Ειδήσεις

Πού στοχεύει ο Κ. Μητσοτάκης με το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

Αν η ελληνική κυβέρνηση κρίνει στο μέλλον ότι για διάφορους λόγους πρέπει να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, έχει τη δυνατότητα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ

Με τη μάχη των αρχηγών να κορυφώνεται αργά χθες το βράδυ και το πολιτικό σόου του Πάνου Καμμένου με θεατή τον Αλέξη Τσίπρα στα κυβερνητικά έδρανα, η πλειοψηφία των «προθύμων», όπως τη χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, προχωρά σήμερα το μεσημέρι στην υπερψήφιση της Συμφωνίας που είχαν υπογράψει Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς τον περασμένο Ιούνιο στις Πρέσπες.

Μετά το «ναι» της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά και το κυοφορούμενο «ναι» της Κατερίνας Παπακώστα, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να συγκεντρώνει 153 βουλευτές που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία την οποία έφερε στην ελληνική Βουλή με διαδικασίες fast track, όταν στα Σκόπια χρειάστηκαν έξι μήνες για να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το μεγάλο ζήτημα ωστόσο για τη ΝΔ, είναι το γεγονός ότι οι βουλευτές καλούνται να πάρουν σήμερα μια κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της χώρας, στα τυφλά, χωρίς να γνωρίζουν τι γίνεται με το προοίμιο του σκοπιανού Συντάγματος. «Δεν οφείλουν όλα αυτά να είναι γνωστά πριν η Συμφωνία κυρωθεί; Ποιος βιάζεται, τι δεσμεύσεις έχει και γιατί αγωνιά τόσο;», ρωτούν από την οδό Πειραιώς.

Σύμφωνα με πηγή της ΝΔ που μίλησε αργά χθες το βράδυ στο newpost.gr μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, εξαιτίας του περιεχομένου της Συμφωνίας. Αυτό που επισήμανε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν πως οι Σκοπιανοί αναθεώρησαν το Σύνταγμά τους υπό διπλή αναβλητική αίρεση: ότι πρώτα θα κυρωθεί όχι μόνο η Συμφωνία, αλλά και η ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Μόνο ύστερα από αυτά θα ισχύσει το νέο Σύνταγμά τους. Ακόμη και σήμερα που μιλάμε, δεν έχει τεθεί σε ισχύ η αναθεώρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το μήνυμα πάντως που θέλησε να στείλει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, για την επόμενη μέρα από την ψήφιση της Συμφωνίας αλλά και για το τι θα κάνει ο ίδιος όταν θα βρίσκεται στην κυβέρνηση, συνοψίζεται στη φράση: «η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγούσε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη που μίλησε στην ιστοσελίδα μας, η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει τη δυνατότητα στους Σκοπιανούς να προσβάλλουν το βέτο που θα μπορούσε να θέσει η Ελλάδα στην Ε.Ε. κατά την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Αυτό εκφράζεται στη Συνθήκη με τον όρο που αναφέρει ότι η χώρα μας δεν θα εμποδίσει την υποψηφιότητα και την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο αυτό που ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι πως το κοινοτικό δίκαιο που δίνει στην Ελλάδα το δικαίωμα του βέτο, υπερισχύει μιας διμερούς Συμφωνίας, όπως είναι οι «Πρέσπες», οπότε αν η ελληνική κυβέρνηση κρίνει στο μέλλον ότι για διάφορους λόγους πρέπει να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, έχει τη δυνατότητα. Το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί πλέον, έστω και ως μονομερής δήλωση του κ. Μητσοτάκη και μπορεί να αποτελέσει εμμέσως ακόμα και μια μορφή ισχυρής πίεσης προς τα Σκόπια, σε περίπτωση που δεν εφαρμόζουν τη Συμφωνία.

Την ορθότητα της κίνησης του προέδρου της ΝΔ, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε καθόλου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ούτε στην Επιτροπή, αλλά και ούτε στην Ολομέλεια όταν τέθηκε. Επίσης χθες, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρο τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος επιχείρησε, ενώ βάζη πλάτη στον κ. Τσίπρα «δανείζοντάς» του βουλευτές, όπως λένε από την οδό Πειραιώς, να δείξει ότι μάχεται τη Συμφωνία.

«Δεν θα πω ότι εκτελείτε συμβόλαιο, ούτε θα μιλήσω για προδοσία,γιατί δεν αρμόζει στο ύφος και το ήθος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, παρά τα αίσχη που έχετε διαπράξει», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα, ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ τον κατηγόρησε ότι«τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας».

Η «βόμβα» Καμμένου 

Στη ΝΔ πάντως δεν πρόκειται να αφήσουν να «πέσει κάτω» η βόμβα που έριξε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Καμμένος. Σε μια αποστροφή του λόγου του, μίλησε για παρεμβάσεις συμβούλων του πρωθυπουργού προς δικαστές, υπονοώντας προφανώς γυναίκα πρ. Σύμβουλο του κ. Τσίπρα με ισχυρές επιρροές στη Δικαιοσύνη,  λέγοντας επί λέξει «όταν οι εισαγγελείς παραιτούνται από τη Βιέννη και όταν οι κυρίες σύμβουλοί σας σας λένε στους δικαστές “άστο αυτό για παρακάτω” τότε αυτό προσβάλλει και εσάς και εμάς. Περισσότερο όμως προσβάλλει τη δημοκρατία και τους πολίτες».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Άδωνη Γεωργιάδη που κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να αναλογιστεί τα λεγόμενα του κ. Καμμένου, χωρίς όμως απάντηση από τον προεδρεύοντα Γιώργο Βαρεμένο. Το σίγουρο είναι πως τα όσα είπε ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα, θα πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιδράσεων εντός και εκτός δικαστικού σώματος, την ώρα που η κυβέρνηση κατηγορείται για δικαστικές σκευωρίες ειδικά στην υπόθεση Novartis.

πηγή newpost.gr

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου