αγρο­τι­κών περιο­χών και ο συγκε­ρα­σμός των αστικών πλη­θυ­σμών ώστε όλοι οι δήμοι να έχουν τη δυνα­τό­τητα να συμ­με­τέ­χουν σε αυτό το πρό­γραμμα χωρίς να υπάρ­χουν “φαρα­ω­νι­κές” προ­τά­σεις.

Σχετικά με τη χρη­μα­το­δό­τηση των δήμων μέσων των ΚΑΠ, ο κ. Πέτσας ανα­γνώ­ρισε ότι οι πόροι δεν επαρ­κούν και ότι χρειά­ζε­ται νέα ανα­διάρ­θρωση που θα λαμ­βά­νει υπόψη όχι μόνο το πλη­θυ­σμιακό μέγεθος αλλά και τη γεω­γρα­φική έκταση του κάθε δήμου.

Τέλος, για τον κίνδυνο πολλές περιο­χές της χώρας να μείνουν χωρίς υπο­κα­τα­στή­ματα τρα­πε­ζών και ταχυ­δρο­μεία, ανέφερε ότι σε συνερ­γα­σία που είχε το πρωί με τον πρω­θυ­πουργό, συμ­φω­νή­θηκε να υπάρξει συνεν­νό­ηση με τις συστη­μι­κές τρά­πε­ζες ώστε να μην μείνει καμία έδρα δήμου χωρίς κατά­στημα. Ο κ. Πέτσας είπε ότι εντός της ημέρας θα έχει ανάλογη συνερ­γα­σία με τον υπουργό Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, Κυριάκο Πιερ­ρα­κάκη ώστε να μην κλεί­σουν υπο­κα­τα­στή­ματα ΕΛΤΑ σε μικρά νησιά και έδρες ορεινών δήμων.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.