Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ιδρύματος Ευάγγελου Σ. Σταματίου κατά ξενοδοχειακής εταιρείας

Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου απορρίφθηκε η αγωγή που άσκησε το κοινωφελές ίδρυμα «Ευάγγελου Σ. Σταματίου» κατά ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας της Ρόδου.
Το ίδρυμα εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο κ. Ιωάννη Ρεκκέ και η ξενοδοχειακή εταιρεία από τους δικηγόρους κ.κ. Μιχαήλ Παλαιολόγο και Στέλιο Αλεξανδή.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», δυνάμει πράξης το έτος 1997 συμβολαιογράφου Αθηνών, ο Ευάγγελος Σ. Σταματίου σύστησε κοινωφελές ίδρυμα, στην περιουσία του οποίου αφιερώθηκαν μεταξύ άλλων και οι 30.075 ανώνυμες μετοχές στην ξενοδοχειακή εταιρεία.
Με απόφαση του Εφετείου Αθηνών το έτος 2012 αναγνωρίστηκαν ως άκυρες οι μετοχές του ιδρυτή.
Το έτος 2014 δικηγόρος ζήτησε τον ορισμό προσωρινής διοίκησης της εταιρείας και το Ειρηνοδικείο Ρόδου διόρισε προσωρινό Δ.Σ.
Στην συνέχεια συγκάλεσαν τον Μάιο του 2015 γενική συνέλευση εκλέγοντας το οριστικό Δ.Σ. για τα επόμενα πέντε έτη.
Το ίδρυμα διατείνεται ότι τυχαία πληροφορήθηκε ότι το ως άνω διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με ομόφωνη απόφασή του, προσκάλεσε σε τακτική γενική συνέλευση τούς μετόχους της εταιρείας, με (μεταξύ άλλων) θέμα, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 142.942,98 ευρώ.
 Το ίδρυμα κατέχει ποσοστό 50% των μετοχών της εταιρείας που περιουσιακό στοιχείο έχει ξενοδοχείο στη Ρόδο, πλην όμως οι μετοχές ευρίσκοντο σε θυρίδα και για την παράδοσή τους απαιτείτο η έκδοση κληρονομητηρίου. Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το ποσοστό των μετοχών του ιδρύματος περιορίστηκε σε 27,6%.
 Το ίδρυμα διατείνεται ότι με εξώδικη όχληση είχε ζητήσει την χορήγηση σχετικής άδειας συμμετοχής του στη γενική συνέλευση αλλά δεν του δόθηκε.
Υποστηρίζει ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι κατέστησαν καταχρηστικώς πλειοψηφία στην εταιρεία και τονίζει ότι η αξία του ακινήτου ανέρχεται στο ποσό των 5.000.000 ευρώ και το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας σε 176.000 ευρώ.
Ζήτησε έτσι να αναγνωριστεί η ακυρότητα των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.
Οι αντίδικοι από την άλλη υποστηρίζουν ότι το ίδρυμα δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ στην εταιρεία κι ότι οι ίδιοι βαρύνονται με δυσθεώρητες οφειλές καθώς και για την αναγκαία συντήρηση του εγκαταλελειμμένου κτηρίου. Μετά από χρονοβόρο δικαστικό αγώνα, τον Οκτώβριο του 2019 με διάταξη του Ειρηνοδικείου Αθηνών, παρασχέθηκε στο ίδρυμα κληρονομητήριο για τις ως άνω 30.075 μετοχές.
Προέκυψε όμως από τον δικαστικό έλεγχο ότι η γενική συνέλευση που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2017 έλαβε νόμιμη απόφαση καθώς τότε δεν είχαν περιέλθει ακόμη στην κυριότητά του οι 30.075 μετοχές. Πιο συγκεκριμένα δεν είχε αποσαφηνιστεί τότε το καθεστώς ιδιοκτησίας των μετοχών αυτών, αν δηλαδή ανήκουν στην κυριότητα του ιδρύματος ή του Σταματίου Σταματίου, υιού του διαθέτη και το ίδρυμα δεν είχε αποκτήσει ακόμη την ιδιότητα του μετόχου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου